Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Bağımlılıklar Kanser Yapıyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, bağımlılıklar ve kanser ilişkisine dikkat çekti. Karaman, Türkiye’de her yıl görülen kanser sayısının 150 binleri aştığını, genetik faktörlerin dışında sigara, alkol ve yasadışı maddelerin kullanımının birinci sırada kanser nedeni olduğunu söyledi. Türkiye AB ülkeleri içinde kansere en fazla harcama yapan ilk 6 ülke arasında yer alıyor.

Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, kanserin her geçen gün önemi artan bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi. Türkiye’de her yıl görülen kanser sayısının 150 binleri aştığını dile getiren Karaman, genetik faktörlerin dışında sigara, alkol ve yasadığı maddelerin kullanımının birinci sırada kanser nedeni olduğunu ifade etti.

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir açıklama yapan Karaman, Dünya sağlık Örgütü verilerine göre sigaranın kanserden ölümlerin yüzde 22’sinden sorumlusu olduğunu belirtti. Karaman, gelecek yıllarda tanı imkanlarının artması ve yaşam sürelerinin uzaması ile bu rakamın daha da artmasının beklendiğini kaydetti.

AB ülkeleri içinde kansere en fazla harcama yapan ilk 6 ülke arasındayız

Kanserin en büyük nedenleri arasında bulunan sigara ile mücadelede Türkiye’nin aldığı mesafenin cesaret verici olduğunu hatırlatan Karaman, şöyle devam etti: “Sigara her gün 200 can alıyor. Yılda 90 binden fazla yaşam bitiyor. Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri içinde kansere 2.3 milyar Avro ile en fazla harcama yapan ilk 6 ülke arasında. 2030 yılında kansere harcanacak para 10 milyar Avro’ya çıkacak. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre kanserden ölümler artmaya devam ederek, 2030’da 13.1 milyon sınırını aşacak.”

Karaman, pasif içici olarak sürekli sigara dumanına maruz kalmanın, sigara içmeyen yetişkinlerde, akciğer kanseri de dâhil olmak üzere, akciğer ve kalp hastalıklarına; çocuklarda ise zatürre, bronşit, astım ve kronik kulak enfeksiyonlarına yol açtığını ifade etti.

Alkolün de önemli bir kanser nedeni olduğunu dile getiren Karaman, şunları kaydetti:” Dünya Sağlık Örgütü, alkol tüketimini en önemli ilk 10 kanser nedeninden biri olarak kabul etmektedir. Tüm kanserlerin ve kansere bağlı ölümlerin yaklaşık binde 35’inin alkole bağlı olduğu kabul edilmektedir. Az miktarda alkol tüketiminin de kansere yol açtığı gösterilmiştir ve tüketilen alkol miktarı arttıkça, kanser gelişme riski de artmaktadır. Alkol ile birlikte sigara içilmesi durumunda, özellikle baş boyun bölgesindeki kanserlerin gelişme ihtimali ayrı ayrı risklerin toplamından daha fazla artmaktadır.  Özellikle gelişmiş ülkelerde alkol tüketiminin azaltılması için tedbirler alınmaya başlanmıştır ve bu ülkelerde alkol tüketimi son 20 yıldır azalmaktadır. Ülkemizde ise son 10 yılda 4 kat artış görülmüştür. Ülkemizde de alkol tüketiminin azaltılması için kamuoyu oluşturmaya yönelik kampanyalar yürütülmesi gerekmektedir.”

Yasadışı maddeler arasında en sık kullanılan esrarında sigaraya oranla daha fazla kanser yapıcı madde içerdiğini belirten Karaman, “Esrar, bedende yağ dokusunda biriktiğinden hafıza kaybına, öğrenme ve solunum bozukluklarına neden olabilmekte, kansere yol açmaktadır. Sigara ile karşılaştırıldığında beş kat daha fazla akciğer kanserine neden olduğu bazı araştırmacılar tarafından gösterilmiştir. Uzun süre kullanımı ile bronşit ve akciğer kanseri gibi solunum yolları hastalıklarına yol açabilir” diye konuştu.

Tüm kanserlerin yüzde 43’ünden korunmanın mümkün olduğunu belirten Karaman, bunun için alkol, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin yaşam felsefesi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

 

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]