13 Aralık 2012 Perşembe günü, Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü, Galeri Işık-İstanbul’da yapılan törenle, Genel merkezi Avustralya Sidney’de bulunan Gallipoli Memorial Club (Gelibolu Anma Derneği), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Avustralya Hükûmeti işbirliğiyle ve FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi katkılarıyla bu yıl yedincisi düzenlenen Çanakkale Resim Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.
“Yedinci Çanakkale Resim Yarışması” İstanbul Sergisi; Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü, Galeri Işık-İstanbul’da yapılan törenle açıldı. 13 Aralık 2012 Perşembe günü, Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü, Galeri Işık-İstanbul’da yapılan törenle, Genel merkezi Avustralya Sidney’de bulunan Gallipoli Memorial Club (Gelibolu Anma Derneği), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Avustralya Hükümeti işbirliğiyle ve FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi katkılarıyla bu yıl yedincisi düzenlenen Çanakkale Resim Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.
Serginin açılışına FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’i temsilen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit , Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, Avustralya İstanbul Başkonsolosu Lino Strangis ve Avustralya Sidney Eski Başkonsolosu Niyazi Adalı katıldı.
FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, “İnsanlık tarihi, savaşlarla doludur. Ancak en vahşi, en unutulmaz, insanlığa en büyük zarar vermiş savaşlar söz konusu olduğunda son yüzyıl içerisindeki iki Dünya Savaşı önceliklidir.” diyerek konuşmasına başladı. II. Dünya Savaşının, insanlık tarihindeki en büyük, en kötü, belki de insanlığa en çok zarar veren savaş olduğunu belirterek; iki temel kriminal sonuç ortaya çıkardığını; bunlardan ilki atom bombasının kitleler halinde, anında insanları yokettiğini; İkincisinin ise, Nazi rejimi olduğunu ve yine Avrupa’da çok insanı yok ettiğini anlattı. “Hiçbir felaket dünyada, savaşlar kadar toplumlara zarar vermemiştir.” diyerek sözlerine devam eden FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak; “ I. Dünya Savaşına geldiğimizde, bu sergi çok şey ifade ediyor. Kazananların sevinci kadar, kazanan ve kaybedenlerin dostluğuyla sonuçlanmış bir savaş ve Çanakkale 1915 her iki toplumun başlangıç sembolüdür. Çanakkale 1915, Türkiye için çok önemli. Modern Türkiye’nin temellerinin atıldığı bir olay. Avustralya için çok önemli çünkü, dünyanın her tarafından Avustralya’ya gelmiş olan insanları, bir ulus haline getirmiştir.” dedi.
3500 yıl önce Troya Savaşı’nın da Çanakkale’de olduğuna değinen Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak; “Troya Savaşından, binlerce yıl sonra bu sefer Anzaklar, Çanakkale’dedir, Gelibolu’dadır. Dünyanın iki farklı yerinden, belki de birbirlerinin varlığından haberdar bile olmayan insanlar, bir şekilde Çanakkale’de karşı karşıya gelirler. I. ve II. Dünya Savaşları, insanlığa karşı çok büyük suçlar işlemiş ve bu iki savaşın tesirleri, insani değerlere önem vermemiz gerektiğini göstermişler ve gördüğünüz sanat yapıtlarıyla bütünleşmiştir. Sanatın, gerçekten burada çok büyük bir önemi, rolü var. Şimdi bizler hepimiz, geride bıraktığımız bu insanların mirasçıları olarak buradayız. Ve sanatın kalıcılığına başvuruyoruz. Geçen sene buradaydık. Bu sene de buradayız. Ve gelecek sene de burada olacağız. Ve savaşla başlayan dostluğu, sanatla yaşatmak için, etkin kılmak için, ölümsüz kılmak için buradayız.” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit; “Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanat, güzelliğin eseridir, güzelliğin ifadesidir. Bu ifade, söz ile olursa şiir, name ile olursa musiki, nakış ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.” sözlerini hatırlatarak; “Bizler de bu düsturla, sanat eğitimi veriyoruz. Sanat eserleri de, tüm insanlığı ve toplumları birbirine bağlayan ve ortak bir payede buluşturan bir olgudur. Çanakkale Resim Yarışması süresince, bu doğrultuda devam edilmiştir.” dedi.
Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi; Çanakkale Resim Yarışmasının; Çanakkale Savaşlarından doğan dostluk ve kardeşliği ifade ettiği için önemli olduğuna değinerek; savaşta iki tarafın yaşamış olduğu zorlukların, bugün birbirimizi anlamamızı sağlayan önemli bir buluşma olduğunu belirtti. Savaştan sonra, Anzak askerlerinin burada yaşadıklarından dolayı çok özel dostluklar kurdularını vurgulayan Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, “Yarışmaya katılan sanatçılar, sadece savaşın acısını değil; aynı zamanda savaştan doğan dostluğu da çok iyi yansıtabildikleri ve bu ortak dostluğun sonucunda, çok önemli paylaşımları ortaya koyabildikleri için çok kıymetli eserlere imza atmış oluyorlar.” şeklinde konuştu.
Çanakkale Resim Yarışması, bu topraklarda şehit olmuş Türk askerleri ve savaşarak hayatlarını kaybetmiş Anzak askerlerinin anısına iki ulus arasında varolan barışın, dostluğun ve paylaşılan ortak tarihin önemini vurgulayarak sözkonusu tarihi mirasın gelecek nesillere aktarımının sanat aracılığıyla yapılmasını hedefliyor. Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü olan 2015 yılında gerçekleşecek son Çanakkale Resim Yarışması ile projenin tamamlanmasından sonra, 10 yıl boyunca Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda’da düzenlenen yarışmalardan birincilik ödülünü alan toplamda 20 eserin, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda’da açılacak çeşitli sergilerle sergilenmesi hedefleniyor.
İlginin her sene artış gösterdiği ve bu sene 140 eserin katıldığı Yedinci Çanakkale Resim Yarışması’nda ödül kazanan isimler ise şöyle: Birincilik Ödülü: Bülent Ufuk Çamlıbel, Çanakkale Valilik Ödülü: Süheyla Karaloğlu, Avustralya Büyükelçilik Ödülü: Selçuk Başaran, Rektörlük Ödülü: Gamze Soykan, Jüri Özel Ödülleri: Deniz Gökduman ve Tayfun Gülnar.
Resim Yarışmasına Türkiye’nin her yerinden profesyonel veya amatör tüm sanatçılar ile üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri katılabilir. 2013 başvuruları için www.gelibolumemorial.net adresinden katılım formu doldurulması gerekiyor.
İlgili Haberler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından organize edilen Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, bu yıl 3 Kasım Pazar günü koşulacak. 40 binin üzerinde kişinin katılması beklenen İstanbul Maratonu, sürdürülebilirlik ve bağış konusunda ilklere imza atacak. Giysi Kumbarası projesi ile sporcuların temiz ve kullanılabilir kıyafetleri yeniden hayat bulacak. 46. İstanbul Maratonu ayrıca en […]
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor: “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor. İLGİLİ HABER Küçükkaptan, Cumhuriyet Bayramı’nda herkesi Çamlıca […]