Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Tatilde çocuğa karşı anlayışlı ve olumlu yaklaşılmalı

Yayınlanma:
ABONE OL

“Çocuğum derslerinden uzak kalacak mı? Tatili sadece oyun oynayarak mı geçirecek? Tatil dönüşü uyum problemi yaşayacak mı?” şeklindeki sorular her tatil döneminde anne babaların kafasını meşgul eder. Basit birkaç önlem alarak tatilin verimli bir şekilde geçirilmesini sağlamak mümkündür.

Ahmet Şimşek Koleji Rehberlik Servisinden Psikolog Haşim Durar, verimli ve huzurlu bir tatil için nelerin yapılması gerektiğini, çocuğa nasıl davranılacağını anlattı. Olumlu davranışların temel taşı olan stratejilerden söz eden Haşim Durar şunları söyledi; “Örneğin, çocuğu suçlayıcı negatif söylemler ve nitelendirmeler onun benliğinde kıyımlar yaratacak, öz güvenini sarsacak ve kendisine yönelik algısını zayıflatacaktır. Ergenlik dönemindeki çocuklar doğaları gereği zihinsel öğrenme boyutları noktasında sürekli tetiktedirler. Duygu durumlarında dalgalanmalar olabilmektedir. Anne babaların mükemmeliyetçi tutumları, suçlayıcı, negatif ve olumsuz sıfatlarla çocuğu etiketlemesi onun kendine duyduğu güveni zayıflatır, öz benliğini sorgulatır. Bu nedenle anne ve babalar çocuğu suçlamaktan kaçınmalı, potansiyelinin üzerinde beklentilerden uzak durulmalıdır.”

“Aile meclisi kurulabilir.”

Tatilde çocuğa karşı anlayışlı ve olumlu yaklaşılması gerektiğini de belirten Haşim Durar yapılması gereken davranışları şöyle sıraladı; “Tatilde ailenin bir araya gelmesi için fırsatlar yaratılabilir. Aile içerisinde her akşam meclisler kurulabilir. Bu meclislerde kararlar ortak alınarak çocuğa verilen değer hissettirilebilir. Aile törenleri tüm aile bireylerinin bir arada olduğu bir zamana denk getirilebilir. Memleket gezilerine tüm aile bireyleriyle gidilebilir. Çocuk bu durumlarda hem motivasyon, hem de aile olabilme noktasında ciddi kazanımlar elde eder.

“Kişisel gelişim önemlidir.”

Ayrıca çocuklarda kitap okuma, film izleme gibi alışkanlıklar geliştirmek onun yorum ve hayal gücünü artıracak, sosyal iletişimini daha kaliteli hale getirecektir. Çocuğun gelişimi sosyalleşme sürecini de içermektedir. Bu nedenle sportif ve sanatsal etkinliklerden ilgisi doğrultusunda yararlanmak gerekir. Yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetler çocuğun kişisel gelişiminde önemli yer tutar.   

Bilgisayar ve internet kullanımına dikkat!

Bilgisayar ve internet kullanımı konusunda da son derece dikkatli davranmak gerekmektedir. Bilgisayar çocukların eğitimine olumlu katkılar yapar ancak bağımlılık yarattığı ve sağlık açısından bazı olumsuz etkilere neden olduğu unutulmamalıdır. Bilgisayar oyunlarındaki renkli görüntüler, sürekli değişen içerikler, refleks ve basit hareketlerle kısa sürede kazanılan başarılar kişinin aşırı dopamin salgılamasına neden olur ve bağımlılığa yol açar. Bağımlılık, çocukta ciddi sosyal ve fiziksel problemler yaratacaktır. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır ve bilgisayar kullanımına kısa sürelerle izin verilmelidir.

“Tatil dönüşü zehir olmasın.”

Tatil dönüşü adaptasyon da çok önemlidir. Okul dönemi başlar başlamaz öğrenci de okulda hazır olmalıdır ama çocuklar tatil dönüşlerinde okula alışmakta zorlanabilirler ve bir takım sorunlar yaşayabilirler. Bunun için, öğrenci tatilde bir dönem dinlendirildikten sonra pozitif disipline devam edilmelidir. Bu süreçte ne çok esnek, ne de çok katı davranılmalıdır. Çeşitli ödüllerle de öğrenci çalışma temposu teşvik edilebilir.”

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]