Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Amerika – Amerika’dan geldim demek!

Yayınlanma:
ABONE OL
Amerika – Amerika’dan geldim demek!

Güya yenidünya…

Amerika’yı, gördükten sonra daha çok merak ediyorsunuz.

Yenidünya deniliyor ya şaşırıyorsunuz.

İLGİLİ HABER EZBERCİ EĞİTİM

İyide bunu neresi yenidünya…

Her şey çok eski – çok tanıdık

&

Amerika 1492’de keşfedilmiş. İngilizler, Fransızlar, İspanyollar ve Portekizliler gelmişler. İngilizler bu büyük ve yeni kıtanın sihrini en çok hissedenlerden olmuşlar. Çeşitli ülkelerdeki göçmenleri buralara yerleştirmişler dolayısı ile kolonilerini kurmuşlar. Gün geçtikçe sayılarını artırmışlar. Hatta Amerika’nın temelini onlar oluşturmuşlar.

Amerikan filmlerinde bu konu çok işlenmiştir. Gemiler İngiliz’leri getirir oraya yerleşirler. Birde vali gelir o gemilerden bilirsiniz. Valiyi kim atar, kim atayacak İngiliz kralı atamıştır. Yenidünya diyorlar ya yenidünyalarını buraya kurmaya başlarlar.

Yerlilerle savaşırlar. Bir film izlemiştim. Çok etkilenmiştim. Gemiyle gelen subaylardan biri bir Kızılderili kıza âşık olmuştu. Evlenmiş İngiltere’ye gitmişlerdi. O kızcağızın büyük şehirdeki sıkıntıları, bilemezliği aktarılmıştı. Çok beğenmiştim. İki ayrı dünyanın insanları tek birlikte paylaşımları aşklarıydı.

Bu konu ile ilgili yazılanlar içinde benim için en kayda değer olanların başında İnsan hakları beyannamesi olmuştur.

İnsan Hakları Beyannamesi ilan edilerek demokratik bir rejim kurulmuş ve Avrupa’ya örnek olmuş.

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi:

 “Bütün insanlık için bir Magna Carta (Magna Karta)” olarak tanımlamıştır. Bildirinin imzalandığı 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır.

  • Bu bildiriyle, yalnızca demokratik anayasalarla tanınan temel medeni ve siyasi haklar değil, ekonomik, toplumsal, kültürel haklar da genel tanımlarla belirli hale gelmiştir. İlk grup haklar arasında, yaşama, özgürlük ve kişi güvenliği gibi haklarla birlikte, keyfi tutuklama, hapis ve sürgünden korunma, bağımsız ve tarafsız mahkemelerde adil ve kamuya açık olarak yargılanma hakkı ile düşünce, vicdan, din, toplanma ve örgütlenme özgürlükleri bulunur.

Sosyal güvenlik, çalışma, eğitim, toplumun kültürel yaşamına katılma haklarıyla bilimsel ilerlemenin ürünlerinden yararlanma hakkı ise, bildiriyle getirilen yeniliklerdendir. (alıntı)

Bunları okuyunca ve Amerika’da bir süre kalınca düşünmeniz gerekiyor. Yazılanlar ve gördükleriniz! Değerlendirmeler sizlere kalıyor haliyle…

Amerika farklı bir ülke… Gerçekten onu nasıl anlatmalı sizler onu biliyorsunuz. Orada bir farklılık mı vardır ki, zenginler çocuklarının orada dünyaya gelmesini isterler. Amerikan vatandaşı olsun diye hamileliğin son aylarında doğruca oraya giderler. Hiç anlamadım anlamayacağım. Oradaki üniversiteler bizlerdeki üniversitelerden farklı neler verir hiç bilemem. Mutlaka çok iyi üniversiteleri vardır ama bizde de fevkalade üniversiteler yok mudur? Var tabi olmaz mı? Bütün gençlerin hayali Amerika’da eğitim görmek. Ben asıl nedeninin Amerika’da eğitim görmüşlerin Türkiye’de daha kolay iş bulacaklarına inandıkları için istediklerini düşünürüm. Bizler yabancı rahatsızlığı olan bir milletiz. Rahatsızlık derken sakın yanlış anlaşılmasın beğenme anlamında benim tarif ettiğim yabancılık… Onların yaptıklarının bizlerden iyi olduğunu düşünerek hareket ettiğimizden; iş müracaatında memleketimizin en iyi üniversitelerinden birinden mezun olmuş olsa bile bir gencimiz, Amerika’daki vasat bir üniversitede mezun olanı tercih ederiz. Niye?

Turizmde de böyle oldu maalesef onları istedi işverenler. Ne yazık ki çoğu büyük zararlara uğradı. Onların mantaliteleri farklı. Onların eğitimleri farklı dolayısı ile turizme bakış açıları da farklı.

