Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

736. Karaman Türk Dil Bayramı Programı Başladı!

Yayınlanma:
ABONE OL

3. Gençliğin Türkçe Kurultayı Cemil Çiçek’in katılımı ile başladı

10–13 Mayıs tarihleri arasında 736.’sı kutlanan Karaman Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 3. Gençliğin Türkçe Kurultayı açılışı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in katılımı ile gerçekleştirildi. Kurultaya Türkiye Yazarlar Birliği üyeleri, üniversite öğrencileri, Uluslar arası Türkçe konuşan yabancı öğrenciler katıldı.

736. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı’nda, Gençliğin Türkçe Kurultayı açılış konuşmasını Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu gerçekleştirdi. Haiti’den Kosova’ya; Bosna’dan Makedonya’ya dünyanın bir çok ülkesinden Türkçe konuşan gençlerin katıldığını ifade eden Uğurlu, Karaman Türk Dil Bayramı kapsamında İzmir’den büyük bir törenle uğurlanan ‘Türkçe Treni’nin Afyonkarahisar ve Konya’da da coşkuyla karşılanarak Karaman’a vardığını söyledi.

Her yıl Karaman Türk Dil Bayramı’nda Karaman’a bir değer kattıklarını ifade eden Kamil Uğurlu; “Piri Reis’in haritasının orjinal parçalarını da içeren Piri Reis sergisini Hatuniye Medresesi’nde sergiye açıyoruz. Medreseyi kentimize değerli bir müze olarak kazandırdık. Piri Reis’in tam adı Piri Reis-i Karamani’dir. Unesco’nun Piri Reis yılı ilan ettiği 2013’te bu sergi manidardır” dedi. Karaman Belediyesi olarak yeni projeleri olduğunu da ifade eden Uğurlu; Bir Türkçe Kaynaklar Merkezi kurmayı planlıyoruz; Yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim veren, Uluslararası anlamda yeterlilik sertifikası olan bir sınav sistemi merkezi olacaktır.

Hz. Mevlana’nın ailesinin Konya Karaman arasında hicret ettikleri yolu tarihçilerimiz ile tespit ettirdik bu yolu “Sevgi Yolu” olarak ihya etmeyi planlıyoruz. ‘Sevgi Yolu’ tarihi bir yol olacaktır. Bunun yanında Karamanlı, başarılı bir peyzaj mimarının projelendirmesini yapacağı bir Türk Dünyası Kültür Parkı oluşturmayı planlıyoruz. Bu alanda tüm Türki Cumhuriyetler kendi ülke ve kültürlerini tanıtma ve birbirlerini fırsatı bulacaklar.

Dilin geliştirilmesine yönelik bir projemiz de Akademisyenlerden oluşan bir birlik oluşturarak dünyada kullanılan Türkçe’nin tüm ağız ve lehçelerini içerecek bir VikiTürkçe sözlüğüdür. Ses, film, görüntü ile yaşayan ve sürekli güncellenen bu sözlük projemiz de Türkçe’ye dair atacağımız ciddi adımlardan biridir.

3. Gençliğin Türkçe Kurultayı’nda konuşan Meclis Bakanı Çiçek,

”Bugün dilimizin devlet yılı olarak ilen edilişinin 738’inci yılıdır. Aşiret, beylik, devlet ve imparatorluk dönemi’nden geçmiş bir milletiz. Beylikler Dönemi’nde Karamanoğlu Mehmet bey 13 Mayıs 1277’de devlet dili, halk dil, edebiyat dili birdir, Türkçe’dir fermanını vermiştir. Bize konuşmayı öğreten annelerimize de Anneler Günü dolayısı ile teşekkür etmek isterim.

Medeniyetimizin temelinde sevgi vardır. Dili olmayan millet olmaz, bir arada olmanın yolu güzel konuşmaktır, birbirini anlamaktır. Şive, Lehçe, Ağız farklılıkları dilin güzelliğindendir. Tuna Boyları’ndan Afrika’ya, Kafkaslardan Nil Suları’na sesler aldık.  Türkçe, o bölgelere giden askeri ile, kadınları ve erkekleri ile yayıldı. Dil kullandıkça gelişir. Her dil gelişirken kendi olma özelliğini korumalıdır. Farklı diller bilmek bir gerekliliktir ancak kendi diline dahil etmek özentisizliktir. Dili güzel konuştuğumuz sürece saygınlık kazanırız. Adriyatik’ten Çin’e değil, Amerika’dan Çin’e kadar seyahat edilebilir bir dil olması için bu gereklidir. Türkçe sadece konuşma değil; bilimin, sanatın ve edebiyatın dili olmalıdır.

Fransa’da bir rapor yayınlanıyor “Silver Economy” (gümüş erkonomi) adı ile. Fransız bir devlet adamı ise raporun Fransızca adının kullanılmayışı üzerine tepki gösteriyor ve ülkede bir genelge yayınlanıyor. Son dönemlerde belediyeler düzenledikleri şenlikleri ‘festival’ olarak adlandırıyor. Dil konusunda belediyeler daha hassas davranmalıdır. Eskiden kıraathaneler vardı bunlar önce kahvehane’ye ardından ‘kafe’ ye dönüştüler. Telaffuzu hususunda bile tereddüte düştüğümüz kelimeleri kullanıyoruz. Şehitler verdiğimiz Anadolu’da yabancılar sokaklarımıza arabalarla kültürünü boşaltıp gidiyor. Kendi dili gelişemeyen bir milletin beyni de gelişmez. Geçtiğimiz günlerde Türk Dil Kurumu’nda yaptığımız bir toplantıda Türkçe’de kullanılan kelime sayısının 32bin’e düştüğü belirtilmişti. Derdimizi anlatamıyoruz, düzgün konuşamıyoruz.

Bir dönem politikalarının da dilde tahribata yol açtığını ifade eden Çiçek; “Öz Türkçeleştirme adı altında eski kelimeler tahrip edildi, yeni türetilenler kabul görmedi ve birçok kelime kayboldu. Her ilde üniversitelerimiz var. Eğitim kurumlarımız dilin korunması hususunda hassasiyet göstermelidirler” şeklinde konuştu.

Cemil Çiçek programdan sonra Karaman valiliği ve Karaman Belediyesine de ziyaretlerde bulundu. Çiçek, Hatuniye Medresesi’nde yer alan Piri Reis Sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Türk Dil Bayramı saat 14:00’da gerçekleşecek olan “Öykü Dili” oturumu ile devam edecek.

 

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]