Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Öğretmenlere Ek Ödeme mi, Aldatma mı?

Yayınlanma:
ABONE OL
Öğretmenlere Ek Ödeme mi, Aldatma mı?

Bugün bazı gazetelerin internet sayfaları ile bazı internet sitelerinde şöyle bir haber geçti. Haber aynen şöyle: “Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen maaşlarına 550 TL’ye varan artış getirecek bir çalışma yapıyor. Öğretmenleri 4 kariyer basamağına ayıran çalışma ile zamlar kademeye göre olacak. Hükümetten öğretmenlere müjde geldi. Maaşlara 550 TL’ye varan zam yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çalışma ile öğretmenlik kariyer sistemi yeniden düzenleniyor. Buna göre; öğretmenlere 4’lü kariyer basamak sistemi geliyor. Sistem, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen, kıdemli uzman öğretmen (usta öğretmen) ve başöğretmen şeklinde uygulanacak. Öğretmenler 4 basamakta yükselebilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte öğretmenler, yeni kariyer unvanlarına sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda 550 TL’ye varan zam alacak. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Ali Yılmaz, katıldığı bir sempozyumda, yeni sistemde uzman öğretmenlerin maaşında 200-250 TL’lik bir artışın hedeflendiğini belirtti. Yılmaz, kıdemli uzman öğretmenlere 250-450, başöğretmenlere de 450-550 TL arasında zam amaçlandığını kaydetti. Yeni kariyer sisteminde ilk basamaktaki öğretmenlere de derecesine göre 60 TL’ye kadar zam gündemde. Kariyer basamak geçişlerinde öğretmenler sınava tabi tutulacak. Sınavda özellikle mesleki yeterlilik ve kariyer ön planda olacak. Ancak yükselme, tek başına sınav odaklı olmayacak. Önceden yüksek lisans ve doktora yapmış olan öğretmenlerin, direkt basamak atlayıp atlayamayacağı ise henüz netlik kazanmamakla birlikte, onlar da sınava tabi olacak. Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın zam konusundaki görüşmeleri sürerken; kariyer basamak sistemi düzenlemesinin 2013 yılında yasalaşması bekleniyor”.

 

Öncelikle şunun bilinmesi gerekmektedir: Yapılmak istenen bir ek ödeme değildir. Kariyer basamaklarında başarılı olanların ödüllendirilmesi olayıdır. 2005 yılından sonra geçen 7 yıl içinde Kariyer basamaklarına geçişin işletilmemesi önemli bir eksiklik ve suçtur. Milli Eğitim Bakanlığı 7 yıl sonra işlediği sucun farkına yeni vardığı ve bu suçu ortadan kaldırmak için harekete geçmek istediği anlaşılmaktadır. Ancak 7 yıldır hakları gasp edilenlerin durumu ne olacaktır? Sonra verilmek istenen “uzman öğretmenlere 250-450, başöğretmenlere de 450-550 TL” değildir. Zaten uzman öğretmenler 100-150 TL, başöğretmenler de 200-250 TL almaktadır.  Yapılması düşünülen bu alınan ücrete 50-60 TL ile 200-300 TL zam yapılmasından ibarettir. Ek ödeme ile bir ilgisi yoktur. Bütün öğretmenleri kapsamamaktadır.

İLGİLİ HABER EZBERCİ EĞİTİM

 

Son bir yıldır neler yaşadık. Bunları tek tek anlatma gereği duymuyoruz. Yeni, ancak, köhne sistem eğitim öğretimi alt üst etti. Okulların dengesi, öğretmen dengesi alt üst oldu. Neyi,  niçin yapmaları gerektiğini bilmeden, Ömer Dinçer ve ekibi boş sistemin içini doldurmak için gece gündüz gayret ettiler!

 

Adını devrim koydular, önlerine ne geldiyse alaşağı ettiler. Devirmeden düzeltmenin mümkün olduğunu, asla, düşünmeden, tabiri caizse,  yaktılar, yıktılar. Ortaya çıkan eserleri ile neyi övdüklerini bilmeden toplumu yanlış yönlendirdiler.

 

Hani bir meşhur söz vardır; ”Sivas Sivas olalı böyle zulüm görmedi” diye. Biz de “Öğretmen öğretmen olalı böyle zulüm görmedi” desek, herhalde, abartı olmayacaktır. 45 bin öğretmen norm kadro fazlası oldu, aile bütünlüğünü sağlamak için alan değiştirmek zorunda kalan on binlerce öğretmen bulunmaktadır.

