Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

TÖF, ‘‘Kredi kartı faizleri indirilmeli!’’

Yayınlanma:
ABONE OL

TÖF Genel Başkanı Fuat Engin açıklamasında, Merkez Bankasının kredi kartlarının Türk lirası işlemlerinde 01.01.2012’den itibaren uygulanacak aylık azami akdi faiz ve azami gecikme faiz oranlarını artırmasının kredi kartında sorunların ve mağduriyetlerin artmasından başka bir işe yaramayacağını belirtti. Engin, basın ve kamuoyuna yapmış olduğu açıklamada şunları dile getirdi:

Tüketici mağduriyetinin en önemli nedenlerinden biri faiz oranlarıdır.

10 yılı aşkın bir süredir toplumsal yara haline gelen kredi kartından kaynaklı sorunların çözüme ulaştırılmasının haksız karar ve uygulamalar nedeniyle mümkün olamadığı bu gün bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Merkez Bankası 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 26. Maddesinin kendisine verilen yetkiyi kullanarak, 01.01.2012 tarihinden itibaren 3 ay süreyle uygulanacak Kredi Kartı akdi/temerrüt faiz oranlarını artırdığı aylık yüzde 2,34 akdi, yüzde 2,84 gecikme (temerrüt) faiz oranları ile tüketici yurttaşın mağduriyetini artıran, sorunların devamını sağlayan, bankaların haksız kazanç sağlamasına yönelik bir uygulamalarına devam etmiştir.

Tüketici yurttaşın yıllardır yaşadığı sorunları dikkate almayan, Merkez Bankası yetkilileri, para politikası kurulu kararıyla bir önceki döneme göre bir çırpıda yüzde 10,5 oranında artırdıkları akdi faiz oranıyla, asgari ödemesini yaparak yaşamını sürdürmeye çalışan 10 milyonu aşkın kredi kartının temerrüde düşme ve icra takibine uğrama sürecini hızlandırdıkları gibi, fahiş oranda açıkladıkları gecikme (temerrüt)  faiz oranıyla da takipte olan 5 milyonu aşkın kredi kartından kaynaklı tüketici mağduriyetinin baş sorumlularından biri olmaya devam etmişlerdir.

Faiz oranlarının kamuoyuna açıklanmasının hemen ardından Merkez Bankası tarafından yapılan yeni bir açıklama da “tüketicinin kısa vadeli kredi gereksinimlerini, kredi kartı yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamalarının menfaatlerine olacağının ifade edilmesi de zamanlama itibariyle dikkatleri başka yöne çeken özrü kabahatinden büyük bir yaklaşım olmuştur. Bu açıklama bankaların talimatıyla kredi kartı faizlerini fahiş oranda arttırılmalarının yarattığı suçluluk psikolojisinin yansıması olmuştur.

Merkez Bankası yetkililerinin, tarafsız ve bağımsız olmadıkları aldıkları fahiş faiz kararıyla bir kez daha ortaya çıkmış olup, bu haksız kararın bankalar tarafından uygulanmasıyla borcunu öde(ye)meyen tüketici yurttaşa gecikme (temerrüt) faiz oranı olarak faturası, aylık, yüzde 2,84, yıllık yüzde 34.08, yıllık bileşik faiz olarak da yüzde 39.95 olacaktır.

Bu uygulama ile ülke gerçekleri ile tüketici taleplerini yok sayarak, sorunun çözümüne katkı yapmak yerine çözümsüzlük üreten MB yetkilileri giderek artmakta olan sorunun önemli bir parçası olmuşlardır.

Merkez Bankası başkanı, haksız ve yüksek zamların enflasyona olumsuz etkilerine dikkat çekerken, borçlanma ve borç verme faizlerini büyük bir cesaretle ve önemli ölçüde aşağı çekerken, aynı duyarlılığı kredi kartı faiz oranlarını belirlerken göstermiyorlar.

Faiz oranlarının aşağı çekilmesi sorunun çözümüne çok önemli katkı yapacaktır.

Merkez Bankası BDDK ve Bankalar mağduriyetin nedeni ve sorumluları olarak ısrarla sorunları ve çözümlerini görmemezlikten geliyorlar. Oysa kredi kartı sorunun çözümü çok net bir biçimde karşımızda durmaktadır. Kredi kartı sorununa çözüm üretmenin en önemli adımlarından birisi de “faizlerin gerçekçi bir biçimde indirilmesiyle” atılabilir.

Tüketici Örgütleri Federasyonu olarak, Kredi kartı sorunun çözümüne ilişkin gerçekçi adımlar atılıncaya kadar. Haksız uygulamaları ve sorumlularını kamuoyu önünde teşhir etmeye devam edeceğiz. 

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
07 Nisan 2024
MABEL MATİZ’DEN SABA TÜMER’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Saba Tümer’in yapımcılığını Hann Yapım’ın üstlendiği, Peyman’ın sponsorluğunda kendi kanalında yayınlanan “Saba Tümer’le” isimli YouTube programının bu haftaki konuğu Mabel Matiz oldu. Mabel Matiz, Hann Sahne’nin ev sahipliği yaptığı, Saba Tümer’in YouTube programı “Saba Tümer’le” de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aşk Aşeriyorum İLGİLİ HABER Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen görevine başladı Saba Tümer, programının […]