Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “nargilelik tütün mamulü sunumu” yapılan mekânlarla ilgili yapılan yeni düzenlemeye Yeşilay’ın ulusal kampanyalarla destek vereceğini söyledi. Karaman “Nargile nikotinin dağıtım araçlarından biri, ama bu yasak kapsamına kapalı alanlarda tütünsüz nargile adı altında içilen ürünlerin de dahil edilerek, Sağlık Bakanlığımız tarafından gerekli yasal düzenlemelerin en kısa zamanda devreye alınması gerekmektedir” dedi.
Türkiye’de kamusal alanlarda nargile içilmesi ile ilgili kanun yürürlüğe girdi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin “nargilelik tütün mamulü sunumu” yapılan mekânlarla ilgili yapılan bu düzenlemeyi desteklediğini söyledi. Karaman, özellikle gençleri hedef alan nargile salgını konusunda bilinçlendirici ulusal kampanyalarla bu mücadeleye destek vereceklerini açıkladı.
Gençleri nikotin bağımlısı yapan süreçte ilk adım olan nargile içilen mekânların kültürel bir değer gibi gösterildiğini ifade eden Karaman, “Nargilenin ucuz ve ulaşılabilir olması, sosyalleşme aracı gibi görülmesi ve gençlerin nargilenin zararları konusunda yeterli bilinçte olmaması bu salgının özellikle gençleri etkileyecek şekilde hızla yayılmasına ve halk sağlığı için büyük bir tehdide dönüşmesine yol açmaktadır” diye konuştu.
Tütünsüz nargile ürünleri de yasaklanmalı
Yeni düzenlemenin halk sağlığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Karaman, şöyle devam etti: “Bu düzenlemelerle birlikte, nargilelik tütün mamulü sunumu yapan kişilerin, nargile sunum uygunluk belgesini alması gerekecek. Bu belge olmadan kafe, kahvehane gibi isimler altında hiçbir işletmede nargile sunumu yapılamayacak. Bu alandaki denetimsizliği ortadan kaldıracak ve sektörün kayıt altına alınmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte kapalı alanlarda tütünsüz nargile adı altında ürünler için de gerekli yasal düzenlemelerin de Sağlık Bakanlığımız tarafından en kısa zamanda devreye sokulması gerekmektedir.”
19 Mayıs 2008 tarihinden yürürlüğe giren Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un halk sağlığına olumlu yansımaları görüldüğünü belirten Karaman, “Mevcut yasal düzenlemeleri ile ülkemiz tütün ürünlerinin zararlarından korunmak yolunda önemli adımlar atmış ve tütün kontrolü alanında dünyada lider ülkeler arasına girmeyi başarmıştır” dedi.
4207 sayılı Kanunun 2’nci maddesi 6’ncı fıkrasında “tütün ürünü” ibaresi tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş madde olarak tanımlandığını hatırlatan Karaman, kanun kapsamına bir tütün ürünü olan nargilenin de girdiğini vurguladı.
Nargilede yeterli farkındalık oluşturulamadı
Sigara zararları konusunda halkın farkındalığının arttığını aktaran Karaman, şunları kaydetti: “Nargile konusunda ise yeterli farkındalığa ulaşılmamıştır. Nargile salgını ihmal edilen ve hızla büyüyen bir halk sağlığı problemidir. Nargile kullanıcıları, nargileyi sigaradan farklı zararsız bir ürün olarak algılasa da, bilimsel çalışmalar nargilenin masum bir ürün olmadığını açık bir şekilde göstermektedir. Nargile tıpkı sigara gibi kalp ve damar hastalıkları, solunum yetersizliği, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, ağız kanseri, mesane kanseri, ülser vb. önemli sağlık sorunlarına yol açmakta, buna ilave olarak ortak kullanımdan dolayı bulaşıcı hastalıklara da neden olmaktadır. Nargile dumanı ciddi boyutta karbon monoksit, ağır metaller ve kanser yapıcı kimyasallar içermektedir. Nargile dumanının sudan geçerek solunuyor olması bu zararlı maddelerden nargileyi arındırmamaktadır. Nargileye güvenli bir alternatif gibi sunulan hoş kokulu, bitkisel nargileler de zehirli ve kanser yapıcı maddeler içermektedir.”
İlgili Haberler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından organize edilen Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, bu yıl 3 Kasım Pazar günü koşulacak. 40 binin üzerinde kişinin katılması beklenen İstanbul Maratonu, sürdürülebilirlik ve bağış konusunda ilklere imza atacak. Giysi Kumbarası projesi ile sporcuların temiz ve kullanılabilir kıyafetleri yeniden hayat bulacak. 46. İstanbul Maratonu ayrıca en […]
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor: “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor. İLGİLİ HABER Küçükkaptan, Cumhuriyet Bayramı’nda herkesi Çamlıca […]