Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Semiha Es ilk kadın Foto muhabiri

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamında Onur Ödülü’ne Türkiye’nin ve dünyanın “ilk savaş foto muhabiri” olan Semiha Es layık görüldü.

 

 

Bu başlık inanılmaz gururlandırdı beni. Bir kadın düşünün güzellik yarışmasına girecek kadar güzel olsun sadece Türkiye’de değil dünyada da ilk kadın savaş foto muhabiri olsun! Muhteşem değil mi?

 

Sıkça böyle muhterem hanımefendileri yazmak, bir anlamda hatırlatmak istiyorum. Kadının başaramadığı yoktur diyorum her zaman ve haklıyım. Ömrü boyunca elinden düşürmediği fotoğraf makinesi ile bütünleşen bir kadının başarılarının hikâyesini anlatmak istedim sizlere bu günkü yazımda.
Semiha Es’ten söz etmek istedim.
Çok başarılı, çok cesur ve çok âşık bir kadın!
Adına fotoğraf sanatçısı ödülleri düzenen bir fotoğraf sanatçısı…

2012’de hayatını kaybeden, son zamanlarında yıllar önce kaybettiği eşinin resmi karşısında ömrünü tamamlayan ünlü bir fotoğraf sanatçısı Semiha Es…
100 yaşında bile eşinden söz ederken gözleri parlayan; ‘benim eşim çok yakışıklıydı’ diyen bir sanatçı…

Semiha Es 1912 yılında dünyaya gelmiş. Çok varlıklı bir ailenin çocoğu olmamasına rağmen babası fransızca ve keman dersleri aldırtmış. Onun çocuk gönlünde o yıllarda edindiği fotoğraf makinesi ile resim çekmek en büyük sevinciymiş.
 
 On beş yaşına geldiğinde güzellik yarışmasına girmek için Cumhuriyet Gazetesine
Başvurmuş.

 
70 yıllık hayat arkadaşını, büyük aşkını ünlü gazeteci Hikmet Ferudun Es’i o zaman tanımış. İlk görüş aşkı ile âşık olmuş. Yaşı küçük olduğu için yarışmaya almamışlar ama o hiç üzülmemiş. Büyük sevda kısa bir zaman sonra nikah masasında noktalandığında o zaten dünyanın en mutlu kadınıymış.

Birbirlerinden ayrılmayan çift, Hikmet Ferudun Es’in röportajlarına da birlikte gidiyorlarmış ilk başlarda sonralarında semiha Es bu haberlerin resimlerini çekmeye başlamış.
Resmi olarak Yenigün dergisinde çalışmaya başlamış. Yine eşi ile birlikteymiş ve olağan üstü haberlere eşi yazıları ile o resimleri ile imzalarını atıyorlarmış.
Çok başarılı haberler yayınlatmaya başlamışlar.
Dünyayı geziyorlar, önemli insanlarla röportajlar yapıyorlarmış. Hollywood’a gitmişler, Afrika kabileleri ile haberler yapmışlar.

 

Sonrasında Kore maceraları başlamış.
Semiha Es, o yıllarda kimsenin başaramadığını başarmanın gururunu yaşamış. Hürriyet Gazetesi savaş foto muhabiri olarak onu Kore’ye eşiyle birlikte göndermiş. Bu onun hayatının ikinci dönüm noktası olmuş. Düşünebiliyormusunuz; 1950’li yıllar, Kore ve savaş foto muhabirliği!

Kore’de inanılmaz olaylar yaşamışlar. Bomba yüklü kamyonlarla seyehatler etmişler, kurşunların arasında ateşin, ölümün içinde kalmışlar. Asker kıyafeti ile cepheden cepheye gitmişler.
Savaş haber ve görüntülerini Hürriyet Gazetesi aracılığı ile Türkiye’ye aktarmışlar.

Semiha Es, savaş ve gezi fotoğrafçılığı alanında ismini dünyaya duyuran eli öpülesi muhteşem bir kadın.
Dünyaya imzasını atanlardan…

Nurlar içinde yatsın, ardından böyle söz etmek, anılmak ve dua okunmak her kula nasip olmaz…

 

Nazan Şara Şatana

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]