Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’de Türkiye gayrimenkul sektörünün geleceği ve sorunları masaya yatırıldı.
Gayrimenkul sektörünün aktörlerini bir araya getiren “I.Gayrimenkulde Liderler Zirvesi” dün Dedeman İstanbul’da düzenlendi. Zirvede Türkiye gayrimenkul sektörünün geleceği ve sorunları masaya yatırıldı.
Management Plus Danışmanlık Eğitim ve JNR Fuarcılık tarafından düzenlenen “I.Gayrimenkulde Liderler Zirvesi”, Türkiye’nin en önemli inşaat firmalarının patronlarını ağırladı. Üç ana oturumdan oluşan zirvede, Türkiye’de yeşil gayrimenkul, gayrimenkulde 2012 ekonomik görünümü ve mütekabiliyet yasası ve sektörüne etkileri tartışıldı. Mütekabiliyet konusunun yoğun olarak ele alındığı zirvede, yabancıya konut satışında sektörün heyecanı ortaya çıktı. Yabancıya konut satışından elde edilecek gelir ile kentsel dönüşüme hız kazandırılmasının hedeflendiği söylenen toplantıda, yabancıların konut alması durumunda ortaya çıkacak oturma izni sorununa da değinildi.
Yabancıdan korkmayın!
Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım zirvede yaptığı konuşmada mütekabiliyet yasası ve afet kanununu ele aldı. “Afet kanunu meclisten geçmek üzere, bu bir milad olacak. Kat mülkiyeti kanundan dolayı yaşanan sıkıntıları afet kanunu izole edecek. Bazı kötü niyetliler var. Bunun panzehirini geliştirip bu kanunu nasıl işlemez hale getiririz diye düşünüyorlar. Buna sahip çıkmamız lazım”diye konuşan Durbakayım, “Mütekabiliyetin olması için mal üretmemiz lazım.
Yoksa bu kanun anlam taşımaz.”dedi. Ülkede her zaman konuta yabancı ilgisi olduğunu söyleyen Durbakayım, “İç pazarda müşteri memnuniyetini sağladık. Bunu niye yabancıya yapmıyoruz?”diye konuştu. Turiste döviz getireceği için gösterilen ilginin, yabancı yatırımcıya da yapılması gerektiğinin altını da çizen Nazmi Durbakayım, “Türkiye’den ev alanlar senede bir gelirler. Aidat, bakım paralarını öderler. Döviz bırakırlar. Evlerini sırtlarına alıp götüremezler. Toprak burada kalır. Eğer bunu başarırsak cari açığımız yüzde 50 indirilebilir.”diye kaydetti.
Önce kentsel dönüşüm, sonra yabancıya satış. Yanlış yaptık!
İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, toplantıda yaptığı konuşmada elimizdeki üretim anlamında en önemli değerin gayrimenkul olduğunu söyledi. 300 milyar dolarlık cari açığın kapatılmasının yolunun üretip satmaktan geçtiğini söyleyen İnan, “Türkiye’nin mütekabiliyetten başka yolu yok. Sıralamayı yanlış yaptık. Önce mütekabiliyet yasasını çıkartacaktık. Parayı elimize alacaktık, sonra kentsel dönüşüme başlayacaktık.”dedi. “İstanbul’da 300 bin tane Fransız yaşasaydı, düzenlenen yasalar çıkar mıydı?” diye konuşan İnan, Ermeni Yasası’nı işaret etti. Cannes’da düzenlenen MIPIM Fuarı’na katıldıklarını belirten İnan, “Fuarda bir tane Arap yoktu. Arap Avrupalıya güvenmiyor. Bizden gayrimenkul alanlar para babaları değil, fakir ülkeler. Zenginleri çekmemiz lazım.”diye konuştu.
Yabancının oturma izni ne olacak?
REIDIN Genel Müdürü Mete Varas, “Basında mütekabiliyet çıkınca herkes hurra diyecek gibi görünüyor. Olay öyle değil. Piyasada global bir rekabet var.”dedi. Doğrudan yabancı sermayenin geçirdiği süreci geçireceğimizi söyleyen Varas, “Türkiye’de hangi şehir marka şehir olacak? Bunu belirlememiz gerekiyor.”diye konuştu. Mütekabiliyet yasasının kilit konu olmadığını belirten Varas, yabancı konut aldıktan sonra oturma izinlerinin ne olacağının belirsiz olduğunu söyledi. “Dubai bu konuda büyük yanlış yaptı. Önce oturma izinlerini 6 aylık verdi sonra 3 yıla çıkardı. İspanya’nın da benzer problemleri var.”diye konuştu. İnşaat firmalarının pazarlama alanlarında yanlış yaptığını savunan Varas, pazarlamada firmanın değil, inşaatın hayata geçirildiği bölgenin ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.
