Slot Siteleri Giriş En iyi Casino Slot Demo Online

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İskitlerin tarihi mezarlarından çıkarıldı: ‘Allah’ ve ‘Ali’ yazıyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Birka ve Uppsala’nın İsveç tarafında, İskitlerin tarihi mezarlarından çıkarılan giysilerde ipek ve gümüş ipliklerle ‘Allah’ ve ‘Ali’ isimlerinin işlendiği tespit edildi.

Uppsala Ünivesitesinden Arkeolog Annika Larsson, Vikinglerin tekne şeklindeki mezarlarında giysiler üzerinde ipek ve gümüş ipliklerle ‘Allah’ ve ‘Ali’ isimlerinin işlenmiş olduğunu tespit etti.

Yüzyıldır depolarda tutuluyor

Bu keşfin İslamın İskandinavya’da etkisi üzerinde yeni sorulara yol açtığı belirten Larsson, giysilerin tipik Viking cenaze giysileri olduğu düşüncesiyle yüzyıldır depolarda tutulduğunu belirtti. 9. ve 10. yüzyıldaki mezarlarda bulunan cenaze giysileri üzerine yapılan araştırmanın, Vikingler ile İslam dünyası arasında yeni bir bağlantı olabileceğine ışık tuttuğu belirtildi.

Arkeolog Annika Larsson, işlemelerin 19. ve 20. yüzyılda Birka, Gamla ve Uppsala’da Vikinglere ait kadın ve erkek tekne ve oda mezarlarından çıkarılan giysiler üzerinde tespit edildiğini bildirdi.

Orta Asya ve Çin’den getirilmiş

Kumaşlarının Orta Asya ve Çin’den getirildiğini anlayan Larsson, depoda unutulan kumaşlarla ilgili araştırma yapmaya başlayınca bu işlemeleri tespit etti.

Larsson, 1,5 santimetre boyundaki desenleri daha önce İskandinavya’da gördüğü zaman bir anlam veremediğini belirterek, “Önce bu desenlerin ne anlama geldiğini anlayamamıştım. Daha sonra benzer desenleri İspanyol ve Fas kumaşlarında gördüğümü hatırladım. O zaman Viking desenlerine değil de eski Arapça Küfe yazı desenlerine baktığımı hatırladım. Kendini tekrar eden iki kelime vardı. O desenlerden birinin İslam’ın dördüncü Halifesi Ali olduğunu İranlı bir meslektaşımdan öğrendim. Ancak diğer desenin ne olduğunu anlamakta zorlandım. Desenlerdeki harfleri her açıdan büyütünce birden Allah kelimesinin aynada yansıdığını gördüm” dedi.

‘Ölümden sonra ebedi hayat inanışından etkilenmişler’

Arkeolog Annika Larsson, yaklaşık 100 giysi parçasından en az 10’unda bu desenin olduğunu tespit ettiğini söyledi. Bu mezarda yatanların bazılarının Müslüman olduğunun gözardı edilemeyeceğini söyleyen Larsson, yapılan DNA testlerinden bu mezardaki insanların bazılarının İslam’ın yaygın yaşandığı İran kökenli olduğunun belirlendiğini söyledi. Annika Larsson, ölümden sonra cennette ebedi hayat inanışı sebebiyle Vikinglerin, İslam inançlarından etkilenmiş olabileceğinin de söylenebileceğini ifade etti.

“Allah” yazan gümüş yüzük

Öte yandan, iki yıl önce de araştırmacılar, Birka’da Viking mezarında bir kadının parmağında, üzerinde “Allah” yazan bir taş bulunan gümüş bir yüzük bulmuşlardı.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]