Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bir Otelci Gözüyle; Şark Ekspresi, otel gibi düşünülerek yapılmış.

Yayınlanma:
ABONE OL

 

 

Şimdi de sizlerle bir hayal kapmaca oynayalım.

 

Filmlerde ve dizilerde defalarca Şark Ekxpresi ile ilgili konuları izledik. Şık bayanları gördükçe hangimiz içimizden böyle güzel kıyafetlerle, böyle lüks bir trende seyehat etmeyi istemedik ki. Hangimiz hayal kurmadık, ediniceğimiz dostları düşünmedik!

 

Erkekler içinde bulunmaz bir fırsatmış. Akşam yemeğinden sonra bir araya gelenler, sohbet edenler hatta ufakta olsa kâğıt oynayanlar olurmuş. Çeşitli milletlerden katılanlarda olduğudan! Konuşulacak ve anlatılacak çok şey olurmuş.

 

Ne büyük keyif! Şık bir otelde yaşıyorsunuz ama otel aynı zamanda hareket ediyor. Güzel yerlerden geçerken izliyorsunuz ve arada durduğu şehirlerde geziyorsunuz.

 

Böyle bir geziye katılmış, seyehat etmiş birinin anlatacak ne çok anısı vardır kimbilir.

 

 

Bir yazar olarak, Agatha Christie’nin yazdığı bir kitabın bu kadar isim yapmasından mutluluk duyuyorum. Şark Ekspresi’nde Cinayet kitabı aradan geçen uzun yıllara rağmen akıllardan silinmedi. Şark ekpresi ona mal edildi.

 

 Bizler trenle çok seyahat ettik. Babam memurdu, tayinimiz çıktığı zamanlarda, trenle giderdik yeni yaşayacağımız şehre. Trenleri o yüzden çok severim.

 

Seyehat ederken yürümek, uzanmak, yemek -yemek için restorana gitmek, sohbet etmek benim çok hoşuma gider. Yurt dışı gezilerimde de gideceğim ülkeye uçakla giderim, oradan gideceğim şehirlere trenle gitmeyi tercih ederim. Almanya’da trenle seyehat çok güzel oluyor. Keyifle seyehat edebiliyorsunuz… Mavi trenle Ankara – İstanbul arasında da çok gidip gelmişimdir. Dedim ya trenleri seviyorum.

 

 

Benim gibi tarih meraklısı için Şark ekspresinin şık hali ne kadar göz alıcı…

 

Otel gibi düşünülerek yapılmış zaten. Akşamları şık bayanlar ve beyefendiler yemek peronuna gidiyorlar ve oldukça şık bir şekilde yemeklerini yiyorlar. Yataklı vagonlarda oldukça lüks… Otel odası rahatlığında aman ne kadar güzel…

 

 Ben yataklı ve kuşetlide de seyehat ettim ama sanırım Şark ekspresindeki gibi bir lüksü ancak o trenle ve ödenecek o büyük parayla elde edebiliriz…

 

 Şark Ekspresi tarihin bir çok bölümlerinde olmuş, onda anlaşmalar yapılmış, onun vagonları müzelere alınmış, zenginler vagonlarını satın almışlar, birkaç vagonu Almanlar imha etmişler.

 

Bir hayli maceralı bir tren Şark Ekspresi…

 

 

Burada Şark Expresini daha iyi tanıtmak için bir alıntı yapacağım.

 

1919’da yeniden seferlerine başlayan Şark Ekspresi 1905 yılında açılan simplon tünelinin ismiyle ‘Simplon Orient Express’ olarak anılmaya başlandı.

 

Şark Ekspresinin yeni sefer güzergâhından I. Dünya Savaşının mağlupları olan Almanya ve Avusturya’nın istasyonları çıkarıldı.

 

Böylece Şark Ekspresi, Paris Lozan Milano ve Venedik üzerinden 58 saatte İstanbul’a ulaşmaya başladı.

 

1929’daki büyük ekonomik bunalım trenin yolcularının azalmasına yol açtı.

 

Şark Ekpresi çeşitli roman ve filmlere konu oldu.

 

Ünlü İngiliz polisiye roman yazarı Agatha Christie ‘Şark Ekspresinde Cinayet’ isimli romanını 1934 yılında yayınladı.

 

Şark Ekspresi sadece yolcu treni değildi.

 

Tren, çeşitli ticaret eşyalarını karşılıklı olarak İstanbul’a ve Paris’e taşıyordu. İstanbul’da Fransızca olarak yayınlanan La Patrie gazetesinde yayınlalanan haberlere göre 1925 Şapka İnkılâbından sonra binlerce şapka ve kasket Şark Ekspresiyle İstanbul’a getirildi.

