Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Meyve-Sebze Kasaları Sağlığı Tehdit Ediyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Dünya’nın en büyük perakende tedarikçilerinden olan IFCO SYSTEMS’ın Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin, Türkiye’de taze meyve-sebze ürünlerinin lojistiğinde ve teşhirinde kullanılan plastik kasaların büyük bir kısmının ilgili gıda ve hijyen mevzuatlarına uymadığını, bir çoğunun gıda dışı işletmelerden toplanan, daha öncesinde temasta bulunduğu maddenin ne olduğu bilinmeyen hurda plastikten geri dönüştürülerek imal edildiğini ve bu durumun insan sağlığı için ciddi bir tehdit olarak algılanması gerektiğini söyledi.

 

 

IFCO Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin, operasyonlara başlama ve hizmet verme süreçleri hakkında bilgi verirken öncelikle, Türkiye’de icra edilen taze meyve sebze lojistiğinde Gıda Hijyeni Yönetmelikleri’ne uygun kasa ve lojistik sistemleri  konusundaki  eksiklikleri  dile getirdi.

 

Türkiye’de geçerli olan gıda ile ilgili yönetmeliklerin, gıda ile temas edecek ambalajların geri dönüşümlü malzemeden üretilemeyeceğini ve yeniden kullanılabilen ambalajların her bir kullanım öncesinde temizlenmesi gerektiğini açıkça belirttiğini aktaran Aytekin,   ne yazık ki ülkemizde meyve sebze ürünlerinin taşınmasında ve teşhirinde kullanılan ambalajların büyük bir bölümünün siyah tek kullanımlık plastik kasalardan oluştuğunu ve bunların genel olarak gıda ile teması uygun olmayan geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ambalajlar olduğunun altını çizdi. Bir çok Avrupa ülkesinde siyah poşetler gibi, siyah tek kullanımlık plastik kasaların meyve-sebze ürünleri için kullanımının insan sağlığına tehdidi yüzünden yasaklandığını  dile getiren Aytekin,  gerekli kontrollerin yapılmamasından ve eşit olmayan rekabet koşullarından dolayı, ülkemizde birçok üretici ve perakendeci taze meyve sebze taşımasında ve teşhirinde insan sağlığını tehdit eden  tek kullanımlık siyah plastik kasaları kullanmaya devam ediyorlar, dedi.

 

 

Ülkemizdeki taze meyve sebze lojistik uygulamalarındaki eksikliklerden bahsetmeye devam eden Aytekin,  tek kullanımlık siyah plastik kasalar haricindeki bir diğer dikkat edilmesi gereken konunun ise,  çok kullanımlık ya da yeniden kullanılabilir plastik kasa kullananan üretici ya da perakendecilerin her bir kullanım sonrasında, kasalarını temizlemesi gerektiği olduğunu aktardı. Mevcut durumla ilgili Aytekin şunları söyledi, “Ülkemizde ne yazık ki, hem üreticilerin hem de perakendecilerin birçoğu , her bir kullanım sonrasıda meyve sebze lojistiği için yeniden kullanacakları plastik kasaları yıkamıyorlar. Kullanımları satış noktalarında sona eren kasalar, satış noktalarında yer olmadığı için genel olarak dışarıda stoklanıyorlar; dışarıda açık alanda stoklanan kasalar her türlü bulaşma riskine açık. Aynı zamanda satış noktasında boşa çıkan kasaların bir bölümü perakendecinin gıda harici iade ürünlerini, mağazadan deposuna sevk etmesi için de kullanılıyor. Gıda harici ürünler için kullanılan ve açık alanda her türlü hijyenik tehdite açık  olarak stoklanan bu kasalar, herhangi bir temizleme ya da yıkama yapılmadan yeniden üreticilere tahsis ediliyor ve içerilerine çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde gelişmesi için aldığımız meyve sebzeler konarak yeniden satış noktalarına sevk ediliyor. Aldığımız meyve sebzeyi evimizde bol su ile yıkamanız içinizi ne kadar rahat ettirir ya da hiyenik olmayan ambalajdan dolayı ürüne bulaşma riski olan zararlılar ne derece dezenvekte edilebilir bilemiyorum; fakat bu uygulamanın ilgili gıda hijyeni mevzuatlarına uygun bir şekilde yapılmasının ve ilgili kontrol sistemlerinin kurulmasının gerekliliğinin altını çizmekte fayda görüyorum.”

 

 

IFCO Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin, “IFCO olarak Dünya’nın en büyük perakendeci ve taze gıda tedarikçilerine, taze gıda ürünlerindeki paketleme ve lojistik ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak tasarlanan, kaliteli ve verimli, yeniden kullanılabilir ambalaj ile nakliye çözümleri sunuyoruz. Türkiye’de de pazarda faaliyet gösteren taze gıda tedarikçisi ve perakendeci firmalara kaliteli lojistik çözümleri sunarak pazara yeni bir soluk getireceğiz. IFCO, Avrupa’daki gibi Türkiye’de de perakende devleriyle lojistik çözüm ortağı olmayı hedefliyor.” dedi.

 

Taze gıda lojistiğinde “Akıllı Çevrim” ile hijyenik sistem!

