Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İşçi Partisi Üyesi, Usta Sanatçı Altan Günbay Vefat Etti

Yayınlanma:
ABONE OL

 

 

İşçi Partisi üyesi usta sanatçı Altan Günbay bugün vefat etti.

 

 

Uzun süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden Türk sinemasının usta karakter oyuncusu, opera sanatçısı Günbay, 83 yaşında sevenlerine veda etti.

 

 

Altan Günbay, Silivri’ye Ergenekon tutukluluklarını ziyarete giden ve bu hukuksuz yargılamaları protesto eden ilk sanatçı grubunda yer almıştı.

 

 

Halit Refiğ, Demirtaş Ceyhun, Cüneyt Akalın, Zafer Bilgin, İbrahim Balaban, Ekrem Kahraman, Muzaffer Akyol, Mustafa Bilgin, Hüseyin Haydar’ın da yer aldığı Silivri ziyaretinden kalan fotoğrafı da ekte dikkatinize sunuyoruz.

 


 

Altan Günbay’ın cenazesi, 5 Mart 2014 Çarşamba günü Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Büyükçekmece aile mezarlığında toprağa verilecek.

 

 

Vefat haberi üzerine Silivri cezaevinden başsağlığı mesajı yayınlayan İşçi Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek şunları söyledi:

 

“Opera sanatçılarımızdan Müveddet Günbay’ın eşi,

 

Tunç Günbay ve Elmas Aydıner’in babaları,

 

Aslı Günbay ve Turgut Aydıner’in kayınpederi,

 

Ece, Suphi ve Sinem’in sevgili dedeleri,

 

Opera ve Sinemamızın tanınmış sanatçılarından,

 

Önemli Cumhuriyet Aydınımız,

 

Partimizin değerli üyesi

 

ALTAN GÜNBAY

 

Yaşama veda etti.

 

Üzüntümüz büyüktür.

 

Günbay ve Aydıner ailelerinin acılarını

 

yürekten paylaşır, yakınlarına, sevenlerine ve 

 

değerli bir sanatçısını yitiren milletimize

 

başsağlığı dileriz” 

 

 

 

ALTAN GÜNBAY KİMDİR?

 

 

Cumhuriyet Operası’nın kuruluşundan bu yana uzun yıllar bu kurumda sanatçı olarak önce sahneye çıkmış, seçkin operalarda önemli roller almıştı. Operadaki çalışmalarının büyük bölümünde solist ve daha sonraki yıllarda yönetmen olarak çok sayıda opera ve opereti sahneye koymuştu.

 

 

Ankara Cebeci’de özellikle Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle açılan Ankara Devlet Konservatuarı’nda eğitim gören Altan Günbay, oynadığı rollerle birlikte çalıştığı ünlü yabancı yönetmenlerin yanında kendini geliştirmiş, oyunculuğu ile birlikte opera dalında reji görevini üstlenerek hem solist opera sanatçısı olarak ünlenmiş hem de yönetmen olarak birçok opera yapımlarına imza atmıştı.

 

 

Konya’da doğan Altan Günbay (19 Ocak 1931 – 3 Mart 2014) Ankara Gazi Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü’nde eğitimini tamamladı. Daha sonra hocası Prof. Carl Ebert ‘in önerisiyle şan eğitimini geliştirmek üzere Almanya’ya gitti.

 

 

Opera ve Sinemadaki Başarıları

 

Almanya’dan döndükten sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde çalıştı. İlk kez sahneye Pietro Mascagni’nin “Cavalleria Rusticana” adlı operasında çıktı (1954). Bu operadaki başarısıyla dikkat çekti. Verdi’nin “Othello” operasında rol aldı ve başarısını kanıtladı. Donizetti’nin “Lucia di Lammermoor” operasında sesi ve oyunuyla büyük başarı elde etti. Bizet’in “Carmen” operasında olağanüstü yorumuyla dikkatleri çekti. Richard Strauss’un “Salome” operası Ankara’da ilk kez sahnelendi ve ekip olarak başarılı bir ilke imza attılar.

 

 

Yirmiyi aşkın operada başrol oynadı. Kendisine başarılı bir ‘kariyer’ çizdi.

 

Opera çalışmalarının yanı sıra yaz aylarında beyaz perdede görev aldı ve Yeşilçam’ın ‘kötü karakterli’ rolleriyle ünlendi. Dizi filmleriyle birlikte emekli olduktan sonra 250’ye yakın filmde rol aldı. Bunların büyük çoğunluğu sinema filmiydi. Karakter rolleriyle bu alanda aranan bir isimdi. Altan Günbay, İstanbul’daki Şehir Operası, Devlet Operası’na dönüştükten sonra (1969) İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne atandı. Burada da solist sanatçılığı, yönetmenlik ve müdür yardımcılığı görevinde bulundu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde (İDOB) 30’u aşkın opera sahneye koydu. Bir dönem İDOB’da başrejisör olarak görevini sürdürdü. “Uykusuz Geceler” filminin müziğini yapan Günbay, “Buğulu Gözler”, “Bekliyorum” gibi birçok şarkı da besteledi. 1982 yılında “Beni Unutma” ve “Seni Kalbime Gömdüm” filmlerinin yapımcılığını üstlenmişti.

 

 

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]