Slot Siteleri Giriş En iyi Casino Slot Demo Online

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kadın Camiden Men Edilemez!

Yayınlanma:
ABONE OL

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen “Cami Sosyolojisi ve Kadın” konulu panele katılan konuşmacılar, kadını camiden men etmenin doğru olmadığı görüşünde birleştiler.

Şehre dair kalıcı düşünceler ve çözümler üretmek, kent meselelerine yaklaşırken geleneğin birikimi ile gelecek arasında sağlam bir bağ kurmak amacıyla kurulan Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi  “Cami Sosyolojisi ve Kadın” konulu bir panel düzenledi.

Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda kadın katıldı. Avukat Özlem Zengin Topal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; İstanbul İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli ve Dr. Hülya Terzioğlu cami sosyolojisi ve kadın konusunda bildirilerini sundular. Panelde konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı, İslam’da kadın ve cami konusuna değinerek, günümüzde kadınların camilerdeki varlığını ve İstanbul Müftülüğü’nün camilerle ilgili yaptığı düzenlemeleri anlattı.

İLGİLİ HABER EZBERCİ EĞİTİM

Peygamber efendimizin hadislerinden örnekler vererek camiye giren kadınların sıkıntıya düşmemesi için yapılması gerekenleri anlatan Avcı, kadınların erkekler gibi camilerde namaz kılması için hiçbir engel olmadığını vurguladı. Avcı, “Çocuklar, kadınlar camilerde istenmiyor. Bu dinin değil midir camiler? Kadınları çocukları camiden men etmek İslami davranış değildir” dedi.

EKSİKLİKLERİ GİDERECEĞİZ

Osmanlı döneminde kadınların cami içinde balkonlarda namaz kıldığını söyleyen Avcı, Osmanlılar döneminde kadınlar için özel yerler yapıldığını ve Osmanlı kadınlarının teravih namazlarını ve kandil, mevlit  gibi önemli günlerde  erkeklerle camide namaz kıldıklarını anlattı. Avcı, günümüzde kadınların ve çocukların camiye gidemez olduklarını ileri sürdü.

Günümüzde sosyal hayata daha aktif katılan kadınların namaz kılacak yer bulamamaları, camilerin fiziki koşulları, kadınların abdest alacak yer bulamamaları vb. gibi nedenlerden dolayı  camide namaz kılmaya gidemediklerini söyleyen Avcı, camilerin kadınlar için yapılmış bölümlerin perdeyle ya da paravanla ayrıldıklarını ve  camilerin çoğunda namaz kılma yeri olmasına rağmen abdest alma yerlerinin olmadığına dikkat çekti. Avcı, İstanbul İl Müftülüğü olarak camilerdeki bu olumsuz şartları  olumlu hale dönüştüreceklerini söyledi.

İstanbul İl Müftülüğü olarak İstanbul’daki bütün camilerin kadınlar bölümlerini araştırdıklarını ve bir proje hazırladıklarını anlatan Avcı, hedeflerinin 3 bin camide kadınların namaz kıldıkları mekânlarda tuvaletlerin ve abdest alma yerlerindeki eksiklikleri tespit edip gidereceklerini belirtti.

ALLAH CAMİDEN MAHRUM BIRAKMASIN

Avcı’dan sonra panelde konuşan Dr. Hülya Terzioğlu da camilerin Müslüman toplumlar için önemine dikkat çekti. Yeryüzünün ilk mescidinin bir kadının evladı için su aradığı topraklarda olduğunu hatırlatan Terzioğlu, 21.yüzyılın gelişmişliğinin insan hakları, özgürlükler, kadın hakları gibi bir takım demokratik verilerle ölçülebilir olduğunu söyledi. Terzioğlu, bugün camilerde kadınların erkeklerle birlikte aynı mekanda namaz kılmalarında herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti.

“Kadınlar camilerden uzak olmamalılar” diyen Terzioğlu “Derdimiz üstünlük meselesi değil. Biz öyle bir davaya girmeksizin, Allah ne mescitlerin maneviyatından, güzelliğinden, ne kadınları ne de erkekleri mahrum bırakmasın” dedi.

CAMİLER HEPİMİZİN SIĞINAĞI

Terzioğlu’ndan sonra sözü alan Moderatör Topaloğlu, camilerin herkesin sığınacağı mekânlar olduğunu söyledi. Camilere hürmet etmek çok önemli. O mekânlarda zaman zaman hiç olmadığımız hissiyatı yakalıyoruz. Hamdolsun şu anda yıkıl yakılmış, bombalanmış,  tahrip edilmiş camilerimiz yok. Tam tersine hükümetimiz, belediyelerimiz camiler her yere seslensin istiyor. Bunun kıymetini bilmek lazım. Bizlere de bu anlamda çok önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

CAMİLERİ DAHA AKTİF KULLANMALIYIZ

Panelistlerin dinleyicilerden gelen sorularını cevaplamasından sonra konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da camilerin herkese açık olduğunu vurgulayarak,  camilerden kadınları ayrı tutmanın mümkün olmadığını belirtti.  Şehirlerimizin en önemli sembollerin başında camiler geldiğini söyleyen Göksu, herkesin camileri daha aktif kullanmaları gerektiğine dikkat çekti. Bu anlamda Esenler Belediyesi olarak camilerin daha aktif kullanması için camilere özgü tasarımlar yapacaklar kaydeden Göksu, Esenler’de 4 tane yeni cami yapıldığını hatırlattı.  Yapılacak olan yeni bir cami projesi hakkında haber veren Göksu, Cumhuriyet tarihinin ikincisi olacak taş camisini de Esenler’de inşa edeceklerini sözlerine ekledi. Panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra sözlerini tamamlayan Göksu, konuşmasının ardından bütün panelistlere günün anısına birer tablo hediye etti.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]