Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Meyve Sebze Sektörü İstanbul Hali’nde Buluştu!

Yayınlanma:
ABONE OL

Yaş Sebze Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı’nın açılışını yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 18 milyar TL değerindeki yüzde 25’i ambalaj ve sevkiyat eksiklikleri nedeniyle telef olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü tarafından Bayrampaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde organize edilen Yaş Sebze Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı’nın (HALSER) açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ınyanısıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

 

Açılış töreninde bir konuşma yapan Bakan Hayati Yazıcı, bu yıl ikincisi düzenlen HALSER’in gelenekselleşmesinin önemine işaret ederek, faaliyetlerin, daha rekabet edilebilen konuma getirilebilmesi için hükümetin bütün imkanlarını seferber ettiğini kaydetti.

Bu tür faaliyetlerin tekrarlandıkça mana kazandığını, gücü ve etkisinin artacağını ifade eden Yazıcı, pazarların yüzlerce yıldır üreticiyle tüketiciyi bir araya getiren, en taze ve en güzel ürünlerin sofralara ulaşmasını sağlayan, Türk kültüründe de özel bir yeri olan kamusal ve sosyal alan olduğunu söyledi.

Ticaretin de siyasetin de nabzının pazarlarda tutulduğunu söyleyen Bakan Yazıcı, ”Hükümdarlar tebdil-i kıyafetle pazarlarda halkın arasına karışır onların şikayetlerini, taleplerini yerinde görürdü. II. Bayezid devrinde, 16. Yüzyılın başında çıkarılan Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisab Kanunnameleri, dünyanın en mükemmel ve en geniş belediye kanunudur.

Bu kanun aynı zamanda dünyada tüketici haklarını koruyan ilk kanun, ilk gıda maddeleri nizamnamesi, ilk standartlar kanunu ve ilk çevre nizamnamesidir. Kanun, özellikle temel tüketim maddelerine getirdiği standartlarla dikkat çekmekte; gıda ürünlerinin denetimi ve sağlığa uygunluğu hususunda koyduğu kurallarla öne çıkmaktadır.

 

HER YIL 18 MİLYAR TL’Yİ ÇÖPE ATIYORUZ

Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle sebze ve meyvede ürün çeşitliliği bakımından çok büyük avantajların bulunduğunu aktaran Yazıcı, şunları söyledi:

”Yılda 45 milyon ton meyve ve sebze üretimi gerçekleştiriyoruz. Bunun değeri 70 milyar TL’nin üzerindedir. Ürettiğimiz meyve ve sebzenin maalesef sadece yüzde 5’ini ihraç edebiliyoruz. Bu da geçen yılki rakamlara bakıldığında 6,5 milyar dolarlık ihracat yapmışız. Yüzde 95’i piyasaya arz ediliyor.

Piyasaya arz edilen ürünün, 18 milyar TL değerindeki yüzde 25’i ambalaj ve sevkiyat eksiklikleri nedeniyle telef oluyor. 18 milyar TL’lik ürün heba olup gidiyor. Geriye kalanın yüzde 30’u kayıtlı, yüzde 70’i de kayıtsız. Hükümetimiz, 5957 sayılı kanunu çıkarttık. 1 Ocak itibariyle bu kanunu yürürlüğe koyduk. Bu kanun üreticiyi önemsiyor. Üretici alın terinin karşılığını alsın istiyor. Tüketiciyi önemsiyor, tüketici ihtiyacı olan meyve sebzeyi alırken nereden alındığı nasıl alındığı bilsin. Tüccarı bu işte ticari icrai faaliyette bulunan kesimi önemsiyor. Bunlar da emeklerinin karşılığını alsınlar ve kazandıklarının vergisini hoşnutlukla ödeyebilsinler.”

ŞİKAYETLERİN ÖNEMLİ KISMI AY SONUNDA ÇÖZÜLECEK

Bakan Yazıcı, bu kanun hem belediyelere hem de hal işleticilerine büyük yükümlülük yüklendiğini belirterek, Türkiye’nin ekonomik değerlerini ortaya çıkarabilmek için kayıt dışılığın önlenmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Meyve ve sebze ticaretini kapsayan bu kanunun arz ve talep diye ifade ettiği alanların, süt ve süt mamülleri, et ve et mamülleri, su ve su ürünleri ve bal gibi gıda maddelerinin de ileri ki aşamalarda yer alacağını ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:

”Bu kanun uygulamasıyla ilgili şikayetleriniz var. Bunlar benim ajandamın başında yer alıyor. Bu ay sonunda hal kanunu uygulamasında yakındığınız şikayetlerin önemli kısmını çözmüş olacağız. Bana verilen eylem planı çantamda bulunuyor. Elbette ki her geçen gün üretimi arttırarak daha çok dış satıma konu eder hale getireceksiniz. Bu tür fuarlar bunun için çok önemli.

