Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

“Haccı ve Kurban’ı bir iç muhasebeye dönüştürel​im…”

Yayınlanma:
ABONE OL

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın ortaklaşa yürüttüğü “2013 Yılı Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” tanıtım toplantısı Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın 20 yıldır ortaklaşa yürüttüğü vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonunun İslam ülkeleri arasındaki kardeşliğin pekişmesine, Alem-i İslam’a barış ve huzur getirmesine vesile olmasını diledi.

Konuşmasının başında geçtiğimiz hafta Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilen resmi ziyarete değinen Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in konuşmasından satır başları şöyle;

“Çin tarihinde İslam’ın, İslam tarihinde de Çin’in özel bir yeri vardır…”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Çin’de 13 asırdır İslam’ın varlığını korumuş olması, Müslümanların 13 asır boyunca Müslüman kimliklerini muhafaza etmiş olmalarını çok önemli buluyoruz. Çin’de 1200 yıllık camilerin varlığını bugüne kadar korumuş olmaları aynı zamanda İslam tarihi açısından da son derece önemlidir. Çin’e gerçekleştirdiğimiz resmi ziyaretimizin ilk durağı Sincan Uygur Özerk Bölgesinin başkenti Urumçi oldu. Oradaki Müslüman kardeşlerimizin sorunlarını yerinde tespit etmeyi, birinci ağızdan sorunları dinlemeyi uygun gördük. Büyük bir heyetle gittiğimiz Urumçi’de önemli temaslarımız oldu. Urumçi’de 20-30 yıl önce kurulmuş ve halen varlığını sürdüren İslam Akademisi’nin müfredatını yeniden ele alma imkânı bulduk. Çin Devlet Din İşleri Bakanlığıyla imzaladığımız protokol gereği Çin’den gelen öğrencilerin Türkiye’de eğitim alarak ülkelerine dönmeleri için çalışmalar yapıldı. Yine aynı şekilde dini yayınların ve ‘Hadislerle İslam’ külliyatının Çinceye çevrilmesi konusunda bir komisyon kurularak gerekli çalışmalar yapıldı. Pekin’de, Urumçi’de ve muhtelif bölgelerde dini yayınlarımızın Çinceye, Uygurcaya ve diğer dillere çevrilerek müslümanların bu yayınlarla tanışmış olmaları tarihi bir öneme sahiptir. Öte yandan Çin’de bulunan 45 bin cami ve mescitte görev yapan din görevlilerinin Türkiye’ye gelerek gruplar halinde hizmetiçi eğitim almalarının sağlanması da büyük önem taşımaktadır. Ninşia’nın başkenti Yinçuan’da düzenlediğimiz “İslam Kültür Sanat Eserleri Sergisi”ni bir günde 5 bin kişinin ziyaret etmesi de gösterilen teveccühün bir nişanesidir.

13 asırdır Müslümanların Çin ülkesinde inançlarını ve ibadethanelerini korumuş olmaları Çin Medeniyeti için ayrıcalıktır…”

Dünyanın muhtelif yerlerinde Müslümanlar varlıklarını sürdürmekte ciddi zorluklar çekiyor. Kıta Avrupa’sında dahi Müslümanlar varlıklarını korumakta zorluklarla karşılaşırken, Endülüs’ten, Gırnata’dan, El-Hamra’dan bugün hiçbir eser kalmamışken, Çin’de 13 asırdır inançlarını muhafaza etmiş olmaları son derece önemlidir. 13 asırdır Müslümanların Çin’de inançlarını ve ibadethanelerini korumuş olmaları Çin Medeniyeti için ayrıcalıktır. Dünyayı kasıp kavuran İslamofobinin o topraklara gitmemiş olmasını bir güzellik olarak sizlerle paylaşıyorum.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz, dünyadaki bütün Müslüman kardeşlerimizle güzel ilişkiler geliştirmeyi, uzun süre dünyaya kapalı kalmış, İslam dünyasıyla ilişkileri kopmuş soydaşlarımızla, dindaşlarımızla iletişime geçmeyi önemsiyoruz. Son yıllarda 100’ü aşkın ülkeyle ilişkiler geliştirerek o ülkelerin dini kurumlarıyla işbirliği kurmaya başladık.