 

II. Dünya Savaşı (1939–1945) sırasında Şark Ekspresinin seferleri tekrar kesintiye uğradı.

 

II. Dünya Savaşından sonra Trenin güzergâhı üzerindeki ülkelerin bir kısmında sosyalist rejimler kuruldu.

 

Soğuk savaş sebebiyle çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya kalan ve gittikçe önemini kaybeden Şark Ekspresi son seferini 27 Mayıs 1977 tarihinde gerçekleştirdi.

 

Trenin vagonları Montecarlo’da satıldı.

 

Agatha Christie’in ‘Şark Ekspresinde Cinayet’ isimli romanınına konu olan trenin iki vagonu bir İngiliz tarafından satın alındı.

 

Vagonlardan bazıları Fas Kraliyet Sarayı Müzesi tarafından satın alındı.

 

Society Expeditions isminde bir kuruluş tarafından düzenlenen ve sembolik bir anlam taşıyan, Şark Ekspresinin 100. yıl seferine dünyanın değişik ülkelerinden gelen 100 kadar ünlü katıldı.

 

1982’de Venice-Simplon Orient Express (Özel demir yolu şirketi-Lüks tren hizmeti veren sirketler bu adı alır) kuruldu.

 

Londra ve New York’dan aldığı yolcuları Venedik’e taşıyordu.

 

Bu hizmet bugün Orient Express günlerinde yılda bir defa verilir.

 

Kesinlikle zamanı bol olan seyehatçileri hedefler. 

 

Londra’da Venedik’e bir yolcunun bilet maliyeti 1,200 Pound un üzerindedir.

 

Amerikan Express Birleşik Devletler’in batısında çalışır. 

 

Lüks seyehat gemisi ve 5 yıldızlı bir otel kombinasyonu şeklinde reklamını yapar. Geçenlerde ismini Grand Luxe Rail Journey (çok lüks demir yolu seyehati) olarak değiştirdi.

 

 

 

Nazan Şara Şatana

 

 

author avatar
Nazan Şara Şatana
Ben gazeteciydim. Günaydın gazetesi, Ankara bürosunda Bekir Coşkun’un istihbarat şefi olarak görev yaptığı yıllarda; Meclis, Adliye, TRT ve magazin muhabiri olarak görev yaptım. Günaydın gazetesi haricinde, Merhaba, Haftanın Sesi gazetelerinde de yine muhabir olarak çalıştım. Gazetecilik yıllarım turizme geçerek sona erdi. Pamfilya Turizm acentesinden sonra, birçok beş yıldızlı tesislerde (Öger bünyesinde ve başka önemli tesislerde) üst düzey yöneticisi olarak görev yaptım. Halen Genel Müdür olarak görevimi sürdürmekteyim. Sekiz kitabım yayınlandı. Asar şamil Ve Rus terzi, Şarkın Modern Gelini Şehribahar, Zeus’un Aşkları, Otel I, Otel II, Hekim Ali Suavi Efendi, Havada Kekik Kokusu Vardı, Herkül 2006 da yayımlanan Asar Şamil Ve Rus Terzi, Havada Kekik Kokusu Vardı ve Şarkın Modern Gelini adlı kitaplarım T.B.M.M. Meclis Kütüphanesindeki yerini almıştır. Yeni yayınlanacak kitaplarım; Belkıs Akkale’nin hayatı roman tadında – Belkıs - Şimdi Yağmur Yağacak, Topkapı Şifresi, Taşlar, Mihrace, İstanbul – İstanbul. Ayrıca yayına hazır senaryolarm ve müzikallerim mevcuttur. Evlat TV filmim TGRT de yayınlandı. Birçok senaryom dizi olması için televizyon kanallarında beklemektedir. Bir senaryom ise dizi olarak yayınlanması için TRT1’de hazırlıklarda.

İlgili Haberler

YAŞAM VE ÖLÜM
Yazarlar
24 Nisan 2024
YAŞAM VE ÖLÜM

Yaşamla ölüm arasında ince bir çizgi var derlerdi de işin doğrusu bu söz bana hep hikâye gelirdi. Hiç de hikâye değilmiş. Bayram öncesi, şehirlerarası yolculuk esnasında geçirdiğim trafik kazası bu sözün hiç de hikâye olmadığını bana öğretmiş oldu. Yaşam ile ölüm arasındaki o ince çizgide gittim, geldim. Her şey anlar içinde oldu, bitti. Neyse ki […]

Yazarlar
23 Nisan 2024
22 – 28 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 23 Nisan Ayın En Tehlikeli Günü! Dikkat!

23 Nisan Türkiye açısından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ama 2024’deki 23 Nisan Dünya açısından Büyük ve Yıkıcı Olaylara gebe olabilir. 23 Nisan haftanın ve ayın en olumsuz ve düşük katsayılı günü olup bugünde Güneş (-3), Ay (-4), Merkür (-2), Venüs (-3), Plüto (-2) son derece düşük katsayıda olacaktır. Hafta boyu ve bilhassa 23 Nisanda […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]