İnşallah seneye uluslar arası boyut katmak suretiyle hep birlikte daha etkin hale getiririz. Türkiye coğrafi konum itibariyle çok uygun bir yerde bulunuyor. Ürettiğimiz ürünleri her tarafa seri şekilde ulaştırma imkanımız var. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümüne giderken 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz içinde, Türkiye’nin var olan sebze meyve potansiyelinin önemli yer tutacağına inanıyoruz.”

BELEDİYELER, MODERN ÇAĞIN ENSTRÜMANLARININ ALT YAPISINI OLUŞTURMAKLA YÜKÜMLÜ

Yazıcı, belediyelere yüklenilen yükümlülüklerin bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Kanunda öngörülen süre içerisinde, hallerde paketleme, pazarlama, depolama, laboratuvar gibi üniteleri tesis etmek suretiyle modern çağın enstrümanlarının alt yapısını oluşturmakla yükümlüdür. Bakanlığın çıkaracağı pazar yerlerinin düzenlenmesine, üretici örgütlerinin oluşturulmasına ilişkin yönetmelik çalışmalarımız son aşamada bulunuyor. Hem kazanmaya hem kazandırmaya devam edin. Biz size güveniyoruz siz de bize güvenin.

Bizim faaliyetlerimizin merkezinde insan var. İnsanı esas alarak yönetmelik, kanuni düzenleme yaparız. İnsana yaramayan, hayatını kolaylaştırmayan hiçbir düzenleme bizim gündemimizde olamaz. 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek TTK’ya bakışınız böyle olsun, kaygı duymayın. Ticaret erbabımızın daha tempolu yürümesi, rekabet gücünü arttırmış olarak dış pazarlarda yer almasını sağlamak üzere bu kanunla size ‘otoban’ yapıyoruz.”

Komisyoncuların tahsis haklarına da değinen Yazıcı, bu anlamdaki sıkıntıların bilindiğini, bir esnekleşme gerçekleştireceklerini, ancak temel zeminine Hal Kanunu ile ilgili uygulamalar noktasında bir yaptırımına muhatap olmamış olmak gibi bir şart olacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edildi. Daha sonra Bakan Yazıcı ve beraberindekiler, fuardaki stantları gezdi.

Yaş Sebze Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı (HALSER), 26 Mayıs Cumartesi gününe kadar saat 07.00 ile 14.00 arasında ziyaret edilebilecek.

ÇAKIROĞLU: HALSER, İSTANBUL HALİ’NİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Açılışın ardından fuar hakkında bilgi veren İstanbul Hal Müdürü Bayram Ali Çakıroğlu “Dünyanın en büyük halleri arasında yer alan ve ülkemizin en büyük tüketici hali olan İstanbul Hali, bu yıl da meyve sebze sektörünü bir araya getirdi. Türkiye’de ilk kez bir Hal içerisinde fuar düzenleniyor. HALSER, İstanbul Hali’nin çehresini değiştirdi ve değiştirmeye devam edecek” dedi.

Sayın Bakanımız Hayati Yazıcı’nın konuşmasında vurgu yaptığı fuarın uluslararası seviye çıkma hedefini sektör temsilcileri ile birlikte ortak çalışmayla gerçekleştireceklerini ifade eden Çakıroğlu,  “Bugün burada ortaya çıkan tablo Türkiye’nin sebze ve meyve sektöründe geldiği noktadan çok daha yukarıda olması gerektiğini ortaya koymuştur. Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi  için sektörün katkısı büyük olacaktır” dedi.

Çakıroğlu, fuarın iki gün daha açık kalacağını belirterek, “Vatandaşlarımızı ve tarım sektöründe faaliyet gösteren yada bu sektöre girmek isteyen işadamlarımız İstanbul Hali’ne bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

FUAR CUMARTESİ’YE KADAR AÇIK KALACAK

Konuşmaların ardından katılımcılara plaket takdim edildi. Daha sonra Bakan Yazıcı ve beraberindekiler, fuardaki stantları gezdi.

Yaş Sebze Meyve Üretim Girdileri Paketleme, Lojistik, Pazarlama Fuarı (HALSER), 26 Mayıs Cumartesi gününe kadar saat 07.00 ile 14.00 arasında ziyaret edilebilecek.

 

 

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]