Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Bitcoin Nedir? Fiyatları Nereden Takip Edilir?

Yayınlanma:
ABONE OL
<strong>Bitcoin Nedir? Fiyatları Nereden Takip Edilir?</strong>

Kripto para birimi olarak ortaya çıkan Bitcoin (BTC), 31 Ekim 2008 tarihinde hayatımıza giren bir elektronik uçtan uca ödeme sistemi olarak tanımlanabilir. Merkeziyetsiz ve şeffaf bir yapıya sahip olması nedeniyle finans gündeminden hiç düşmeyen Bitcoin, 2009 yılının ocak ayında gerçekleştirilen ilk transfer ile kullanılmaya başladı. Her ne kadar beraberinde çeşitli tartışmaları getiriyor olsa da popülerlik kazanması uzun sürmedi.

Özellikle finansal kuruluşları tarafından da tercih edilmeye başlamasıyla birlikte tüm dünyada yatırımcıların da dikkatini çekmeye başladı. Arzının sınırlı olması, getirdiği teknoloji gibi özellikler yatırımcılar için BTC konusunu daha da cazip kıldı diyebiliriz. Halihazırda kripto para dünyasında önü konumda olan Bitcoin, blok zincir yapısının şeffaf olmasıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Enflasyonu düşük, potansiyeli de bir o kadar yüksek olan BTC daha farklı kripto para biriminin doğmasına da neden oldu. Bunun nedeni hız ve ölçeklenebilirlik açısından yeterli kapasiteyi sağlayamıyor olmasıdır.

Kısa zamanda ortaya çıkan yeni kripto para birimleri çok sayıda finans çevresi tarafından ‘alternatif coin’ olarak değerlendiriliyor. Bunların aynı zamanda ‘‘Altcoin’’ gibi isimlerle de anıldığını söyleyebiliriz. Bu alternatif para birimleri programlanabilir özellikte olmakla birlikte daha hızlı bir yapıya sahip olmalarıyla da anılıyor. Rekabet avantajından faydalanılarak yeni para birimlerinin ortaya çıkması ile birlikte bu para birimlerinin arasındaki temel farklar da finans dünyasında sıkça konuşulmaya, tartışılmaya başlandı. Konu başlıklarını, üretilebilecek en fazla arz miktarı, kullanılan algoritmaların neler olduğu ya da blok zincir türleri gibi örneklendirebiliriz.

Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?

Öncelikle avantajlarının bir hayli fazla olduğunu belirtmeliyiz. Kısa zamanda çok önemli düzeyde popülerlik kazanması da avantajlarının fazla olmasından kaynaklanıyor. Bu avantajlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Güvenilir olması
  • Gizliliğin ön planda tutulması
  • Merkeziyetsiz olması
  • Dış müdahalenin oldukça yüksek maliyet gerektirmesi
  • Klasik yöntemlere nazaran daha hızlı ve daha ucuz biçimde transferlerin yapılabiliyor olması

Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?

Bitcoin konusunu çok daha iyi anlamak için ne gibi dezavantajlara sahip olduğunu da bilmekte fayda olacaktır. Dezavantajlara şunlar örnek olarak verilebilir:

  • Fiyat dalgalanmaları
  • Yatırım yapma noktasında yüksek risk oranlarına sahip olması
  • İşlem hızı ve kapasitesinin rakiplerinden geride kalması
  • BTC blok zincirinin çalışması için yüksek enerji kullanımının gerekmesi

Yatırımcılar bitcoin alım satımı yapmak istediklerinde sadece avantajları değil dezavantajları da göz önünde bulundurmalıdır. Ayrıca bir süre boyunca Bitcoin yorum ve grafik bilgisi mutlaka takip edilmelidir. Bu sayede kripto para biriminin daha detaylı bir şekilde kavranması ve oranlarda ne gibi oynamaların olduğunun anlaşılması mümkün olacaktır. Bitcoin takibini en kolay şekilde yapmak için nereye yönelmeniz gerektiğini açıklayacağız. Ancak öncesinde sıklıkla merak edilen bir konuyu daha ele alalım.

