Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Boğazlar tehdit altında

Yayınlanma:
ABONE OL

Doğa İle Barış Derneği’nin öncülüğünde, Türkiye Çevre Koza’sını teşkil eden 244 kuruluş ve yaşanacak felaketten zarar görebileceğinin farkında olan kişi ve kuruluşların katılımı ile 13Haziran Pazar günü “Boğaz Eylemi” gerçekleştirildi.

 

2122 teknede 12 bin kişi ile gerçekleştirilen eylemde çeşitli pankartlar ve afişlerle kamuoyunun dikkati çekilmeye çalışıldı.

Kabataş’tan saat 13.30 da hareket eden tekneler boğazın Anadolu yakası sahillerini takip ederek Beykoz’a ulaştı. Toplanan çok sayıda tekne daha sonra organizasyon teknesinin öncülüğünde Tarabya’ya doğru harekete geçti. Yabancı Bandralı bir teknenin de katıldığı eylem Kabataş’ta sona erdi.

Organizasyon teknesinde basın mensuplarına yapılan açıklama şöyle:

 

FELAKETİN EŞİĞİNDEYİZ

 

Türk Boğazları, dünyanın en yoğun ve kaza ihtimali en yüksek uluslararası deniz trafiğine geçiş imkanı veren bölgenin, doğal ve tek suyoludur.

Bu suyolundan tankerlerle yapılan tehlikeli madde taşımacılığı sırasında olabilecek bir kaza veya sabotaj sonucu milyonlarca insan ölebilir, canlı yaşam ile doğal, tarihi, kültürel ve ekonomik değerlerimiz onarılmaz zararlar görebilir.

2001-2009 yılları arası bugüne kadar 518 kaza yaşanmış, birçok kazanın felakete dönmesinden şans eseri kurtulunmuş, büyük çevre ve deniz kirliliği meydana gelmiştir.

Felaketi önlemek üzere, Doğa ile Barış Derneği öncülüğünde Türkiye Çevre Kozası Kuruluşları ve yaşanacak felaketten zarar görebileceğinin farkında olan kişi ve kuruluşların katılımı ile GÜÇ ve EYLEM Birliği oluşturulmuştur.

Burada eyleme katılan 2122 teknede 12 bin kişi ve oluşturulan GÜÇ ve EYLEM Birliği adına tüm dünya yaşayanlarına haykırıyoruz.

 

ÖLÜM GEMİLERİ’NİN, TÜRK BOĞAZLARINDAN GEÇMESİNİ İSTEMİYORUZ.

Saygılarımızla,

Yüksel Üstün

Doğa İle Barış Derneği Başkanı-Türkiye Çevre Kozası İnisiyatifi (244 Kuruluş)

(IBSP) Uluslar arası Karadeniz Ortakları Genel Sekreteri (86 Kuruluş)

 

Konu ile ilgili önemli bilgiler:

 

1-     İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’ndan oluşan suyolu, Uluslar arası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından, Türk Boğazları bölgesi coğrafi adı olarak kabul edilmiştir.

2-     Türk Boğazları, dünyanın en yoğun ve kaza ihtimali en yüksek uluslar arası deniz trafiğine geçiş imkanı veren bölgenin doğal ve tek suyoludur.

3-     Türk Boğazları suyolu, 304 km uzunluğunda, kimi yerde 698 metreye kadar daralan çok keskin dönemeçlerin olduğu, doğal ve yapay birçok zorlukları barındıran, Karadeniz’i Akdeniz’e birleştiren tek geçittir.

4-     2009 yılında 9300 tanker ile 144 milyon ton tehlikeli madde taşınmıştır.

5-     Her 15 dakikada bir tehli,keli madde taşıyan bir tanker geçmektedir.

6-     Her 2 saatte bir sıvılaştırılmış gaz (LPG: Bütan gazı, LNG: Doğal gaz veya Amonyak vb) yüklü bir tanker geçmektedir ve bunların patlamasının atom bombası gibi etki yapacağı bilinmektedir.

7-     Bazı ülkeler ve şirketler bu suyolunu petrol boru hattı gibi görmekte ve sadece ticari kazanç hedeflemektedir.

8-     Doğa İle Barış Derneği bu mücadeleyi 1993 den beri sürdürmektedir. Sorunun çözümüne kadar etkinlikler artarak ve aynı kararlılıkta sürdürülecektir.

9-     Bu etkinlikte afişlerde kullanılan sloganlar: Ölüm Gemilerine Hayır, Felaketten Önce Güvenlik, Türk Boğazları Petrol Boru Hattı Değildir, İstanbul Tanker Kazaklarına feda edilemez.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]