Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İstanbul’u Okumak Gerek!

Yayınlanma:
ABONE OL

Jehan Barbur – Şarkıcı, Besteci ve Söz Yazarı

“20 Soruda İstanbul” kürsümüzün bugünkü konuğu, 1980 Beyrut doğumlu şarkıcı, besteci ve söz yazarı Jehan Barbur.

Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümüne burslu olarak yerleşen Barbur, üniversite yıllarında amatör olarak tiyatro ve müzik ile ilgilendi. 2002 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra profesyonel müzik hayatına başlamak için Ankara’dan İstanbul’a taşınan sanatçı, ilk olarak farklı gruplarda pop, caz türünden repertuvarlarla vokalist olarak yer aldı. Bülent Ortaçgil’in referansı ile bir müzik şirketi ile anlaşan Jehan Barbur, 6 aylık stüdyo çalışması sonucunda ilk albümü “Uyan”ı çıkardı. Albümü yayınlandıktan sonra “Gidersen”, “Leyla” ve “Neden” gibi şarkıları bazı müzik kanallarının Top 10 listelerinde birkaç hafta zirvede kaldı.

Jehan Barbur, 2010 yılında ise ikinci albümü Hayat ile müzik kariyerini devam ettirdi.

 

1.         Herkesin mutlaka İstanbul’a bir geliş öyküsü vardır. Sizin öykünüz nedir?

Benimkisi bir Türk filmi hikâyesine benziyor. Üniversiteden mezun olur olmaz aldım bohçamı geldim İstanbul’a; bir bilinmezliğe kendimce bir maceranın tam ortasına…

2.         İstanbul’u tek bir kelimeyle ifade etmenizi istesek…

Tek…

3.         İstanbul’u hayatında hiç görmemiş birine İstanbul’a dair ilk neyi anlatırsınız?

İstanbul’a tatil yapmaya ve gezmeye gelerek hayatının en büyük hatasını yaparsın derim. Geri dönmek istemeyecek ve bu şehirde kendine ait bir şey bırakmak isteyeceksin. Burada olanları hep kıskanacaksın ve artık aklında İstanbul’la ilgili aidiyete dair hayaller kuracaksın. Ama gel ve gör, anlatabileceklerimle göreceklerin arasındaki farkı ancak burada anlayabilirsin.

4.         Bir gün İstanbul’dan ayrılmanız gerekse en zor vazgeçeceğiniz yanı ne olur?

Umarım böyle bir mecburiyetim olmaz ama evim… Evimden ayrılmayı hiç istemem.

5.         İstanbul’da “Keşke hiç olmasaydı” dediğiniz herhangi bir şey var mı?

Arabalar.

6.         İstanbul’un en sevdiğiniz semti hangisi?

Cankurtaran.

7.         İstanbul’u ilk defa ziyaret eden birini çıkartacağınız bir günlük İstanbul turunun olmazsa olmazları nelerdir?

Yeniköy’den kalkan küçük motorlarla Beykoz’a gelip balık ekmek yemek, Sultanahmet ve civarındaki tüm güzellikler, ara sokaklar, Eminönü, Rumelihisarı, Mandabatmaz’da kahve keyfi ve elbette ki Tünel meydanı.

8.        İstanbul’un en önemli mimari yapısı sizce hangisi?

Topkapı Sarayı, Ayasofya, Süleymaniye Camii.

9.         İstanbul Manzarası denildiğinde ilk aklınıza gelen yer neresi?

Denize baktığım her pencere.

10.       İstanbul’un sembolünü biliyor musunuz? Beğeniyor musunuz? Sizce ne olmalı?

Nedir, bilmiyorum? Şehrin çizilmiş silueti mi? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sembolü mü? Hangisini sorduğunuzu tam anlamadım… Ama ne olmalı diye sorarsanız şirket-i Hayriye vapurları ve martılar.

11.       İstanbul’un ilk aklınıza gelen yöresel(?) yemekleri nelerdir? Bir başka ifadeyle İstanbul’la özdeşleşen yiyecekler nelerdir?