Vekâlet Yoluyla Kurban…

“Haccı ve Kurban’ı bir muhasebe mevsimine dönüştürelim…”

Millet olarak Ramazan’dan sonra ikinci manevi iklime girmiş bulunuyoruz. Hacı adaylarımız kutsal topraklarda ziyaretlerine başladı. Hacla birlikte haccın önemli bir rüknü olan Kurban mevsimi de başlamış oluyor. Haccı ve Kurban’ı birer muhasebeye dönüştürmemiz gerekir. Haccımız, kurbanımız, namazımız neden bize barış getirmiyor? Neden İslam coğrafyalarında kan ve gözyaşı akmaya devam ediyor? Bizi iyiye, doğruya, güzele, hakka, hakikate erdirmek için emredildiği, bizlerinde bu amaçla yaptığı ibadetler neden İslam dünyasında kanın gözyaşının akmasına engel olamıyor? Hac ve kurban mevsiminde bunların muhasebesini yapmak zorundayız. Hacılar Arafat’ta kendi günahları için gözyaşı dökerken diğer yandan masum insanların kanları ve gözyaşları neden hala akmaya devam ediyor? Bunlar üzerinde düşünmeliyiz.

“Hak, sular gibi; adalet, kuvvetli ırmaklar gibi çağlamadıkça ben sizin kurbanlarınıza bakmam…”

Ahdi Atik’in ‘Amos’ diye bir bölümü vardır. Amos bölümünde çok ilginç ve vahyin pırıltılarından bir gölge taşıyan çok güzel bir ifade vardır. Der ki; “Hak, sular gibi; adalet, kuvvetli ırmaklar gibi akmadıkça ben sizin bayramlarınıza bakmam. Hak, sular gibi; adalet, kuvvetli ırmaklar gibi çağlamadıkça ben sizin kurbanlarınıza bakmam.” Kurbanlarımızın, haccımızın, oruçlarımızın, namazlarımızın, dualarımızın kabul olup olmadığının göstergesi biz Müslümanların içinde bulunduğu haldir. Duamızı ve niyazımızı yenilemek zorundayız. Bu manevi iklim vasıtasıyla haccı ve kurbanı bir iç muhasebeye dönüştürmesini Allah bizlere ve bütün Müslümanlara nasip etsin. Allah, Âlem-i İslam’da akan kan ve gözyaşını bir an önce durdursun.

“Kesilen kurbanların her bir parçası, aynı zamanda milletimizin ortak imzasını taşıyan bir sevgi ve muhabbet mektubudur…”

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’ndan onlarca arkadaşımız her sene kurban mevsiminde yedi kıtaya dağılırlar. Yurtiçinden ve yurtdışından milletimizin emanetlerini sahiplerine götürürler. Bu organizasyon son derece önemlidir. Elbette kurbanlarımız önce bizim kendi fakir vatandaşlarımıza ulaşacaktır. Görevlilerimiz aracılığıyla bizzat kapılarına giderek ulaşacaktır. Ancak bu sene bilhassa Güneydoğu illerimizde misafirimiz olan, çadır kentlerimizde yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz var. Kurbanlarımızın önemli bir parçası buralarda kesilecektir. 20 yıldır geleneksel hale gelen Afrika’da, Balkanlarda, Kafkasya’da, Filistin’de bulunan Müslüman kardeşlerimize bu emanetleri ulaştırmaktan vazgeçmeyeceğiz. Her bir et parçası aynı zamanda milletimizin ortak imzasını taşıyan bir sevgi ve muhabbet mektubuna dönüştüğünü bildiğimiz için tüm İslam topraklarına, Müslüman fakir azınlıkların olduğu her yere bu emanetlerinizi ulaştırma gayreti içinde olacağız. Bu hizmeti yerine getiren tüm sivil toplum örgütlerine de ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Kurban emanetleriniz İslam fıkhının öngördüğü şekilde büyük bir dikkatle fakir ve muhtaç Müslüman toplumların yaşadığı her yerde kesilmektedir. Bizzat isimler telaffuz edilerek, video kayıtları alınarak büyük bir titizlikle kurban emanetleriniz yerlerine ulaşmaktadır. Allah tüm yardımlarınızı kabul etsin. Huzur ve barış içinde bayramlar geçirmeyi bizlere ve tüm İslam âlemine nasip etsin.

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]

Dünyadan
23 Mart 2024
Perinçek, Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır!

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), başkent Moskova’daki konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda en az 40 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin ise yaralandığı olayla alakalı Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek geniş bir açıklama yaparak;  “Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır” dedi. Perinçek açıklamasında;   Moskova’daki terörün arkasında bir tek Biden’ı görebiliyoruz. Üç nedenle: Birincisi, Avrupa’yı Ukrayna savaş […]