Merkeze dönüş başladı
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Ali Dumankaya, 1997 yılında çıkarılan mevzuat öncesi yapılan konutların çok büyük oranının depreme dayanıksız olduğunu söyledi. Kat mülkiyeti kanunun 3/2 çoğunluk sağlanması halinde inşaat yapılmasına olanak sağlamasının oluşuma hız kazandıracağını vurgulayan Dumankaya, yürütmeyi durdurma ile sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. 1993 yılından bugüne kadar 130 büyük deprem olduğunu belirten Dumankaya, 1999 depreminde milli gelirin yüzde 15’inin kaybedildiğinin altını çizdi.
Olası bir depremden 50 bin can kaybının yaşanacağını, 1 milyon kişinin evsiz kalacağını da hatırlatan Dumankaya, “İstanbul Türkiye ekonomisinin yüzde 40’ını elinde tutuyor. Çabuk davranmalıyız. Dönüşüm sırasında halkın beklentilerinin de doğru yönetilmesi gerek.”diye konuştu. Kentin merkezine dönüşün başladığını da söyleyen Ali Dumankaya, “Arazi sıkıntısından dolayı, şehrin çeperlerinde proje yapmak zorunda kalıyoruz. Kendi içerisinde sosyalleşebilinen ve güvenlikli projeler yapsak bile. Merkeze dönüşü durduramayız.”diye konuştu.
Dönüşüm hareketinin maliyeti 400 milyar dolar
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, kentsel dönüşüm projelerinin kimisinin revizyon beklediğini, kimisinin ise start verilmeyi beklediğini söyledi. “Kentsel dönüşümün toplam maliyeti akıl sınırlarını zorlayacak miktarları işaret ediyor. Dönüşümün Türkiye maliyeti 400 milyar dolar, İstanbul maliyeti ise 100 milyar dolar.”diyen Kabadayı, afet yasası ile birlikte Türkiye’de 7 milyon, İstanbul’da 1,5 milyon konutun yapılacağını hatırlattı. “Kentsel dönüşüm sayesinde muazzam bir istihdam oluşacak.”diye konuşan Kabadayı, “Dönüşüm hareketi Türk inşaat sektörüne çok ciddi ufuklar açacak.”diye sözlerine ekledi.
Faiz oranlarındaki yükselme ve bankaların kredi kullandırma konusundaki iştahlarında azalma kredi genişleme hızını yavaşlattı diyen Kabadayı, konut alma eğiliminde bir dalgalanma olduğunu da sözlerine ekledi. Kentsel dönüşümün uygulanacak bölgelere canlılık kazandıracağını da vurgulayan Kabadayı, “Konut inşaatından daire satışlarına, istihdamdan şehir planlamacılığına kadar kentsel dönüşümün tüm detayları Türkiye’ye kazandıracak.”diye konuştu.
İlgili Haberler
AKOM tarafından hazırlanan hava tahmin raporuna göre, İstanbul’da hafta boyunca soğuk hava etkili olacak. İstanbul ve çevresinde Marmara Bölgesi genelinde, İzlanda kökenli soğuk hava dalgası etkisini sürdürecek. AKOM, yağışlı ve soğuk hava nedeniyle oluşabilecek olumsuz durumlara karşı vatandaşları uyardı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı AKOM tarafından hazırlanan 13 Ocak 2025 tarihli haftalık hava […]
Hazal Türesan ve Yiğit Sertdemir’in rol aldığı “Salıncak”, 20 Ocak’ta Kadıköy’de, Baba Sahne’de prömiyerini yapıyor. Gülhan Kadim’in yazıp yönettiği bir perdelik oyunun süresi 80 dakika. “Salıncak”; orta yaşlarına gelmiş iki kardeş, Bahar ve Kerem’in birlikte yaşadıkları evde geçiyor. Geçmiş bir olayın izleri, anılarında ve çevrelerinde rahatsız edici bir şekilde tekrar gün yüzüne çıkmaya başladıkça, Bahar […]
Beykoz Belediye Başkanı Mimar Alaattin Köseler’in başlattığı öğrenci dostu projelere bir yenisi daha eklendi. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine sağlanan beslenme ve kırtasiye desteğinin ardından; belediye bünyesinde verilen lise ve üniversite hazırlık kurslarında eğitim gören öğrencilere yardımcı kitap desteği başlatıldı. Öğrencilere, kitapları bizzat armağan eden Başkan Köseler: “Bu kitaplar, bilgiye giden yolda size rehberlik etsin. […]
TÜKODER Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre; Yeni asgari ücret, milyonlarca çalışan ve aileleri için derin bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu artış, artan hayat pahalılığı, yüksek enflasyon oranları ve temel gıda ile barınma maliyetlerindeki büyük artış karşısında tamamen yetersiz kalmış, asgari ücretli açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Açlık sınırı kadar asgari ücret ilan edilmesini […]