SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Dünya Çevre Gününde Restorasyonu Tamamlanan Kız Kulesi’nin Deniz Dip Temizliği de Yapıldı

Yayınlanma:
ABONE OL

Doğaya saygılı ve korumacı bir belediye olarak Türkiye’de örnekle gösterilen Üsküdar Belediyesi, restore edilen Kız Kulesi’nin çevresinde Temiz Çevre Temiz Üsküdar etkinliğine imza attı.

Tüm İstanbulluların davetli olduğu etkinlikte yüzyıllardır tarihi mirasını yaşatan Kız Kulesi’nin etrafını saran atıklar, su sporlarıyla ilgilenen gönüllüler ve dalgıçlar tarafından toplandı. Deniz dibinden çıkarılan atıklar sahilde vatandaşlara sergilendi.

Yeşilin ve mavinin dostu Üsküdar Belediyesi, çevre odaklı projelerine bir yenisini daha ekledi. Kız Kulesi açıkları ve Salacak sahilinde gerçekleştirdiği ‘Temiz Çevre Temiz Üsküdar’ etkinliği ile Marmara Denizi’nde deniz çöpleri ve olta balıkçılığı nedeniyle oluşan kurşun metal kirliliğine dikkat çekerek çevreye ilişkin farkındalık ışığı yaktı.

Dünya çevre Günü’ne ithafen yapılan ve öğrencilerin çevre içerikli dövizlerle alana gelişiyle başlayan etkinlikte; denizden çıkartılan atıklarla ilgili sergi, atık pil sergisi, öğrencilerin hazırladığı resim sergisi, öğrencilerin kara kalem atölyesi ve sergisi, bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararların anlatıldığı sergi, sakız, izmarit, çekirdek gibi kıyı ve kaldırımları yoğun şekilde kirleten atıklarla ilgili sergi düzenlendi.. Deniz Kirliliği farkındalığını anlatmak için hazırlanan balık tezgahı ve akvaryum görselinin de yer aldığı etkinlikte deniz kirliliğinin yarattığı zararlar tüm yönleriyle ortaya kondu.

Denizdeki etkinlikler onlarca dalgıcın gerçekleştirdiği deniz dibi temizliği, boat show, kano gösterisi ile sürerken, denizin dibinden çıkarılan atıklar kıyıda sergilendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’de katıldı.

Öğrenciler çevre kirliliğine sergiyle dikkat çekti

Etkinlik alanında öğrenciler tarafından hazırlanan ve kullanılmış bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararların anlatıldığı ‘Geri Dönüşüm Şehri’ sergisi dikkat çekti. Deniz kirliliği farkındalığını arttırmak için oluşturulan ‘Atık Tezgahı’ sergisi ile ‘Küresel Isınma ve İklim Değişikliği’ sergisi de vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Türkmen: “Artık denizlerimizi kirletmeyelim”

Etkinliğe katılım sağlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ” Dünya Çevre Günü’nde denizlerden çıkarılan atıkları gördüğümüzde söyleyecek çok bir sözümüz olmadığını görüyorum. Eğer bu manzaraları görmek istemiyorsak, denizimizin yok olduğunu görmek istemiyorsak tek çaremiz kirletmemek. Temiz tuttuktan sonra iş kolay. Eğer çevre konusundaki bu sorumsuzluk böyle devam ederse yakın zamanda İstanbul boğazı başta olmak üzere bütün denizlerimiz ölü deniz haline gelecek. Dolayısıyla ne balık tutabilecek ne de deniz sporları yapabileceğiz. Çocuklarımıza sağlıklı bir deniz bırakmak istiyorsak lütfen denizlerimizi temiz tutalım ve artık kirletmeyelim” diye konuştu.

Türkmen:”Kurşun metali kansere yol açıyor”

Üsküdar Belediye Başkanı olta balıkçılığına da dikkat çekerek, ‘denize bıraktıkları kurşunlar hem balıklara hem de insanlara zarar veriyor’ dedi.

“Dünya Çevre Günü dolayısıyla önemli bir konuya daha değinmek istiyorum. O da olta balıkçılığı yapan vatandaşlarımızın denize düşürdükleri ya da attıkları kurşunlar. Oltaların ucuna takılan bu kurşunlar zaman içersinde deniz suyuna ağır metal olarak karışıyorlar. Kurşuna maruz kalan balıklar bundan olumsuz etkileniyor. Kaslarında biriken kurşun metali bu balıklarla birlikte soframıza geliyor ve tüketiyoruz. Kurşun barındıran balıklar sonrasında insanlarımızda kanser ve benzeri hastalıklara sebep oluyor. O yüzden, özellikle olta balıkçılığı yapan hemşehrilerimizin bu konuya çok dikkat etmelerini rica ediyorum. Denizlerimiz her şeyin sorumsuzca atıldığı bir çöplük değil.”

İlgili Haberler

Etkinlikler
14 Mart 2024
AHMET ŞAFAK İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BULUŞTU

Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluştu. Turkuaz İsem Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Şafak, imza gününe yoğun ilgi gösteren sevenleriyle bol bol sohbet etti. Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya […]

Eğitim
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Genel
12 Mart 2024
Ramazan ayında egzersiz yapılır mı?

Ramazan ayında egzersiz yapılır mı? Ramazan ayının, soğuk havalara denk gelmesi ve viral enfeksiyonlardaki artış hepimizin kapalı ortamlarda vakit geçirmesine neden oluyor. Bu durum ise düzenli egzersiz yapan vatandaşlarımızı düşündürüyor. Spor eğitmeni ve milli sporcu Yavuz Aktunç, ramazan ayında bilinçli beslenerek ve doğru egzersizler yaparak metabolizmanın dengesini bozmadan, kilo artışı veya kilo kaybının önüne geçerek […]

Belediye
08 Mart 2024
Çekmeköy CHP Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez, Seccade Dağıtmak çok dikkat çekti

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu’nun başlattığı ‘ADAYLAR KONUŞUYOR’ kampanyasının bu seferki durağı Çekmeköy oldu. Federasyon üyesi haberciler CHP İstanbul Çekmeköy Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez ile kahvaltıda bir araya geldi. Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez, başkan seçildiği taktirde uygulayacağı ve hayata geçireceği proje ve yatırımlar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Çerkez, ‘Dünya Kadınlar Günü’ dolayısıyla […]