Balık ekmek, 24 saat açık köftecileri ve kokoreç!

İSTANBUL’UN HER SEMTİ BAŞKA BİR MEMLEKET

12.       İstanbul’u dünyanın diğer metropollerinden ayıran en büyük özelliği nedir sizce?

Her semtinin başka bir memleket oluşu.

13.       Son 10 yıla baktığınızda İstanbul’da en büyük değişimin hangi konuda yaşandığını söyleyebilirsiniz?

Artık metro var…

14.       İstanbul’da yaşayan biri olarak karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir? Çözülmesini istediğiniz en acil sorun nedir? Bunun çözülmesi noktasında neler önerirsiniz?

Tabii ki trafik ve park sorunu… Önerebileceğim tek şey taksi sayılarının azaltılması, kişi başına alınacak araba sayısının kontrolü, daha çok yere metro yapılması böylelikle acil durumlarda trafikte sıkışan ambulanslara yer açılması. Her ambulans sireni içime kocaman bir dert oluyor.

15.       2012 Avrupa Spor Başkenti projesi kapsamında İstanbul’da yapılan çalışmaları kayda değer ve yeterli buluyor musunuz?

Makyajı azaltılıp uzun vadeli bir proje olarak düşünülüp tüm semtlere ulaşılabilse amacına ulaşacağına inanıyorum.

16.       İstanbul’da hayata geçirilen hizmet ve projelerden memnun musunuz?

Çok değilim. Organize şekilde çalışılmadığını düşünüyorum ve yaşayan nüfusun her daim zor durumda bırakıldığı inancındayım. İdare ediliyoruz hissi var içimde. Sokaktaki masaların kaldırılmış olması ise en büyük acımdır. En büyük güzelliğe bir kara perde çekildi.

17.       Sizin İstanbul hakkında bir projeniz olsaydı ne yapmak isterdiniz?

 

Özellikle tüm yasak yapıları yıkmak isterdim. Gerçek dokusuna ulaşması için elimden geleni ardıma koymazdım. Tarihi güzellikleri göz önünde bulundurup yapılan tepeleme binaları bir kalemde silivermek isterdim. İstanbul’un tüm eski binalarını yenilemek isterdim. Ayrıca olmazsa olmazı olan şu elim trafik sorununa öncelikle el atmak gerekirdi. Sokaklara masa ve sandalyeleri yeniden koyardım.

18.       İstanbul’u daha şuurlu yaşamanın ve hakiki bir İstanbullu olmanın formülü nedir sizce?

İstanbul’u okumak gerek, tüm semtlerini bilmek ve yaşamak gerek diye düşünüyorum. İstanbul’la ilgili romanları okumak, yazarların İstanbul’unu yaşamak ve kendi İstanbul’unuzu bu doğrultuda seçmek gerek. Hele de gizli tarihi… Dehlizlerin üzerinde yaşadığımı her sabah hatırlatıyorum kendime.

19.       Gelecekte görmek ve yaşamak istediğiniz İstanbul’u bize biraz anlatır mısınız?

Öncelikle sanatın kalbi ise bu şehir bu kalbe kan pompalanmalı. Gittikçe oksijeni azaltılan ve balta vurulan sanat hayatına ve sanatçılara daha özgür alanlar yaratılsa ya keşke… Bıraksalar da bu şehirden dilediğimizce beslensek ve beslendiklerimizi üretmemiz adına omzumuzda daha güvenilir bir elin varlığını hissetsek. İstanbul daha çok kendini konuşsa, kendi sesi olsa, başkalarının değil.

20.      İstanbul üzerine bu kadar konuştuktan sonra son bir soru daha… Şu an gözlerinizi kapatıp açsanız İstanbul’da hangi zaman ve mekânda olmak isterdiniz?

Zonaro’nun resmettiği dönemi görmek isterdim.

Gözde Kesen

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]