SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Restore Ediliyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul İl Özel İdaresi, 1865-1866 yılları arasında yapımı tamamlanan ve 1923 yılında İstanbul Üniversitesi’ne tahsis edilen Beyazıt’taki tarihi Rektörlük Binası’nı 8 milyon 185 bin TL bedelle restore ettiriyor.

Eğitimden kültüre, sağlıktan spora hayatın her alanında İstanbul’a hizmet eden İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’taki tarihi Rektörlük Binası’nı 8 milyon 185 bin TL bedelle restore ettiriyor. 1865-1866 yılları arasında yapımı tamamlanan ve 1923 yılında İstanbul Üniversitesi’ne tahsis edilen 147 yıllık tarihi bina, kapsamlı bir onarımdan geçirilecek.

İstanbul Üniversitesi Yenileme ve Restorasyon Projeleri’nden biri olan Rektörlük Binası’nın restorasyonu için çalışmalar 2009 yılında başladı. Öncelikle binanın rölöve, restitüsyon, restorasyon, inşaat (statik-güçlendirme), mekanik ve elektrik tesisat projeleri hazırlandı. Daha sonra bu çalışmalar Yenileme Kurulu tarafından onaylandı. Görüşmeler sonucunda, İstanbul İl Özel İdaresi Rektörlük Binası’nın restorasyon çalışmalarını üstlendi.

 

558 yıllık bir tarihe sahip olan İstanbul Üniversitesi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk üniversitesi. Üniversiteye ait tarihi mekanlar hem depreme karşı güçlendiriliyor, hem de restorasyonları için 2009 yılından bu yana aralıksız çalışılıyor.

İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, 1865-1866 yılında, Fransız Mimar Bourgeois tarafından yapıldı. 1879 yılında Harbiye Nezareti olarak kullanılmaya başlandı. İstanbul’da 1894 yılında meydana gelen depremde büyük zarar gören bina, İtalyan mimar Raimondo d’Aranco tarafından, daha sonra da 1950’de Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından onarıldı. 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanıyla, diğer bakanlıklar gibi Harbiye Nezareti de Ankara’ya taşınınca bu bina Darülfünun’a verildi.

Rektörlük Binası, birden çok üslubun bir araya geldiği eklektik üslupta inşa edildi. Binanın simetrik ve sade bir yapısı vardır. Binanın dikkat çeken özelliklerinden biri de tavan süslemeleridir. Tavanlarda yer alan manzara resimleri ise 17. ve 18. yüzyılda başlayan tavan ve duvar geleneğinden kaynaklanıyor. Bu resimler yağlı boya ile tuval üzerine yapılmış ve yerine yerleştirilmiştir.

Doktora Salonu’nun yan odasında bulunan kütüphane ise Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Bu kütüphanede İzmir Sanat Mektebi’nin cephesi örnek alınarak uygulanmıştır.

Bina farklı zamanlarda çeşitli onarımlar görmüş olup en son cephe ve mermer temizliği ise 1998’de yapılmıştır.

 

İlgili Haberler

Genel
14 Mart 2024
TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE!

Büyük Birlik Partisi Bakırköy Belediye Başkan Adayı Taylan Mahmut Çorta hızlı bir tempoyla seçim çalışmalarına devam ediyor. Çorta, Bakırköy’e olan bağlılığını belirterek; ‘’Bakırköy’ün ruhu benim ruhumla özdeşleşmiştir. Bu beldeye olan sevdam, sadece bir görev değil, bir yaşam tarzıdır’’ dedi. Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak olan 2024 Yerel Seçimlere kilitlendi. İstanbul ve ilçelerinde de tüm hızıyla devam […]

Etkinlikler
14 Mart 2024
AHMET ŞAFAK İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BULUŞTU

Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluştu. Turkuaz İsem Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Şafak, imza gününe yoğun ilgi gösteren sevenleriyle bol bol sohbet etti. Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya […]

Usta sanatçı Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak

Müjdat Gezen Belgeseli ve Söyleşisi 14 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde Kadıköy Belediyesi, usta sanatçı Müjdat Gezen’in 71. sanat yılını özel bir programla kutlayacak. Müjdat Gezen Belgeseli gösterimi ve söyleşisinin gerçekleştirileceği etkinlikte usta sanatçının ailesi, arkadaşları, öğrencileri de yer alacak. Ücretsiz etkinlik 14 Mart Perşembe günü saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 10 yaşında çıktığı sahneye […]

Eğitim
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]