Türk Tiyatrosu, büyük bir devi yitirdi.
Onun sesi hastalara iyi geliyordu.
Akciğer kanseri olan Müşfik kenter bir süredir yoğun bakımdaydı…
Ben onu tanımış şanslı insanlardan biriyim.
Uzun yıllar önce, Ankara’da gazetecilik yıllarımda, Yıldız Kenter, Müşfik Kenter, Şükran Güngör’le birlikte; onların çocukken oturdukları Ankara Kale içindeki evlerinde röportaj yapmak için gitmiştik.
Aradan uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen, gördüğü zaman gözyaşlarını tutamayan Yıldız Kenter’lerin evi yıkılmamıştı. Kullanılmıyordu ama öylesine duruyordu. Dışarıdan eve uzunca bakmışlardı.
Yıldız Kenter, kardeşi Müşfik Kenter ve Şükran Güngör’e o evle ilgili anılarını anlatmıştı. Annelerinden söz etmişlerdi.
Onların yanında, onların seslerini dinledikçe, mikrofonda tiyatro dinliyor gibi olmuştum.
Birbirlerine çok bağlı abla kardeştiler. Yıldız Kenter Hanımefendinin de başı sağ olsun.
Müşfik Kenter’in sesini dinlemek gerçekten büyüleyiciydi. Bir hayli efendi olan büyük sanatçı, dolu – dolu sanatla iç – içe bir hayat yaşadı…
Sade hayatını güzelliklerle, sanatla ve ailesi ile süsledi.
Türk sanat dünyası gerçek büyük bir sanatçısına daha veda etmiş oldu.
Nur içinde yatsın…
Müşfik Kenter’in cuma günü Kenter tiyatrosunda yapılacak törenin ardından Teşvikiye Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmesi bekleniyor. (dha)
Müşfik Kenter
(d. 9 Eylül 1932, İstanbul – ö. 15 Ağustos 2012, İstanbul)
Türk tiyatro oyuncusu… Tiyatrocu Yıldız Kenter‘in kardeşidir. Ablası ile birlikte Kent Oyuncuları‘nı kurmuştur.
Diplomat Ahmet Naci Kenter ve Olga Cynthia’nın oğlu olarak 1932 yılında İstanbul‘da dünyaya geldi.
1947’de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde eğitim gördü; okulu 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı.
Müşfik Kenter, 1959 yılında Devlet Tiyatrosu‘ndan ayrıldı ve İstanbul‘a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber Muhsin Ertuğrul ile çalıştı. Birlikte Küçük Sahne‘de oyunlar sergilediler. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.
1960–1961 yılları arasında Site Tiyatrosu’nu kurdular. 1962’de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosu’nun binasının inşaatını tamamladılar. Tiyatroyu yapmaları için tüm paralarını ortaya koymaları, büyük bir turne ile Anadolu’yu gezmeleri ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti. Seyircilerin pek anlamayacağı düşünülen oyunları sahnelemekten çekinmediler.
İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller’den burslar alarak Amerika ve İngiltere‘de tiyatro araştırmaları yapan ve incelemelerde bulunan Kenter, İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.
Murathan Mungan‘ın Orhan Veli şiirlerinden düzenlediği Bir Garip Orhan Veli isimli tiyatro oyunu 25 seneden fazla süredir sergilemektedir. Bu oyun aynı oyuncuyla Türkiye‘de en uzun süreli sergilenen eserlerden biridir.
Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu.
Sanatçı, tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı.
1966 Antalya Film Festivali‘nde, Bozuk Düzen filmiyle “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülünü kazandı.
Yerli, yabancı TV filmlerinde, belgesel ve reklamlarda seslendirme yaptı.
Mehlika Kenter ve Gülsüm Kamu ile evlenip ayrıldı.
Ölmeden önce Kadriye Kenter ile evliydi.
15 Ağustos 2012 tarihinde saat 16:30 da akciğer kanseri nedeni ile tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu.(alıntı)
Ödülleri
1966 – 3. Antalya Film Şenliği – En İyi Erkek Oyuncu – Bozuk Düzen
1993 – Olağanüstü Yorum Ödülü – Konken Partisi
1997 – 1. Afife Tiyatro Ödülleri – Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2002 – 6. Afife Tiyatro Ödülleri – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
2005 – 8. Uluslararası Kukla Festivali Onur Ödülü
Oynadığı bazı tiyatro oyunları
Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikâyeleri)
Sinema filmleri
Dişi Kurt (1960)
Sessiz Harp (1961)
Dişi Örümcek (1964)
Murtaza (1965)
Şetanın Kurbanları (1965)
Sevmek Zamanı (1965)
Bozuk Düzen (1966)
O Kadın (1966)
Üç Arkadaş (1971)
Seni Kalbime Gömdüm (1982)
Hayallerim Aşkım ve Sen (1987)
Rumuz Goncagül (1987)
Piano Piano Bacaksız (1990) (sesiyle)
Lebewohl, Fremde (1991)
Moon Time (1994)
Dar Alanda Kısa Paslasmalar (2000)
Amerikalılar Karadeniz’de 2 (2007)
Oynadığı televizyon dizileri
Avrupa Yakası(2009)
Çöl Faresi (1977)
Emekli Başkan (1979)
Geçmiş Bahar Mimozaları (1989)
Ateşten Günler (1988)
Gecenin Öteki Yüzü (1987)
Kurtuluş (1994)
Hayat Bazen Tatlıdır (1996)
Şapkadan Babam Çıktı (2003)
Zümrüt (2004)
Kapıları Açmak (2005)
Seslendirme
Tatlı Kahramanlar 1970’li yıllarda TRT televizyonunda ünlü çizgi film dizisi Tatlı Kahramanlar’da Gıcır ile Bıcır adlı bölümde kedi Tırmık’ı seslendirdi.
ALF, televizyon dizinde sevimli uzay yaratığı “Alf” karakterini seslendirdi.
Piano – Piano Bacaksız. Tunç Başaran‘ın yönetiği filmde dış ses olarak filmi, filmin küçük kahramanı Emin Sivas‘ın ağzından seslendirmişti.
Galatasaray Futbol Kulübü’nün 2288 Forma ve Koleksiyon lansmanları sitesinde Galatasaray tarihini seslendirmiştir.
Angry Beavers adlı çizgi dizide Norbert’ı seslendirdirmiştir
Orhan Veli şiirleri.(alıntı)
Nazan Şara Şatana
İlgili Haberler
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Spor İstanbul tarafından organize edilen Türkiye İş Bankası 46. İstanbul Maratonu, bu yıl 3 Kasım Pazar günü koşulacak. 40 binin üzerinde kişinin katılması beklenen İstanbul Maratonu, sürdürülebilirlik ve bağış konusunda ilklere imza atacak. Giysi Kumbarası projesi ile sporcuların temiz ve kullanılabilir kıyafetleri yeniden hayat bulacak. 46. İstanbul Maratonu ayrıca en […]
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor: “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor. İLGİLİ HABER Küçükkaptan, Cumhuriyet Bayramı’nda herkesi Çamlıca […]