Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Tedbir, tedaviden önce gelir.

Yayınlanma:
ABONE OL
Tedbir, tedaviden önce gelir.

Cami avlusunda oturmuş, çay içiyorum. Tabureyi çekip, yanıma gelen Murat başlıyor konuşmağa: Abi biliyorsun, askerliği yapalı iki yıl oldu, hala işsizim. Annem bir taraftan, konu komşu diğer taraftan… Koro halinde çalış, kendine bir iş bul diye başımın etini yiyorlar. Oysa baş vurmadığım yer, çalmadığım kapı kalmadı. Arkadaşlarımın yüzüne bakamaz, sokağa çıkamaz oldum.

Ne olurdu, ben de Sabancı’nın çocuğu olsaydım. Ya da annem Hülya Avşar olsaydı. 30 yaşına gelmiş Murat’ın iş bulamaması kötü. Hem de çok kötü. Ancak Murat’a hak vermek mümkün mü? Hayır. Peki! Murat hakikaten Sabancı’nın oğlu olsaydı, ne olurdu? Murat, şimdi oturmuş bir holdingin müdür koltuğuna bir elinde kahve, öbür elinde kumanda makinesi kanaldan kanal mı gezecekti? Ya da altında mersedes, yanında bir fıstık sahilde tur mu atacaktı?

Süt dökmüş kedi misali süklüm püklüm yanımda oturan Murat’a soruyorum. İte kaka liseyi bitirdin, şimdi anneni babanı beğenmiyor, onlara kızıyor, hatta onlara isyan ediyorsun. Olmaz ya, hadi diyelim ki sen babanı kaldırıp, bir kenara attın. Ve gidip,  Sabancı’nın çocuğu oldun.

İLGİLİ HABER YAŞAM VE ÖLÜM

Murat şimdi kendisini kurtarmış mı olacak. Peki ya diğer Muratlar, bir iki ay sonra askerden terhis olanlar, ya da haziranda liseyi bitiren 1,5 milyon, üniversiteden mezun olacak olan 40 bin kişi? Onlar da mı Sabancı’nın çocukları olacak? Diyelim ki oldu. Onlar da mı genel müdür olacak? Diyelim ki bu da olup, 2 milyon kişi müdür oldu. Peki ya önümüzdeki yıl ne olacak? Onlarda müdür mü olacak.

Hayır. Yüz kere hayır. Bin kere hayır. Ne onlar ne de sen müdür olacaksın. Çünkü bir işletmede bir müdür, bilemedin beş müdür olur. Beş müdürün yanında da 100 de işçi çalışır. O halde bir kişi müdür 100 kişide işçi olacak.

Yani her 101 kişiden biri müdür olurken 100′ü de işçi olacak. Peki söyler misiniz? Kim işçi, kim müdür olacak?  Ta… İlkokuldan başlamak üzere; hayata sıkı sıkıya bağlı, kendisiyle barışık, ne istediğini bilen, düzenli ve planlı çalışarak bilgilerine yeni bilgiler ekleyen, İlköğretim ve lise de iyi notlar alarak sınıflarını teker teker geçen, dershaneye kursa giden, mizacına uygun, sevdiği ve beğendiği bir mesleği seçerek üniversiteden mezun olanlar mı, sen mi?

İşte Manav Melahat’ın oğlu. Çetin,  İTÜ makineyi bitirdi. Fıstık gibi işi var. Kasap Hamdi Beyin  kızı Yeliz, Yıldız gıda mühendisliği mezunu; işi tıkırında. Peki ya sen? İlkokulu güç bela, liseyi ite kaka oku. Şimdi de gel benim kafa mı ütüle. Yok! Öyle yağma yok. Sözün özü şu ki; bütün çocuklar Sabancı’nın oğlu ya da kızı olamaz. Fakat her birimiz hayata daha sıkı sarılır, daha iyi bir eğitim alırsak, gelsin  yüzlerce Sabancı. Gitsin yüzlerce Sabancı.

O halde Sabancı2nın oğlu, Hülya Avşar’ın kızı olup, onların etekleri arasında sığıntı olmak yerine, kendimiz olmalıyız.

Fabrikalar kapanıyor, işçiler sokağa atılıyormuş önemli değil. Ne demiş atalarımız: “Tedbir, tedaviden önce gelir.” Tamam mı Murat?

M. Nazım Telli

author avatar
M. Nazım TELLİ

İlgili Haberler

Yazarlar
23 Nisan 2024
22 – 28 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 23 Nisan Ayın En Tehlikeli Günü! Dikkat!

23 Nisan Türkiye açısından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ama 2024’deki 23 Nisan Dünya açısından Büyük ve Yıkıcı Olaylara gebe olabilir. 23 Nisan haftanın ve ayın en olumsuz ve düşük katsayılı günü olup bugünde Güneş (-3), Ay (-4), Merkür (-2), Venüs (-3), Plüto (-2) son derece düşük katsayıda olacaktır. Hafta boyu ve bilhassa 23 Nisanda […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]