 

Köhne sistemin meydana getireceği zararları, sadece bu yılla sınırlı olacak, diye düşünenler, büyük bir yanılgı içindedir. Önümüzdeki yıllarda da benzeri sorunları yaşamaya devam edeceğiz. Sistemin öğretmenlere ve eğitim öğretimimize maliyeti çok ağır olacaktır. Bir ülkenin, öğretmen dengesini oluşturmak, yıllar alan bir işlemler bütünüdür. Sistemi bozduğunuzda, oluşan sorunları çözmek de yıllar alacak, ağır maliyetler ödenecektir. Bu maliyetin bedelini bu yıl ödeyen arkadaşlarımız vardır, gelecek yıllarda da yaşayacak olanlar olacaktır.

 

Tam da sorunlarla boğuştuğumuz bugünlerde, gündem değiştirmek amacıyla, öğretmenlere ek ödeme, diye haberler yayılmaya başlanmıştır. Yapılan açıklamalardan anladığımız kadarıyla, öğretmen kariyer basamaklarında yeni bir düzenlemeye gidilmektedir. Yapılacak olanların ek ödeme ile yakından uzaktan ilgisi bulunmamaktadır. Yapılması düşünülen, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen basamaklarını yeniden ücretlendirmeye yönelik bir çalışmadır.

 

Ek ödeme ile kariyer basmaklarını birbirine karıştırmamak gerekir. Ek ödeme eşit işe eşit ücret kapsamında verilen bir paradır. Kariyer sistemi ise bir sınava dayalı olarak, bir anlamda ödüllendirmedir. Kariyer sisteminin yeniden oluşturulması, dişe dokunur bir ücret düzenlemesi yapılması özendirici olabilir. Bu ayrı bir konudur. Ancak, kariyer düzenlemesi öncesinde öğretmene, layık olduğu ücretin ödenmesi gerekmez mi? Neredeyse, en az maaş alan meslek grubu haline gelen öğretmenlerin, bir sınava bağlı kalmaksınız hak ettiğini almasının birinci öncelik olarak görülmesi gerekir.

 

Kimse, öğretmenleri 50-60 TL vererek aldatabileceğini zannetmemelidir. Böyle bir düzenleme öğretmenlere yönelik, kaçıncı hakaret olarak görülecek ve onları kızdıracaktır, bunun baştan hesap edilmesi gerekir.

 

Bakan Ömer Dinçer kaş yapayım derken göz çıkarmamalıdır. Öğretmenlerin gönlünü alayım derken, onlara 60 TL fiyat biçmek anlamına gelebilecek bir düzenleme, büyük bir hakaret, baştan kaybetmek anlamına gelecektir. Bu sebeple, şu anda, Başbakan’ın önünde olan yeni düzenleme yeniden gözden geçirilmeli ve bütün öğretmenlere hak ettikleri oranda bir ek ödeme verilmelidir. Ömer Dinçer öğretmenlerle bir yeni diyalog kurmak istiyorsa,  bu diyaloga doğru dürüst başlamalıdır. Aksi bir uygulama, Ömer Dinçer’e olan güvensizliği daha da derinleştirecektir.

 

 

                                                                   Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim-Sen

                                                                    İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!
Yazarlar
23 Mart 2024
25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!

Ay Tutulmasından tam 1 gün sonrası yani 26 Mart haftanın en yoğun günü olup bugünde olumsuz hava şartları ve kazaları çoğalabilir. 31 Martta da zayıf fay hatlarında şiddetli depremler artabilir. 31 Martta depremlerin haricinde şiddet ve terör olayları da artabilir. 25 Marttaki Ay Tutulması Terazi burcunda -1 katsayısında olup en çok Natal Güneşi İkizler ve […]

Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”
Belediye
22 Mart 2024
Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”

İstanbul’u bekleyen deprem riski için atılan adımları ve kentsel dönüşüm tartışmalarını işin uzmanı değerlendirdi. Türkiye, deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalmaya devam ederken deprem uzmanlarında sık aralıklarla uyarılar gelmeye devam ediyor. Özellikle de İstanbul’da beklenen olası deprem riski milyonlarca kişi açısından korkuya neden oluyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine günler kala belediye başkan adaylarının da gündemi deprem. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden şikâyetçi olan İstanbullunun […]

HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR
Yazarlar
19 Mart 2024
HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR

Alev Alatlı:  “İmar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin ırzına tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir. Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncının yaptığı ambalajın üzerine koyduğu sürece yasal dolayısıyla suçsuzdur, ama helal değildir. Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları […]

18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!
Yazarlar
16 Mart 2024
18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!

22 Mart Ay Tutulmasından 3 gün öncesi haftanın en yoğun günü olup bu günde Ay, Merkür, Mars, Uranüs ve Plüto düşük katsayıda olacaktır. Bilhassa Mars Transiti İkizler ve Yay burcunu olumsuz etkileyebilir. İkizler burcu her türlü iletişim ve ulaşımı sembolize ettiğinden 22 Martta iletişim kazaları ve olumsuz hava şartları oluşabilir. Uranüs Transiti de yer altını […]