 

IFCO, taze gıdanın hijyenik koşullarda lojistiğinin sağlanması için her bir kullanım sonrasında yıkama merkezlerinde en hijyenik koşullarda temizlediği katlanabilir plastik kasalarını anlaşma yaptığı perakendecilerin taze gıda tedarikçilerine kiralıyor ve tedarikçi firmalar taze gıda ürünlerini hijyenik IFCO Kasaları içerisinde anlaşmalı perakendecilere sevk ediyor. Perakendecilerin satış noktalarında boşa çıkan IFCO kasaları, IFCO tarafından toplanıyor ve bir sonraki kullanıma hazırlanmak üzere IFCO Yıkama Merkezleri’ne getiriliyor.

 

IFCO’nun Akıllı Çevrim adını verdiği bu hizmet sayesinde; perakendeciler tüm taze gıda tedarik zincirleri içerisinde standart kasa kullanmanın verimliliğinden faydalanıp, ürünlerini satış noktalarında , en çekici teşhir biçimleriyle müşterilerine sunuyor. Perakendecilere taze gıda ürünü tedarik eden firmalar ise, IFCO Akıllı Çevrim sayesinde hijyenik, standart olarak yüksek kaliteli ve tek kullanımlık plastik ve karton kasalara kıyasla daha ekonomik ambalaj çözümlerinden, herhangi bir yatırım maliyetine gerek duymadan faydalanmış oluyor.

 

IFCO, kullanım ömrü içerisinde bir çok IFCO müşterisinin, hijyenik yıkama sonrasında defalarca kullanabildiği dayanıklı IFCO kasaları ile, tek kullanımlık ahşap, karton ve plastik kasalara kıyasla çok daha çevreci, daha sağlam ve daha az enerji gerektiren bir ambalaj ve lojistik çözümü sunuyor.

 

 

Yönetmelikle ilgili detaylı bilgi:

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin  “Ambalajlama ve Etiketleme – İşaretleme ” başlıklı 9. Bölümü’nün belirttiği ambalajların şartları:

1)      Gıda ambalaj materyali olarak üretilmemiş basılı ve yazılı kağıtlar, yeniden işlenmiş kağıtlar ve plastikler gıda ambalaj materyali olarak kullanılamazlar. Ancak, üretim çapakları ve kenar fireleri geri dönüşümlü plastik olarak değerlendirilmez ve işletme dışına çıkmadan, üretimin bir parçası olarak, iyi üretim uygulamaları çerçevesinde ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmak kaydıyla kullanılabilir.

2)     Gıda ambalajı olarak kullanılan plastikler bir kez kullanılabilir. Ancak plastik madde ve malzemenin yapısı ve şekli değiştirilmeksizin hijyenik koşulların tekrar sağlanarak yeniden kullanımı ile ilgili usul ve esaslar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenir.

 

Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa  Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile İşyeri Sorumluluklarına Dair Yönetmeliği’nin “İşyerlerinin Taşıması Gereken Özellikler” başlıklı 4.Bölümüne göre:

 

1)      Gıda maddesinin taşınmasında, muhafazasında kullanılan kaplar başka amaçlar için kullanılmamalıdır.

2)     Kirli, kırık, paslı, çatlak, lekeli, kötü kokulu, yırtık, sırrı dökülmüş ve uygun olmayan madde ve malzemelerle gıda satış ve servisi yapılmamalıdır.

3)     Ambalaj malzemeleri, bulaşma riskine maruz kalmayacak biçimde depolanmalıdır.

4)     Ambalajlama ve paketleme işlemleri gıdalara bulaşmayı önleyecek şekilde yapılmalı, ambalajlama ve paketleme malzemeleri güvenli ve temiz olmalıdır.

5)     Gıdaların taşınması için kullanılan araç ve/veya kaplar, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin verecek şekilde tasarlanmalı, temiz tutulmalı, gerektiğinde bakımı yapılmalı ve iyi şartlarda muhafaza edilmelidir.

6)     Araç ve/veya konteynır içindeki kaplar, bulaşmaya sebep olabileceği için, gıda dışında başka bir maddenin taşınmasında kullanılmamalıdır.

7)     Gıdalar, araç ve/veya konteynır/kaplar içerisine bulaşma riskini en aza indirecek biçimde yerleştirilmeli ve korunmalıdır.

8)    Gıda maddesi taşınmasında kullanılan kaplar ve/veya araçlar, gıda maddesi dışında veya farklı gıda maddelerinin taşınmasında kullanılmaları durumunda, bulaşma riskinden kaçınmak için farklı yüklemeler arasında yeterince temizlenmeli ve gerektiğinde dezenfekte edilmelidir.

 

 

 

 

IFCO HAKKINDA                                                                     http://www.ifcosystems.com.tr

IFCO, 210’dan fazla lokasyonda hizmet veren uluslararası bir lojistik hizmet sağlayıcısıdır.  IFCO, Globalde temel olarak taze gıda ürünlerinin tedarikçi firmalardan lider perakendeci firmalara nakliyesi sırasında kullanılan 170 milyon adetlik bir RPC (yeniden kullanılabilir, katlanabilen plastik kasa) havuzunu yönetmektedir. IFCO bir BRAMBLES şirketidir.

WORLDWIDE RESPONSIBILITY (DÜNYA GENELİ SORUMLULUK), IFCO’nun bir sosyal sorumluluk projesidir. IFCO bu girişimiyle, diğer proje ortaklarıyla beraber, her yıl Dünya genelinde seçilmiş Gıda Bankaları’na, taze gıda ürünlerinin ihtiyaç sahiplerine IFCO kasaları ile taşınması ve ulaştırılması konusunda  finansal destek sağlar.

 

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]