สล็อต

betflix

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

2013 yılı işsizlik rakamları açıklandı

Yayınlanma:
ABONE OL

2013 yılı işsizlik rakamları açıklandı

 

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu, işsizlik verilerini açıkladı. Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 yılında bir önceki yıla göre 229 bin kişi artarak 2 milyon 747 bin kişiye ulaştı. İşsizlik oranı ise 0,5 puanlık artış ile yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 11,5, kırsal yerlerde ise 0,6 puanlık artışla yüzde 6,1 oldu.

Tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,5 puanlık artışla yüzde 12 seviyesinde, 15-24 yaş grubundaki genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,2 puanlık artışla yüzde 18,7 olarak gerçekleşti.

İSTİHDAM EDİLENLER 703 BİN KİŞİ ARTTI

İstihdam edilenlerin sayısı 2013 yılında, geçen yıla göre 703 bin kişi artarak 25 milyon 524 bin kişiye yükseldi. Bu yıl, tarım sektöründe çalışan sayısı 82 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 785 bin kişi arttı.

İstihdam edilenlerin yüzde 23,6’sı tarım, yüzde 19,4’ü sanayi, yüzde 7’si inşaat, yüzde 50’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,6 puan, sanayi sektörünün payı 0,3 puan, inşaat sektörünün payı 0,1 puan artarken, tarım sektörünün payı ise 1 puan azaldığı görüldü.

İSTİHDAM ORANI YÜZDE 45,9 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

İstihdam edilenlerin oranı, bir önceki yıla göre 0,5 puanlık bir artış göstererek yüzde 45,4’ten yüzde 45,9’a yükseldi.

İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI YÜZDE 50,8 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, 2013 yılında bir önceki yıla göre 0,8 puan artarak yüzde 50,8 oldu. Erkeklerde işgücüne katılma oranı bir önceki yıla göre 0,5 puanlık artışla yüzde 71,5, kadınlarda ise 1,3 puanlık artışla yüzde 30,8 olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 14,5 İLE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE

İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 14,5 ile Güneydoğu Anadolu (TRC) bölgesi iken, en düşük olduğu bölge yüzde 6,7 ile Batı Karadeniz (TR8) ve Kuzeydoğu Anadolu (TRA) bölgeleri oldu. Erkeklerde işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 15,2 ile Güneydoğu Anadolu (TRC) bölgesi iken, kadınlarda yüzde 14,8 ile İstanbul (TR1) bölgesi oldu.

EN YÜKSEK İSTİHDAM ARTIŞI DA GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE

En yüksek istihdam artışı 206 bin kişi ile Güneydoğu Anadolu (TRC) bölgesinde gerçekleşti. Buna karşılık en fazla istihdam azalışı Doğu Karadeniz (TR9) bölgesinde görüldü. Bu bölgede toplam istihdam 73 bin kişi azaldı.

Bölgelerdeki istihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, tarım sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 49,7 ile Kuzeydoğu Anadolu (TRA), sanayi sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 36,9 ile Doğu Marmara (TR4) ve yüzde 35,1 ile İstanbul (TR1), hizmetler sektörünün payının en yüksek olduğu bölgeler ise yüzde 64,3 ile İstanbul (TR1) ve yüzde 62,7 ile Batı Anadolu (TR5) bölgeleri oldu.

İŞGÜCÜNE KATILMA ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE EGE BÖLGESİ OLDU

En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 55,6 ile Ege (TR3) bölgesinde gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 74 ile İstanbul (TR1) ve Kuzeydoğu Anadolu (TRA) bölgeleri, kadınlarda ise yüzde 38,3 ile Ege (TR3) bölgesi oldu.

BÖLGESEL SONUÇLAR

En yüksek işsizlik oranı yüzde 21,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) bölgesinde gerçekleşti

İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 21,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) olurken, bunu yüzde 17,5 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) takip etti. İşsizlik oranının en düşük olduğu bölge ise yüzde 4,7 ile TR52 (Konya, Karaman) bölgesi oldu.

