Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kadın El Emeği Pazarı Potlaç, Artık Cadde’de

Yayınlanma:
ABONE OL

19 hafta boyunca Moda’daki Kadıköy Belediyesi Potlaç Kadın El Emeği Pazarı’nda satış yapan kadınlar, 25 Kasım “Kadına Şiddetle Mücadele Günü”nde yapılan açılışla işlerini Cadde’ye taşıdılar.

Potlaç, Kadıköylü kadınların ve Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği toplantı ve etkinlikler sonucu ortaya çıkan projelerden biri. Adını, Kızılderili değiş-tokuş bayramlarına verilen isimden alıyor. Kadınlarla yapılan toplantılar sonucunda tamamen kadınların el emeği ürünlerinden oluşan bir “Pazar” açılmasına karar verildi. Başvuru için yapılan duyuru ve çağrılar sonucunda 200’den fazla bireysel ve Sivil Toplum Kuruluşu’ndan başvuru geldi. ‘Potlaç Kadın Emeği Pazarı’,  toplam 40 stantla, 28 Mayıs günü ilk kez açıldı.

Takı tasarımı ürünlerinden tutun da, bez bebekler, dikiş- nakış ürünleri, yağlı boya resimleri, atık malzemelerden çanta, cam ve seramik hediyelikler gibi birbirinden farklı ve güzel el emeği göz nuru ürünler hem sokağı güzelleştirdi hem de kadınlar arasındaki dayanışmayı güçlendirdi.

Mayıs ayından Ekim ayına kadar süren 19 hafta boyunca her cuma, cumartesi ve pazar günleri Moda Aile Çay Bahçesi arka tarafında kurulan pazarda proje sonunda 350 kadın, 21 kadın ve LGBTİ örgütü faydalandı.

Potlaç ağını ilk temelinin Kadın Çalıştayı ve sonucunda çıkan yerel eşitlik eylem planına dayandırdıklarını belirten Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın ağ işleyişini ise şöyle anlattı:  Ürün çeşitliğinin sağlanması, rekabetin asıl amacının önüne geçmemesi, farklı işleve sahip ürünlerin pazara konulması ve herkesin faydalanabilmesi için de pazar rotasyon sistemini kullandık. Her üretici kadının pazardan en adil ve en sık biçimde faydalanması amacı ile getirilen rotasyon kuralı, başvuru yoğunluğuna göre kadınların kaç kez ürünlerini sergileyeceklerini belirledi. Kısa vadede Kadıköy’de yaşayan ve gıda dışı üretim yapan kadınların, ürünlerini satarak gelir elde etmesini amaçlayan Potlaç Kadın Emeği Pazarı’nın uzun vadeli hedefi ise kadınlara ürün tasarımı, girişimcilik, kooperatifçilik gibi konularda Kadıköy Belediyesi olarak destek sunmak. Potlaç ağındaki kadınlar şu anda ürün geliştirme girişimcilik kooperatifleşme eğitimleri alıyor.

MODA’DAN CADDE’YE

Kadıköylü kadınların, Mayıs ayında Moda’da başlayan bu Potlaç serüveni 25 Kasım itibariyle Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’deki Potlaç Dükkân’a taşındı.

Pazartesi hariç her gün, 10.00-21.00 saatleri arasında açık olacak Potlaç Dükkânda, Potlaç Ağı’ndaki kadınlar dükkânda nöbetleşe görev alacak.

Kadıköylü kadınlar için Potlaç Dükkâna ürün koyabilmenin ön koşulu yine, Kadıköy’de yaşıyor olmak (ikamet belgesi), ürünlerin kendi üretimi olması ve vergi muafiyeti belgesi almış olmak.

Dükkanın 25 Kasım’da yani Kadına Şiddetle Mücadele Günü’nde açılmasında ise kadınların ekonomik güçlenmelerini; dayanışma ve örgütlenme deneyimlerini görünür kılmak amaçlandı.

Yerel yönetimlerin kadın politikalarını güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi olarak daha fazla kadına ulaşılacak proje ve çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER Perinçek, Rusya’ya saldırı, Türkiye’ye saldırıdır! Türkiye […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]