“Koçluk meslek midir?” tartışmalarına son nokta konuldu. Koçluk organizasyonları, Koçluk Platformu Derneği ve Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye)’nin yaklaşık iki yıldır yaptığı çalışmalar neticesinde Türkiye’de koçluk resmen meslek olarak tanındı.
Hem kurumların hem de bireylerin gelişimini destekleyen ve farkında olmadıkları potansiyeli ortaya çıkarmasına yardımcı olan koçluk hizmeti ve eğitimleri, piyasadaki algı karışıklığı nedeniyle tartışılır olmuştu. Bu algı karışıklığı, 29 Haziran 2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, ‘Koç Ulusal Meslek Standardı’ ile tarih oluyor. Bu standart, koçluğun resmi bir meslek olarak tanındığı ve kurallarının net olarak belirlendiği anlamına geliyor.
Gelinen bu nokta, koçluğun meslek olarak gelişimi için uğraş veren iki değerli kurum olan Koçluk Platformu Derneği (KPD) ve Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye)’nin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile iki yıldır yürüttüğü çalışmaların bir ürünü…
İki kurum ortaklığında sürdürülen ve ilk basamağı tamamlanan Ulusal Meslek Standartları çalışması koçluk mesleği için çok önemli bir adım niteliği taşıyor. Koçluk mesleğinin standartlarını kesin kurallara oturtarak, eğitimli ve eğitimsiz kişiler arasındaki farkı belirginleştiren bu çalışma, ayrıca hem koçların hem de müşterilerinin haklarını da koruyor.
Standartlar belli oluyor…
Yaşanan bu gelişmeyi değerlendiren Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkanı Psikolog Dr. Nur Velidedeoğlu Kavuncu, “İki sene önce ICF Türkiye ve Koçluk Platformu Derneği tarafından başlatılan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile bugüne kadar başarıyla yürütülen Ulusal Meslek Standardı çalışmamız nihayet ilk meyvelerini verdi” diyor.
Bu adımın koçluk mesleği için çok önemli bir gelişme olduğuna değinen Kavuncu, “Koçluk tanımının yapılarak mesleki sınırların ve yeterliliklerinin belirlendiği bu çalışma ile koçluk sürecinin tüm adımları tanımlandı. Koçluk hizmetine ihtiyaç duyan kurum ve kişiler için değerli bir kılavuz olacak meslek standartları birçok soruyu yanıtlayacak niteliktedir. Koçluk eğitimi olmayan kişilerin koçluk adına yaptığı ve mesleğin yanlış tanınmasına neden olan çalışmaların önüne geçeceğini umduğumuz bu gelişmenin, koçluk mesleğinin ülkemizde doğru anlaşılmasına ve konumlandırılmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Koçluk Platformu Derneği Başkanı Fatoş Somsa ise “Koçluğun, standartları belirlenmiş bir meslek olarak kabul edilmiş olması, koçluk mesleğinin uygulanma biçimi, koçluk sınırları, yetkinlikler konusunda koçlar ve koçluk hizmetinden yararlanacak olanlar için oldukça net bir yol haritası çiziyor. Bu harita meslek olarak koçluğu seçmek isteyenlere, koç oldukları zaman hangi yetkinliklere sahip olabileceklerini ve bu yetkinlikleri nasıl kullanabileceklerini gösterirken, koçluk hizmetinden yararlanmak isteyen kurumların ve bireylerin, koçluk desteğinin işleyiş biçimine ve süreçlere de hakim olmasını sağlayacak” dedi.
Koçluk mesleğinin resmen tanınmasının geçmiş dönemde oluşmuş önyargıların önüne geçeceğini anlatan Koçluk Platformu Derneği Onursal Başkanı Çağlar Çabuk ise, “Koçluk, artık devletçe standartları kabul edilmiş bir meslek. Ancak meslek hakkındaki yanlış algılar hala duruyor. Koçluk hakkında bu meslekle ilgisi olmayan fırsatçıların neden olduğu olumsuz algıların yıkılması hayli zaman alacaktır. Bu zamanın kısaltılması; bizim kararlı ve ısrarlı çalışmamıza, aramızdaki rekabeti mesleğimizin gerektirdiği dayanışma ve işbirliğinin önüne çıkarmamamızdaki başarımıza bağlı” dedi.
İlgili Haberler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından organize edilen Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, bu yıl 3 Kasım Pazar günü koşulacak. 40 binin üzerinde kişinin katılması beklenen İstanbul Maratonu, sürdürülebilirlik ve bağış konusunda ilklere imza atacak. Giysi Kumbarası projesi ile sporcuların temiz ve kullanılabilir kıyafetleri yeniden hayat bulacak. 46. İstanbul Maratonu ayrıca en […]
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor: “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor. İLGİLİ HABER Küçükkaptan, Cumhuriyet Bayramı’nda herkesi Çamlıca […]