Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Talat; “Öğretmensiz Başarı Hayaldir”

Yayınlanma:
ABONE OL

Bütün engellemelere rağmen on yılda ülkemizin kaderini değiştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜRGEV iftarında; “Eğitimde büyük alt yapı yatırımlarına rağmen istenilen başarıyı yakalayamadık, çocuklarımızı popüler kültürün olumsuz etkisinden kurtaramadık.” diye adeta feryat ediyor. Peki neden? Onca yatırım, değişen bakanlar, sistemler, kanunlar, yönetmelikler, kadrolar başarıyı neden getiremedi? Nerde yanlış yaptık? Başarısızlığın sorumlusu kim?

Ortada bir başarısızlık varsa mutlaka başarısız birileri de vardır. Seçimin ardından başlayan sorgu döneminde; “Nerde yanlış yaptık?” sorusunu, en çok sorması gerekenler, son yıllarda eğitime yön veren üst düzey bakanlık yöneticileridir. Atılan birçok adım; velisiyle, öğrencisiyle, öğretmeniyle herkesi tedirgin etmiştir. Problem çözmek yerine yeni problemler ortaya çıkarmıştır.
Başarısız yöneticinin, kendini sorgulamak yerine, aklına ilk gelen yöntem ekibini suçlamaktır. “Ekibi iyi organize edemedim, motivasyon araçlarını iyi kullanamadım, problemlerine zamanında çözüm üretemedim, bu kadar maddi kaynağı verimli kullanamadım…” demek yerine, muhataplarını suçlayarak, onlara yaptırımlar planlayarak başarıyı yakalama şansınız yoktur. Son yıllarda atılan adımlara bakılırsa başarısızlığın bedeli yönetici ve öğretmenlere çıkarılmıştır.
Bugün eğitim sistemimize yön veren hukukçu, işletmeci, iletişimci kim varsa şu bilgiyi hiç aklınızdan çıkarmamalısınız. Eğitim sisteminin en kritik görevini, okullarda öğretmenler yapar. Okuldaki müdür yardımcısından bakanlığın en üst birimine kadar yönetim kademesinin asıl görevi, öğretmenin sınıftaki işini kolaylaştırmak ve verimini artırmaktır. Asıl olan orada yapılan iştir. Siz, yukarıda birçok sistem kurar birçok proje geliştirirsiniz ancak sınıf ortamı kendi doğal dinamikleriyle işler. Yaptıklarınızın sınıfa, öğretmene, veliye nasıl yansıdığı sizi ilgilendirmiyorsa, on yıl sonra geleceğiniz aşama bu gün ki aşamadır.
Peki, bugün öğretmenlerle ilgili durum nedir? Bugün şiddete uğrayan öğretmene, “iletişimini iyi tut.” diye nasihat edilir. Veli, tepesinde 147 kılıcını sallar. Ödül alması mülki amirin keyfine bağlıdır. Kariyer yapacağı sistem on yıldır kapalıdır. Polis ve hizmetliden daha az sınav ücreti alır. Ek ders adaletsizliğinin düzeltileceğinden umudunu kesmiştir. Bazıları haftada 47 saat ek ders alabilirken bazıları sadece maaş karşılığı derse girer. Son yıllarda lehine olan ne varsa ortadan kaldırılmıştır. Basit bir kurs düzenlemesi bile altı ay sonra yapılır. Yirmi yıllık bir öğretmenin maaşı 2.800 TL’dir ve vergi dilimi yüzünden yılda bir kere zam alır. Sistem değişiklikleri birçok defa yerinden etmiştir ancak hala rotasyona muhatap olabilir. Bu şartlar altında kendine güvenilmez ve sürekli eleştirilir, şiddete uğradığında saldırganın serbest kalmasıyla gündem olur…
Aslında öğretmenlerin gönlünü almak çok kolaydır. Ülkemizin girdiği yeni dönemde biraz daha birbirimizi dinleyerek başarıyı getirecek sağlıklı ortamı oluşturabiliriz. Nasıl ki seminer görevini tatil adreslerinde yapabilme imkânı olumlu bir hava estirdiyse atılacak yeni adımlarla yeni öğretim yılına güzel bir başlangıç yapabiliriz.
“Rotasyon tamamen iptal edilmiştir, sınav ücretleri sisteminde ÖSYM ile aynı sisteme geçilmiştir, ek derslerde adalet sağlanacaktır, nöbete ücret verilecektir, etüt uygulaması geri getirilmiştir, öğretmenler gününde bir maaş ikramiye verilecektir…” Çok mu zor? Bence değil ve buna ihtiyaç var.
Öğretmen verimliliğini artırmak için yaptırım değil ödül ve teşvik sistemi düşünülmelidir. Bu alanda atılabilecek o kadar çok adım var ki. Bugün haftada iki gün okula giden öğretmen arkadaşlarımız var. Günde iki saat dersini verip okuldan ayrılan öğretmen hangi öğrencinin derdiyle ilgilenebilir? İyi bir sistemle siz, bütün öğretmenleri mesai saatleri içinde, dersi olsun olmasın okulda, hem de gönüllü tutabilirsiniz. Sene başında sunacağınız, ilave iyileştirme ile neden okulunda çalışmasın öğretmen. Akla ilk gelen zora koşmak olunca büyük bir potansiyeli elimizin tersi ile itmiş oluyoruz.
Cumhurbaşkanı çırpınıyor, iş başındakiler sürekli deneme yanılma yöntemi ile zaman kaybediyor. En küçük bir adım bile aylar, yıllar sonra atılabiliyor. Problemlerin kıyısından köşesinden dolaşmaktan, içi boş projelerden ve reklamdan başka bir değeri olmayan boş işlerle uğraşmaktan asıl problemlere zaman kalmıyor. Eğitim sistemi kişisel fikirlerin denendiği bir sistem haline dönüştü. Koca koca makam sahipleri ortalıkta dolaşıyor ancak öğretmenin bir derdini dert edinen yok. Kiminle yapacaksınız? Küçücük bir makam edindiğinde kasılmaktan yere göğe sığmayan bürokratlarla mı eğitimi ayağa kaldıracaksınız, yoksa öğretmeninize sahip mi çıkacaksınız? Tercih sizin, isterseniz bir on yıl daha kaybedin, nasıl olsa başarısız olan bürokrat bedel ödemiyor.
Talat YAVUZ

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]