Biz Los Angeles’te kaldığımız otelin halka müdürünün bir Türk olduğunu öğrendiğimizde ona sormuştuk.

“Kaç senedir burada çalışıyorsun?”

“Okul bittiğinden beri buradayım. Çok uzun yıllardır Halka İlişkiler müdürü olarak görev yapıyorum. Türkiye’de olsaydım çoktan Genel Müdür veya Genel koordinatör olmuştum. Orada çok kolay… Arkadaşlarım diyorlar ki. Amerika’dan geldim orada eğitim gördüm, ya da çalıştım demen yeterli.”

Öyle mi? Demiştim o zamanlar bunları anlatan turizmciye Türkiye’de turizm yapan biri olarak. Öyle mi?

“Amerika hakkında neler yazılmaz ki. Ben sadece bu gün kuruluşundan sizleri bilgilendireyim istedim. Neden uzaklardakine hep hayranızdır çözemedim. Çözemeyeceğimde herhalde!

Nazan Şara Şatana

author avatar
Nazan Şara Şatana
Ben gazeteciydim. Günaydın gazetesi, Ankara bürosunda Bekir Coşkun’un istihbarat şefi olarak görev yaptığı yıllarda; Meclis, Adliye, TRT ve magazin muhabiri olarak görev yaptım. Günaydın gazetesi haricinde, Merhaba, Haftanın Sesi gazetelerinde de yine muhabir olarak çalıştım. Gazetecilik yıllarım turizme geçerek sona erdi. Pamfilya Turizm acentesinden sonra, birçok beş yıldızlı tesislerde (Öger bünyesinde ve başka önemli tesislerde) üst düzey yöneticisi olarak görev yaptım. Halen Genel Müdür olarak görevimi sürdürmekteyim. Sekiz kitabım yayınlandı. Asar şamil Ve Rus terzi, Şarkın Modern Gelini Şehribahar, Zeus’un Aşkları, Otel I, Otel II, Hekim Ali Suavi Efendi, Havada Kekik Kokusu Vardı, Herkül 2006 da yayımlanan Asar Şamil Ve Rus Terzi, Havada Kekik Kokusu Vardı ve Şarkın Modern Gelini adlı kitaplarım T.B.M.M. Meclis Kütüphanesindeki yerini almıştır. Yeni yayınlanacak kitaplarım; Belkıs Akkale’nin hayatı roman tadında – Belkıs - Şimdi Yağmur Yağacak, Topkapı Şifresi, Taşlar, Mihrace, İstanbul – İstanbul. Ayrıca yayına hazır senaryolarm ve müzikallerim mevcuttur. Evlat TV filmim TGRT de yayınlandı. Birçok senaryom dizi olması için televizyon kanallarında beklemektedir. Bir senaryom ise dizi olarak yayınlanması için TRT1’de hazırlıklarda.

İlgili Haberler

25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!
Yazarlar
23 Mart 2024
25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!

Ay Tutulmasından tam 1 gün sonrası yani 26 Mart haftanın en yoğun günü olup bugünde olumsuz hava şartları ve kazaları çoğalabilir. 31 Martta da zayıf fay hatlarında şiddetli depremler artabilir. 31 Martta depremlerin haricinde şiddet ve terör olayları da artabilir. 25 Marttaki Ay Tutulması Terazi burcunda -1 katsayısında olup en çok Natal Güneşi İkizler ve […]

Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”
Belediye
22 Mart 2024
Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”

İstanbul’u bekleyen deprem riski için atılan adımları ve kentsel dönüşüm tartışmalarını işin uzmanı değerlendirdi. Türkiye, deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalmaya devam ederken deprem uzmanlarında sık aralıklarla uyarılar gelmeye devam ediyor. Özellikle de İstanbul’da beklenen olası deprem riski milyonlarca kişi açısından korkuya neden oluyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine günler kala belediye başkan adaylarının da gündemi deprem. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden şikâyetçi olan İstanbullunun […]

HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR
Yazarlar
19 Mart 2024
HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR

Alev Alatlı:  “İmar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin ırzına tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir. Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncının yaptığı ambalajın üzerine koyduğu sürece yasal dolayısıyla suçsuzdur, ama helal değildir. Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları […]

18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!
Yazarlar
16 Mart 2024
18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!

22 Mart Ay Tutulmasından 3 gün öncesi haftanın en yoğun günü olup bu günde Ay, Merkür, Mars, Uranüs ve Plüto düşük katsayıda olacaktır. Bilhassa Mars Transiti İkizler ve Yay burcunu olumsuz etkileyebilir. İkizler burcu her türlü iletişim ve ulaşımı sembolize ettiğinden 22 Martta iletişim kazaları ve olumsuz hava şartları oluşabilir. Uranüs Transiti de yer altını […]