สล็อต

betflix

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İthalat artışına karşı ‘Özel Ekonomi Bölgeleri’ formülü

Yayınlanma:
ABONE OL

İhracatı artırma, ithalat artışını önleme adına Özel Ekonomi Bölgeleri oluşturulacak. Bu bölgelerde üretim ve ticaret alanlarının yanında sağlık, turizm, eğitim, Ar-Ge, sinema ve yazılım gibi faaliyetleri içeren kümelenmeye dayalı yerler de bulunacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Serbest Bölgeler uygulamasını basamak yapıp Özel Ekonomi Bölgeleri sistemine geçeceğiz.” dedi.
2011 ithalat rakamlarını basın toplantısıyla açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ithalattaki artışa karşı düşündükleri çözüm formülünü de anlattı. Serbest Bölgeler uygulamasını basamak yapıp Özel Ekonomi Bölgeleri sistemine geçeceklerini açıklayan Çağlayan, söz konusu alanların dış ticarete dönük üretim ve ticaret alanları yanında sağlık, turizm, Ar-Ge, sinema-film, eğlence, eğitim, lojistik, bakım-onarım, yazılım gibi hizmet faaliyetlerini de kapsayan kümelenmeye dayalı yerleri içereceğini savundu. İthalatın artış nedenlerini iç talep ile dış talep artışına bağlayan Çağlayan, burada emtia fiyatlarının tırmanması, liranın aşırı değerlenmesi ve üretim yapısının önemli rol oynadığına işaret etti.
İktidar tarafından ithalata karşı alınan önlemlere değinen Ekonomi Bakanı, bu anlamda Girdi Tedarik Stratejisi’nin hayata geçirileceğini belirtti. Uygulama ile firmaların etkinliğini, ihracatta rekabet güçlerini artıracaklarını dile getirdi. Gelinen aşamada demir-çelik, otomotiv, kimya, makine, tekstil, tarım sektörlerinde eylem planlarını tamamladıklarına temas eden Zafer Çağlayan, bu planların yakında yürürlüğe koyulacağını duyurdu. Çağlayan, ”Eylem planları EKK, ardından YPK’ya gönderilerek iktidar planı haline getirilecektir.” dedi.
Yeni teşvik modelinden söz eden Zafer Çağlayan, bununla hem cari açığın indirileceğini hem de üretimi sınırlı ürünlere yatırımın artacağını vurguladı. Gerek Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu kanalıyla gerek yeni teşvikle ithal ürünlerde yabancı yatırımları artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Ekonomi Bakanı, ”Burada amacımız, ne olursa olsun doğrudan yabancı yatırım çekmek değil. Biz, ithalatını yaptığımız ürünlere dönük, sıfırdan yatırımlar için faaliyetlerimizi yoğunlaştırdık.” dedi. Yeni teşvik modelinin yanında destek paketini de uygulamaya sokacaklarını aktaran Zafer Çağlayan, bunun sağlık, yazılım, eğitim, dizi ve sinema sektörlerini kapsayacağını anlattı.
Serbest Bölgeler uygulamasını basamak yapıp Özel Ekonomi Bölgeleri sistemine geçeceklerini açıklayan Çağlayan, söz konusu alanların dış ticarete dönük üretim ve ticaret alanları yanında sağlık, turizm, Ar-Ge, sinema-film, eğlence, eğitim, lojistik, bakım-onarım, yazılım gibi hizmet faaliyetlerini de kapsayan kümelenmeye dayalı yerleri içereceğini savundu. Bu sistemin hem ithalatı minimuma indireceğini, hem de ihracatı artırıcağını dile getirdi.
Çağlayan, kamu alımlarında yerli girdi kullanımının özendirilmesi ile klasik araçlar olan damping ve korunma önlemleriyle piyasa gözetimi ile denetim vasıtalarını etkili biçimde kullandıklarına işaret ederken, ”Şu an 118 adet damping ve sübvansiyon önlemiyle, 14 adet de korunma önlemi yürürlüktedir. Halen 16 adet damping soruşturması ile 2 adet korunma önlemi soruşturması devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