İSTİHDAM EDİLENLERİN YÜZDE 18,3’Ü TR10 (İSTANBUL) BÖLGESİNDE YER ALDI

Kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfusun yüzde 18,1’ini barındıran İstanbul (TR10), toplam istihdamın da yüzde 18,3’üne sahip olduğu görüldü. Çalışma çağındaki nüfus içindeki payı yüzde 6,7 olan TR51 (Ankara) bölgesi toplam istihdamın yüzde 6,5’ine sahip oldu. TR31 (İzmir) bölgesinin çalışma çağındaki nüfus içindeki payı yüzde 5,8 iken, toplam istihdamın yüzde 5,9’una sahip oldu. Buna karşılık, çalışma çağındaki nüfusun yüzde 3,8’ine sahip olan TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgesinin toplam istihdam içindeki payı yüzde 2,6’dır.

İŞGÜCÜNE KATILMA ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE

En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 58,3 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) bölgesinde gerçekleşti. Bunu yüzde 57,2 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesi izledi. En düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 36,9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) ve yüzde 37,9 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgelerinde oldu.

 

 

İlgili Haberler

Etkinlikler
07 Ekim 2024
Basın Platformu “Gazeteciler Sorunlarını Anlatıyor” Şanlıurfa Çalıştayı yapıldı

Basın Platformu Başkanı Mehmet Remzi Tanış’ın önderliğinde ” Gazeteciler Sorunlarını Anlatıyor Çalıştayı ” bu kez Şanlıurfa ‘da gerçekleşti. İstanbul,  Ankara Hatay- İskenderun, Erzurum illerinden gelen Platform üyeleri ilk olarak İstanbul Şanlıurfa Dernekler Federasyonu Başkanı Adnan Şansal’ın kahvaltı programına misafir oldular. BASIN PLATFORMU’NDAN URFANATİK ‘E ANLAMLI ZİYARET Çalıştay Şanlıurfa’nın önemli medya kuruluşlarından biri olan URFANATİK-  Rose […]

ChatGPT Eğitimi ile Geleceği Yakalayın

Günümüz iş dünyasında yapay zeka (AI) teknolojilerinin kullanımı giderek daha yaygın hale geliyor ve bu devrimin başını çeken teknolojilerden biri de OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT.  Birçok sektörde iş süreçlerini dönüştürme potansiyeline sahip bu teknoloji, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ettirirken, verimliliği artırıyor ve müşteri deneyimini iyileştiriyor. Peki, ChatGPT’yi iş süreçlerinize nasıl entegre edebilirsiniz? İşte bu […]

ABS Level Kör Kalıp: Yapı Sektöründe Verimlilik ve Dayanıklılığı Bir Araya Getiren Yenilikçi Çözüm

Modern inşaat projelerinde kullanılan kalıp sistemleri, yapıların hem dayanıklılığını hem de inşaat sürecinin verimliliğini doğrudan etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. ABS Yapı’nın sektöre sunduğu ABS Level Kör Kalıp, bu iki temel gereksinimi başarıyla bir araya getirerek inşaat projelerinde yeni bir standart belirliyor. Hem inşaat maliyetlerini düşürme hem de sürdürülebilir bir yapı üretimi sağlama hedefiyle […]

Büyükşehir
01 Ekim 2024
İBB KÜLTÜR MERKEZLERİNDE YENİ SEZON EKİM AYINDA BAŞLIYOR

Programlara katılmak isteyenler, ücretsiz biletleri İstanbulSenin uygulaması üzerinden temin edebilirler. Ünlü müzisyenler ekim ayında İBB Kültür merkezlerinde İstanbullularla buluşuyor! Kültür ve sanatın herkes için erişilebilir olması amacıyla çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür), yeni sezonda da 14 ilçede bulunan kültür merkezlerinde her ay düzenlenen yüzlerce etkinlikle İstanbulluları ağırlayacak. Hem çocuklar […]