Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Osmanlı Mülk Anlayışına Geri mi Dönüyoruz?

Yayınlanma:
ABONE OL

Kentsel Dönüşüm Yağmasının Ardındaki Acı Gerçekler Tartışıldı.

 

Uluslar arası Lions Dernekleri 118-Y Anadolu Yakası Federasyonu, Doğal Afetler Komitesi ve Kadıköy Belediyesi işbirliği ile tarafından düzenlenen “KENTSEL DÖNÜŞÜM” Konulu Konferans, 6 Nisan 2013 Cumartesi günü, Kadıköy Kozyatağı Kültür Merkezi Meclis Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Doğal Afetler Komitesi Başkan Yardımcısı Ln. Ömür Kınacıoğlu,  Komite Başkanı İrfan Atılgan’ın organize ettiği Konferansta Konuşmacılar; CHP Milletvekili Prof. Dr. Haluk EYİDOĞAN ; “ Kentsel Dönüşümün İstanbul’daki uygulama örnekleri”,  Prof. Dr. İclal DİNÇER;  “Kentsel Dönüşüm Süresinin Analizi” ve Doç. Dr. Özge AKSOYLU “Kentsel Dönüşümün Hukuksal Boyutları” konularında geniş bilgi verdiler.

Kentsel Dönüşüm yağmasının aslını anlatan konuşmacılar, bilerek yaratılan hukuki boşluklarla,  insanların mülklerinin ellerinden nasıl alındığına; umut olarak gördüğümüz bu yasanın yarattığı faciaya ve halkın mağdur olmaması için almaları gereken önlemlere kadar birçok konuya değindiler.

Yaşlanmış konutlarımızın gençleştirilmesi hayali ile çıkılan yolda bizleri bekleyen tehlikelerin birer birer göz önüne serildiği konferansta, dinlediklerimiz karşısında hayrete ve karamsarlığa düşerken,  mağdurların anlattıkları da bir kat daha dehşet içinde kalmamıza neden oldu.

CHP milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan yaptığı konuşmada ; “- Aslında hükümet tarafından deprem odaklı ve temel gerekçe olarak da; yanlış, plansız yerleşimlerin daha iyiye dönüştürülmesi amaçlı ele alınan kentsel dönüşüm, ilk olarak 1999 depremi ile gündeme geldi.

99 Depremi ile; “Haydi şu yerleşim yerlerini bir gözden geçirelim” denildi ve bir yasa tasarısı çıkarıldı ama başarılı olamadı.  Van Depremi ile yasa tekrar mecliste ele alındı. Afet ve riskli yapıların yenileştirilmesi, ekonomik ömrünü tamamlamışların yenilenmesi amacı ile 6306 sayılı yasa olarak çıktı. Bu yasa ile 25 Belediyede hektarlarca alan deprem riskli ya da değil kentsel dönüşüm ilan edildi. Aslında bu yasa afet riskli yapıların iyileştirilmesi ile ilgili kanundur.

Ancak kentsel dönüşüm planlanan hiçbir yerde imar planlaması yok. Hendek’te, Okmeydanı’nda, Esenyurt’ta Türkiye’nin birçok yerinde bu nedenle insanlar mağdur olmaktalar.” Dedi.

Prof. Dr. İclal DİNÇER’de konuşmasında binaların yenilenmesi ile ilgili sürece değindi ve ; “-Sadece bir binadan bir kişi bile T.C. Şehircilik Bakanlığı’na, ya da yetkili kuruluşlarından birine başvurarak, binasın deprem dayanıklılık testini yaptırabilir. Böylece kentsel dönüşüm süreci başlar.  Yetkili Kuruluş teknik raporu hazırlayıp, bakanlığa teslim eder. Bakanlık incelemeleri sonucu, riskli yapı olduğuna dair raporunu hazırlar, tapuya yazı yazar ve şerhini koyar. Bu rapor ile binanızın riskli olduğu tapuya işlenir. Bakanlık kat maliklerine, binalarının riskli olduğuna dair resmi bir yazı yazar.   Bundan sonra süreç çok hızlı ilerliyor. Apartmandaki mülk sahiplerinin çatışması başlıyor.  Hak arama özgürlüğü de pek yok. Resmi gazetede yayınlandıktan, 30 gün içinde itiraz hakkı var, ondan sonra yok

2-3 Ay içinde yıkımın gerçekleştirilmesi gerekiyor.  Malikler yıkımı gerçekleştirmezlerse, devreye bakanlık giriyor ve yıkımı gerçekleştirdikten sonra yıkım masrafını ipotek olarak tapu kaydına koyuyor. Bu andan itibaren mülkünüz arsa tapusu haline geliyor.

Yıkım gerçekleştikten sonra, 2/3 Malik çoğunluğu ile müteahhide verilmesi gerekiyor.

İşte burada,  tencere pazarlamacıları gibi dolaşan müteahhitler devreye giriyor ve malikler ile yasanın 5. Maddesine göre anlaşmaya çalışıyorlar. Bu maddenin maliklerin haklarını ne kadar korunduğu pek belli değil. Tüketici yasası var deniliyor,  ama o da yetersiz.” Dedi.

Doç. Dr. Özge AKSOYLU’da;. Osmanlı Mülk anlayışına dönüyor muyuz detirtecek ve , haklarımızı savunamayacak kadar kanunlar ile köşeye sıkıştırılan vatandaşların, hukiki olarak hak aramada ne kadar çaresiz olduğunu gözler önüne serdi

 

Konferansa katılan mağdurların sorularına cevap veren konuşmacılar; halkın bu konuda birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çektiler.
Program sonunda, Kadıköy Belediyesi Gön. Eğitim ve Danışma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Lions  4.Kesim Başkanı Ln. Nesibe Müsevitoğlu ile Federasyon Başkanı Ln. Ercüment Yüceler  konuşmacılara teşekkür plaketleri ile çiçeklerini sundular.

 

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]