İTHALAT HARİTASI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İthalat Haritaları oluşturup, çok önemli veriler elde ettiklerini anlattı. Çağlayan, konuya dair şunları kaydetti:
”25 bin firmanın üretim, ihracat, ithal girdi, iç satış verileri tek tek incelendi. Bunun için toplamda 13 milyon satır veri işlendi ve sonuçta çok karmaşık firmalar arası ekonomik ilişkiler ağının bir haritası çıkartıldı.
2008-2011 döneminde toplamda 25 bin firmayı tahlile ttik. Bunlar 2011’de 660 milyar liralık ticaret, 388 milyar liralık üretim, Türkiye’nin ihracatının yüzde 72’sini, Türkiye’nin ara ve yatırım malı ithalatının yüzde 83’ünü yaptı. Burada Türkiye’de faaliyet yürüten 12 bin imalat firması 36 ayrı sektör altında toplandı. İmalatçıların birbirleri ile ve dış ticaret firmaları ile aralarındaki ekonomik bağlar Maliye Bakanlığı verileri ile belirlenmiştir. Firmaların ithalat ve ihracat verileri ise TÜİK verileri esas alınarak saptandı. Böylece tamamen reel veriler temel alınarak her bir sektörün ithalat bağımlılık oranı öğrenildi.
İthalat Haritası ile sanayinin ithalat bağımlılığını ortaya koyma imkânı elde ettik. Geçen sene Türkiye’de yapılan 100 dolarlık üretim için 43 dolarlık ara ve yatırım malı ithal edilmiştir. Yani 2011 sonu itibari ile sanayinin imalatının ithalata bağımlılık oranı yüzde 43’tür. 2008’den itibaren bu oranının gelişimini incelediğimizde, 2008’de yüzde 41 olan oranın, 2009’da yüzde 38’e gerilediğini, 2010’da yüzde 40’a vardığını görmekteyiz.”
Bakan Çağlayan, 36 sektörü alıp ithalat bağımlılık oranını ayrı ayrı belirlediklerine; bunun gübre üretiminde yüzde 72, demir-çelik sektöründe yüzde 69, kimyasallarda yüzde 56, motorlu kara taşıtlarında yüzde 51, tekstilde yüzde 43, beyaz eşya ve tüketici elektroniğinde yüzde 40, gemi ve tekne imalatında yüzde 34, mücevherat ve değerli taş sektöründe yüzde 29, demiryolu araçlarında yüzde 27, metal eşyada yüzde 27, makinede yüzde 25, hazır giyimde yüzde 19, mobilyada yüzde 11 olduğuna temas etti.
Çağlayan, Türkiye’de 100 dolarlık bir otomobilde 56 dolarlık ithal payına karşılık 44 dolarlık yerli payı bulunduğunu, Türkiye’de üretilen bir makinede yerli payının yüzde 70,4 olduğundan bahsetti.
Zafer Çağlayan, 100 dolarlık hazır giyimin 75 dolarının yerli olduğunu, beyaz eşya ve tüketici elektroniğinde yerli payının yüzde 55, üretilen elektrikli makinelerde yüzde 50 yerli payı bulunduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Haberler

Belediye
30 Ekim 2024
46. İstanbul Maratonu, bu yıl 3 Kasım Pazar günü koşulacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından organize edilen Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, bu yıl 3 Kasım Pazar günü koşulacak. 40 binin üzerinde kişinin katılması beklenen İstanbul Maratonu, sürdürülebilirlik ve bağış konusunda ilklere imza atacak. Giysi Kumbarası projesi ile sporcuların temiz ve kullanılabilir kıyafetleri yeniden hayat bulacak. 46. İstanbul Maratonu ayrıca en […]

KADIKÖY’DE CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu.  Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]

Etkinlikler
30 Ekim 2024
Günsu Özkarar’ın yazdığı, Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor

Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]

Etkinlikler
28 Ekim 2024
İSLAMIN KILICI TÜRKİYE’DE VİZYONA GİRİYOR

İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor:  “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor.   İLGİLİ HABER Küçükkaptan, Cumhuriyet Bayramı’nda herkesi Çamlıca […]