Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Aydın Erkmen “Cephelerden Kurtuluşa” İllüstrasyon Sergisi

Yayınlanma:
ABONE OL

Grafik sanatçısı ve  illüstratör Aydın Erkmen 15 Ekim 2011tarihinde Tatbiki Sanat Galerisi’nde “Cephelerden Kurtuluşa” sergisini açıyor.

Tarih ve tarihimiz, günümüzde sadece tarih kitaplarında ve değişik medya mecralarında verilmekte… Kitap okunmayan, televizyonlarda genellikle dizilerin ve magazin proğramlarının izlendiği bir ülkede tarih bilinci ve bilgisi yeterince algılanamamakta ve insanlarımız tarihini bilmiyen bir toplum olarak zaman kaybetmektedir.

Günümüzde sanat galerileri; toplumla sanat arasında daha yakın ilişkiler geliştirmekte… Çeşitli sanat sergileri topluma “sanat”ın tüm evrelerini daha iyi tanıtabiliyor.

Tatbiki Sanat Galerisi’ndeki bu sergi ise 1968’de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü’nü birincilikle bitiren illüstratör “Aydın Erkmen” tarafından bambaşka bir işlevi yerine getirmek için hazırlandı; “bilgilendirme”… Herhangi bir konuda hazırlanan bu tip sergilerde hem konuyu izliyor, hem konu ile ilgili metinleri okuyor ve sergiden unutamıyacağınız bir izlenimle ayrılıyorsunuz.

Bu sergide izleyici yakın tarihimizle ilgili bir dönemi belgesel sayılabilecek illüstrasyonlar’la ve metin’leriyle birlikte izleyerek sergiden hem görsel, hem de metinsel algılamalarla donanmış olarak ayrılacak.

Bilhassa öğrenim çağında olan okul çocukları için bulunmaz bir fırsat… Aynı zamanda tarihimizi bilmeyen yetişkinlerimiz için de büyük bir şans.

Büyük boyutlarda “püskürtme” tekniğiyle çalışılan eserler “Birinci Dünya Savaşı” ile dokuz cephede savaşan Osmanlı İmparatorluğu’nun Çanakkale cephesi dışında bütün cepheleri kaybetmesi ile “Sevr’ anlaşmasının imzalanmasını ve bütün toprakları kaybetmesini ve “Mustafa Kemal Atatürk”ün önderliğinde Anadolunun ortasında kalan küçük bir toprak parçasından tüm dünyaya karşı “Kurtuluş Savaşı”ni başlatarak milli  hudutlarla çevrili “Türkiye Cumhuriyeti”nin kuruluşunu anlatıyor.

Sergi 15 Ekimden 30 Kasım 2011 tarihine kadar Altıyol Bahariye Cad. No:3 Kat:2 Kadıköy’de bulunan Tatbiki Sanat Galerisi’nde izlenimlere açık olacak.

Aydın Erkmen

1943’de Aydın’da doğdu. 1968’de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Sanatlar Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. 1969 – 1972 yılları arasında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde serbest grafik ve illüstrasyon asistanı olarak görev aldı. 1991 – 2002 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde eğitmen olarak görev yaptı. 1969-2000 yılları arasında Maya Reklam, Grafik Maya, Era Tanıtım, Kanguru gibi Türkiye’nin belli başlı reklam ajanslarında sanat direktörü olarak çalıştı. Tasarımını yaptığı ve resimlediği birçok kitap Kültür Bakanlığı tarafından yayınlandı. Milliyet Yayınları, Ada Yayınları, Turing ve Otomotiv Kurumu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yayınları dahil olmak üzere sayısız kitap resimledi, yüzlerce kitap kapağı yaptı.

Ödüller


• Grafikerler Meslek Kuruluşu Grafik Tasarım Birincilik Ödülleri, 1965 – 1990 arası
• Genel Kurmay Başkanlığı Büyük Ödülü, 26 Ağustos 2002 (Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi çalışmaları için)
• Osmanlı Devleti 700’ncü Kuruluş Yıldönümü Amblem Yarışması Birincisi, 2000

Sergiler

• “Cephelerden Kurtuluşa” İllüstrasyon Sergisi, Akşehir, 2003
• “Cephelerden Kurtuluşa” İllüstrasyon Sergisi, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 2006
• Ömer Hayyam Şiir Resimleme Sergisi, Avusturya Kültür Ofisi, 2007, Yeniköy, İstanbul

Çalışmalar


Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Anıtkabir ‘de Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu’nun altındaki 3000 metrekarelik sütunlu alanda bulunan ve 2002’de ziyarete açılan müzede dünyada benzeri bulunmayan üç panorama Aydın Erkmen tarafından gerçekleştirilmiştir.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesindeki Panaromaların Öyküsü

Müzede dünyada benzeri bulunmayan üç panorama sergilenmektedir: 6 m. x 40 m. büyüklüğündeki Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoraması, 7 m. x 30 m. büyüklüğündeki Sakarya Meydan Savaşı panoraması ve 7 m. x 30 m. büyüklüğündeki Büyük Taarruz panoraması… Bu panoramalar ve müzedeki dev tabloların siyah beyaz eskizleri Aydın Erkmen tarafından yapılmış, renklendirilmesi, yağlı boya tablo olarak sanatçının yönlendirdiği Rus ressamları tarafından gerçekleştirilmiştir. Panoramaların oluşturulabilmesi için Turgut Özakman’ın yazdığı senaryodan hareketle Kurtuluş Savaşı muharebelerinin geçtiği alanlarda figüranlar kullanılarak 14000 kare fotoğraf çekilmiş ve bu fotoğraflardan yararlanılarak eskizler hazırlanmıştır. Rusya ve Hollanda ‘daki büyük resim stüdyolarında dev panoramalar bir bütün olarak hazırlandı ve bunları sarmak için bir makina imal edildi; böylece panoramalar silindir haline getirilerek uçakla Ankara ‘ya taşınmış, ardından tırlarla havaalanından Anıtkabir’e getirilmiştir. Silindirler özel makineyle açılarak tabana bağlanmış, eserlerin zedelenen kısımları sanatçılar tarafından 20 gün üzerinde çalışarak yenilenmiştir.

Çanakkale Savaşı Eceabat Sahillerindeki Çalışmalar


Çanakkale, Eceabat iskele meydanında 2008 tarihinde, sponsorluğu Opet tarafından yapılan
45 m. x 2.5 m. büyüklüğündeki (dijital diaroma) Çanakkale Savaşını resimledi. Diaroma, önündeki enstallasyon ve tüm Çanakkale Savaşını idare eden komutanların büstleri ve ünlü Heykeltraş Tankut Öktem’in Atatürk Heykeli ile Eceabat sahilinde yer almaktadır.

Harbiye Askeri Müzesi Çalışmaları

• Fatihin İstanbul’u Fethi Salonu
• Türk Ordusunun Kuruluş Salonlarındaki tüm resimlemelerin siyah beyaz eskizleri Tasarımları ve uygulanması

Gerçekleştirdiği Çalışmalar

• Türk – Hun Savaşı
• Mete Han
• Avrupa Hunları ve Atilla, dijital tablo

İllüstrasyonların Yer Aldığı Belgesel Filmler


Yönetmenliği Tolga Örnek tarafından belgesel filmler :
• Hittitler
• Nemrut

Posta Genel Müdürlüğü Tarafından Basılan Pulları

• İstanbul’un Fethinin 550’nci Yıldönümü pulları (4 adet)
• Cumhuriyetimizin 80’nci Yılı Anı Pulu

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]