Bitcoin Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Kuşkusuz en sık merak edilen birkaç konu başlığından biri de budur. Özellikle ilk defa bitcoini mercek altına alanlar fiyatının nasıl belirlendiği konusunda da akıl karışıklığı yaşayabiliyor. Bunun nedeni ise merkeziyetsiz bir kripto para birimi olmasıdır. Teorik olarak bitcoin fiyatının arz ve talep ilişkisine göre belirlendiğini çok rahat ifade edebiliriz. Piyasadaki arz miktarı aşağı yukarı belli oluyor. Fiyat dengesi ise talep oranına ve aynı zamanda risk iştahına göre belirleniyor.

Bu noktada akıllara gelen husus, piyasadaki genel talebi nelerin etkilediği olacaktır. Bu sorunun yanıtını da kısa bir liste halinde verebiliriz:

  • Merkez bankası tarafından verilen faiz kararları
  • Jeopolitik gerginlik faktörleri
  • Ekonomik krizler ve özellikle de global bazda yaşananlar
  • Piyasalarda mevcut olan risk iştahı

Bitcoin Piyasası Nereden Takip Edilebilir?

Sonunda en can alıcı sorunun yanıtını da sizlerle paylaşmak isteriz. Bitcoin piyasasını takip edebileceğiniz çok sayıda farklı platform bulunuyor. Bu platformlar arasından seçim yaparken canlı ve anlık verileri görmenizi sağlayan platformlara yönelmeniz büyük bir önem taşıyor. Anlık verileri en güvenilir şekilde sunan Paratic Piyasalar sizin için de en ideal seçenektir.

Bitcoin piyasasını her yönüyle yakından takip etmeye olanak tanıyan Piyasalar sayfasını hemen ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda yorumları da inceleme ve yorum yapma şansınızın olduğunu ekleyelim. Özellikle yatırımcı olarak bitcoine ilgi duymaya başlayanlar mutlaka yorumlara da göz atmalıdır. Ayrıca bu sayfada bitcoin fiyat hareketlerini de sıralı liste olarak görmek mümkün!

İlgili Haberler

Genel
01 Mayıs 2024
Dolandırıcıların Hedefinde Teknik Servis Aramaları

Son zamanlarda, teknoloji ürünlerinin fiyatlarının artmasıyla birlikte tüketiciler, ellerindeki cihazları onararak veya güncelleyerek kullanmaya yöneliyorlar. Ancak, bu durum teknik servis aramalarını da arttırıyor ve dolandırıcıların yeni bir hedefi haline geliyor. Eskiden dolandırıcılar, telefon veya basılı ilanlar aracılığıyla tüketicileri kandırırlardı. Ancak, internetin gelişmesiyle birlikte bu taktikler daha da sofistike bir hal aldı ve vatandaşlar artık doğrudan […]

Akıllı Telefonların Alışveriş Deneyimini Nasıl Dönüştürdüğü?

Akıllı telefonların ortaya çıkışı, tüketicilerin davranışlarını önemli ölçüde şekillendirerek alışverişle etkileşim kurma ve algılama şeklimizi etkilemiştir. Bu elde taşınabilir teknoloji, günlük yaşantımıza sorunsuz bir şekilde entegre olmuş, yeni kolaylıklar sunmuş ve alışveriş deneyimimizi artırmıştır. Akıllı telefonların perakendeyi nasıl devrim niteliğinde dönüştürdüğünü keşfederken, dijital ve fiziksel alışveriş dünyalarının sorunsuz bir şekilde birleştiği bir manzara keşfediyoruz. Akıllı […]

Bir Akıllı Telefon İşletim Sistemini Öne Çıkaran Nedir?

Akıllı telefon işletim sistemi (OS), işlevselliğinin ve kullanıcı deneyiminin temelini oluşturur. İdeal bir OS, cihaz etkileşimini basitleştirmenin yanı sıra yeteneklerini artırarak günlük yaşamımızda vazgeçilmez bir araç haline getirir. Teknolojinin ilerlemesiyle, olağanüstü bir OS’u ayırt etmenin kriterleri daha da talepkar hale gelmiştir. Bu makale, çağdaş kullanıcıların ve geliştiricilerin taleplerini nasıl karşıladığına odaklanarak, akıllı telefon işletim sistemlerini […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]