Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

En çıtır yiyecek ‘simit’ Sultanahmet’te tanıtım atağında

Yayınlanma:
ABONE OL

İSTANBUL(CİHAN)- Osmanlıdan günümüze kadar gelmeyi başaran simit, Sultanahmet Meydanı’nda kendi adına düzenlenen festival programı çerçevesinde yeniden tanıtılıyor. Tarihi Yarımada’da yapılan Sultanahmet Simit Festivali ile simidin hem Türkiye’ye, hem de dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Şenliklerde, çocukların simit hazırlamasına ve pişirmesine imkan sunuluyor.

Fatih Belediyesi, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Simit Sarayı’nın birlikte düzenlediği ‘Sultanahmet Simit Festivali’, İstanbul simidini tüm yönleriyle tanıtmak, kültürel bir ürün olduğunu vurgulamak amacıyla düzenlendi. Yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olan simit için Sultanahmet’teki tarihi amfi tiyatronun yanına Topkapı Sarayı’nın maketi kuruldu. Ustalar tarafından üretilen simitler, kurulan stantta vatandaşlar tarafından kapışıldı. Büyük incelikle hamuru açan ustaların üzüm pekmezine batırıp, susama bulaması vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Fırından çıkan nar gibi simitler yerli ve yabancı turistlerin ağzında adeta dağılıverdi. Büyük iştahla simitleri yiyen yerli ve yabancı turistler çay-simit tiryakisi olduklarını ve lezzetten memnun kaldıklarını ifade etti.

Simidin uzun bir geçmişinin olduğunu belirten 10 yıllık simit ustası Yılmaz Durmuş, simidin zengin ve fakir ayrımı olmadan büyük afiyetle yendiğini dile getirdi. Durmuş, simidin yapılışının püf noktalarını şöyle sıraladı: “Simit, un, su, tuz ve maya ile yapılır. Üretilen hamur dinlendikten sonra, halkalar haline getirilip üzüm pekmezine batırılır ve susama bulanır. Hamur 10 dakika dinlendikten sonra 205 derecelik fırınlara sokulur ve afiyetle yenir. Simit daha önceden karamele batırılırdı. Ancak, karamelde kansorejen madde olduğunun tespit edilmesinin ardından üreticiler yeniden pekmeze döndü. Tarihte de simit hep pekmeze bulanmıştır” ifadelerini kullandı.

16 – 19 Eylül 2010 tarihleri arasındaki festival süresince birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Vatandaşlara zaman zaman ücretsiz simit ve çay dağıtılacak. Ayrıca alanda kurulan stantlarda çocukların simit hazırlamasına ve onu pişirmelerine imkân sunulacak, minikler kendi pişirdikleri simitleri de yiyebilecekler. Festival çerçevesinde bir de ‘fotoğraf maratonu’ adı altında fotoğraf yarışması gerçekleştirilecek.

Simit Festivali çerçevesinde konserler, gösteriler, yarışmalar, sergiler düzenlenecek. İstanbul Hanımefendisi ve Beyefendisi tiplemeleri, Karagöz ve Hacivat’ın Simit Maceraları, tahta bacak, jonglör, sihirbaz, ateşbaz ve Semazen gösterilerinin yanı sıra karikatüristler festival alanına gelenlerin karikatürlerini de çizecek. Festival boyunca her akşam 21:00 – 23:00 saatleri arasında müzik gruplarının konserleri olacak. Dolapdere Big Gang, Fatih Belediyesi Ahırkapı Roman Orkestrası, Güzin ve Baha ile Nostalji, Romanist Latino, Grup Göçmen’s, Fatih Belediyesi Mehter Takımı, Seyr-ü Sefa, Fasıl Heyeti her akşam bir konser verecek.

Tarihi Yarımada’da yapılan Sultanahmet Simit Festivali ile İstanbul Simidi’nin hem Türkiye’ye, hem de dünyaya tanıtılması hedefleniyor.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]