İstanbul’da 3 ay önce polise gelen telefon ihbarı; paradan, vizeye ve resmi belgelere kadar çok sayıda sahtecilik olayını gerçekleştiren şebekeyi deşifre etti. Sahtecilik konusuyla ilgilenen Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve şube müdürünün sahte kaşesini bile basan şebeke, basmaya çalıştığı 800 bin Doları piyasaya süremeden yakalandı. Ele geçirilen sahte belgeler arasında mali polis adına düzenlenmiş arama kararı bile var.
Temmuz ayında polisi arayan bir kişi, resmi belge sahteciliği yanı sıra sahte para ve pasaport basan bazı kişilerin büyük çapta maddi kazanç elde ettiklerini ihbar etti. Verilen bilgilerin ciddiyeti karşısında hemen harekete geçen polis, soruşturma için özel bir ekip oluşturdu. İlk belirlemelere göre şüphelilerin Fatih ve Eyüp bölgesinde bulundukları ve özel bir basım tekniği ile sahte belge yanında sahte para da bastıkları belirlendi. Bunların yanında diploma, vize, pasaport, resmi belge de bastıkları belirlenen zanlıların baskı kalitesinin gerçeğinden neredeyse ayırt edilmeyecek kadar yüksek olduğu ortaya çıktı. Polis laboratuarında incelenen numunelerin makine ortamında bile sahte oldukları belirlenemedi.
Diplomadan vizeye her belge var
İstanbul’daki çalışma ortamları ve adresleri tespit edilen şebeke elemanlarının yakalanması için harekete geçen polis, 16 ayrı noktaya yaptığı operasyonlarda 12 kişiyi gözaltına aldı. Operasyon adreslerinde yapılan aramalar, şebekenin sahtecilik kalitesini nereye kadar ulaştırdıklarını da ortaya çıkardı.
Aramalarda gerçek örneklerinden ayırt edilemeyen 800 bin ABD Doları, değişik kurumlara ait 19 ayrı mühür, 25 ayrı kaşe, 790 adet tanzim edilmemiş nüfus cüzdanı, 610 adet sürücü belgesi, 600’ün üzerinde ustalık ve kalfalık belgesi, 225 adet Anadolu Üniversitesi hologramı, aynı üniversitenin 224 adet diploması, 100 adet lise diploması, 87 adet Fırat Üniversitesi diploması, takdir ve teşekkür belgeleri, 15 adet pasaport ve pasaport sayfası, 9 adet İstanbul Büyükşehir Belediyesi bandrolü ele geçirildi.
Arama kararının bile sahtesini basmışlar
Aramalarda en fazla dikkat çeken belgelerden biri, mali polis adına düzenlenmiş sahte arama kararı oldu. Eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü adına düzenlenmiş ve altında kaşesi bulanan “Mali Suçlar Müdürlüğü” ibareli belgeyi ele geçiren polis, belgenin hangi amaçla kullanıldığını araştırıyor. Bu belgenin satılamaycağından hareket eden polis, sahte arama belgesinin şantaj amaçlı kullanılmış olabileceğini değerlendiriyor.
Tespitlere göre pasaportlar için vize karşılığı 500 TL alındığı ve üretilen belgelerin gerçeğiyle aynı kalitede olduğu belirtildi. Abdülkadir K. isimli zanlının aynı zamanda aşiret lideri olduğu da belirtildi.
Yakalanan zanlıların daha önce de aynı konulardan poliste kayıtlarının bulunduğu belirtildi. Adliyeye sevk edilen ve aralarında Abdülkadir K’nın da bulunduğu 9 zanlı tutuklandı.
CİHAN
İlgili Haberler
İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği 64 No’lu Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi sektörel çalışma toplantısında, sektörün ekonomik, teknik ve sosyal boyutları ele alınarak çözüm önerileri tartışıldı. Toplantıya Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan başkanlık etti ve İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali da görüşlerini dile getirdi. İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali, konuşmasında elektrik sektörünün […]
Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Akran ve Siber Zorbalık” konulu seminer, İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Mehmet Kara’nın katılımıyla rehber öğretmenleri ve müdür yardımcılarına yönelik gerçekleştirildi. Seminerin ilk bölümünde, Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Durmuş Ümmet, akran zorbalığının öğrenciler üzerindeki etkilerini ve bu sorunla başa çıkma yöntemlerini […]
Dünya Dergiler Birliği tarafından düzenlenen “15. Dergi Günleri” kapsamında verilen “Yılın Okul Dergisi Ödülü”, Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesinin oldu! Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin özverili çalışmalarıyla hazırlanan dergi, içeriği ve kalitesiyle büyük takdir toplayarak bu anlamlı ödüle layık görüldü. İLGİLİ HABER “Deli Dolu” Opereti, Süreyya İlmen Paşa Anısına Sahnelendi Ödül, İstanbul İl Millî […]
Türkiye, otomotiv sektöründe geleceğin teknolojilerine uyum sağlama yolunda önemli bir adım attı. 1 Aralık 2024’te yürürlüğe giren “Tam Otonom Araçların Otonom Sürüş Sistemine İlişkin Yönetmelik”, otonom araç teknolojilerinin geliştirilmesi ve düzenlenmesi açısından bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, bu düzenlemenin Türkiye’nin otomotiv sanayisini uluslararası arenada rekabetçi kılacak bir fırsat sunduğunu vurguladı […]