Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ayasofya Müzesi Padişah Türbeleri Kapılarını Açtı

Yayınlanma:
ABONE OL
Ayasofya Müzesi Padişah Türbeleri Kapılarını Açtı

Geçmişine sahip çıkarak geleceğe yatırım yapan İl Özel İdaresi, İstanbul’un kültür mirası olan tüm ESKİ ESERLERİN restorasyonlarını birer birer bitirerek ziyarete açıyor. Ramazan ayının hemen öncesinde I. Abdülhamit Türbesi’ni ziyarete açarak, “ESKİ ESERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR” sloganıyla İstanbul’un kültür mirasına sahip çıkan İl Özel İdaresi, yine bir büyük çalışmaya imza atarak, Osmanlı sanat tarihi açısından çok büyük önem taşıyan Ayasofya Türbelerinin kapılarını açıyor.

Restorasyonu tamamlanan Ayasofya Müzesi Türbeleri, 5 padişaha ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da en çok padişahın, hanım sultanın, valide sultanın, padişah kızlarının ve şehzadelerin gömülü olduğu hanedan türbelerini artık herkes görebilecek ve gezebilecek.

Mimarlık ve sanat tarihi açısından büyük önem taşıyan; üstad Mimar Sinan’ın, Mimar Davut Ağa’nın ve Mimar Dalgıç Ahmed Ağa’nın eserleri olan, Şehzadeler Türbesi (XVI. yy) , II. Selim Türbesi (1577), III. Murad Türbesi (1599) ve III Mehmed Türbesi (1608) 18 Eylül 2009 Cuma günü (BUGÜN), düzenlenecek açılış töreni ile kapılarını açacak.

İstanbul’da Osmanlı ölüm kültür ve medeniyetinin örneklerinin sergilendiği bu türbeler; mimari tasarımı bakımından birer şaheser olmakla beraber; en iyi taş ve mermer işçiliğine, en güzel İznik çinilerine sahip olmakla beraber, hat sanatının usta kuşak yazılarını, ince ağaç işçiliğinin sedef kakmalı kapı ve pencere örneklerini barındırmaktadır.

PROGRAM:
YER: AYASOFYA MÜZESİ
TARİH: 18 EYLÜL 2009 CUMA SAAT: 11.00
ayasofya-2

Ayasofya Tarihçesi

SULTAN III. MURAD TÜRBESİ

1599 yılında Mimar Davud Ağa tarafından yapılmıştır. Altıgen planlı, dışı mermer olan türbenin ön tarafında kubbe merkezinde kufi yazı ile Kelime-i Tevhid yazan revaklı bir bölüm vardır. Dışta sade olan türbe, içte XVI. yy mercan kırmızısı İznik çinilerinin en güzel örnekleri ve kalem işleri ile zengin bir görünüme sahiptir. Türbenin sedef kakmalı abanoz giriş kapısında sedef ustası Mimar Dalgıç Ahmed Ağa’nın imzası bulunur. Sultan III. Murad, karısı Safiye Sultan, şehzadeleri ve kızları gömülüdür. Toplam 54 sanduka vardır.

SULTAN II. SELİM TÜRBESİ

1577 yılında Mimar Sinan tarafından Ayasofya haziresinde yapılan ilk türbedir. Dışı mermer kaplı olup, ön kısımda 3 kemerli küçük bir revakı vardır. Türbe içte 8 sütuna dayanan çift kubbeli, köşeleri yarım kubbelerle destekli, 8 köşeli bir plana sahiptir. Mimari özellikleri dışında yapı aynı zamanda içteki kuşak ve dıştaki saçak altı yazıları, XVI. yy İznik çini kitabesi ve panoları bakımından bir şaheserdir. Sultan II. Selim, karısı Nurbanu Sultan, başta Sokollu Mehmed Paşa’nın karısı İsmihan Sultan olmak üzere kızları, şehzadeleri, III. Murad’ın şehzade ve kızları gömülüdür. Toplam 42 sanduka vardır.

SULTAN III. MEHMED TÜRBESİ

1608 yılında mimar Dalgıç Ahmed Ağa tarafından yapılmıştır. Türbe 8 köşeli ve üzeri kubbe ile örtülü olup, ortada büyük bir mekan ve giriş tarafına bitişik 2 kısımdan oluşmaktadır. Daha sonraları sultan kızları için türbeye bölümler ilave edilmiştir. Türbenin içi XVII. yy başına ait İznik çinileri ile süslüdür. Giriş kapısının her iki yanında duvar resimleri bulunmaktadır ve türbe bu özelliği ile klasik devir dışı bir üslup sergilemektedir. Sultan III. Mehmed, Sultan I. Ahmed’in annesi Handan Sultan, Sultan I. Ahmed’in şehzadeleri ve kızları, Sultan III. Murad’ın kızı Ayşe Sultan gömülüdür. Toplam 26 sanduka vardır.

ŞEHZADELER TÜRBESİ

XVI. yy sonunda Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilen türbe, dıştan sekizgen, içten 4 köşeli olup sade bir görünüme sahiptir.Türbede çini ve hat örnekleri olmayıp, sadece iç kısımda basit kalem işi süslemeler mevcuttur. Dışı küfeki taşı ile kaplıdır. Giriş kısmında 3 kemer gözlü mermer bir revak bulunmaktadır. III. Murad’ın 4 şehzadesi ve 1 kızı gömülüdür. Toplam 5 sanduka vardır.

SULTAN I. MUSTAFA VE SULTAN İBRAHİM TÜRBESİ (VAFTİZHANE)

VI. yy Ayasofya vaftizhanesi, Ayasofya’nın güney batı yönünde en önemli ek binalarından biridir. Dıştan 4 köşe, içten ise sekizgen bir yapıdır. Üstü kasnaksız kubbe ile örtülüdür. Ayasofya ile arasında küçük bir avlu vardır. Doğuda apsis, batıda narteksi olan yapının köşelerine nişler yerleştirilmiştir. Fetihten sonra yapı, Ayasofya’nın kandil yağları deposu olarak kullanılmıştır. Vaftizhane, 1639’da Sultan I. Mustafa’nın ölümüyle türbeye çevrilmiştir. 1648 yılında vefat eden Sultan İbrahim de buraya defnedilmiştir. Sultan I. Mustafa, Sultan İbrahim, I. Ahmed’in kızları, IV. Murad’ın kızı, II. Ahmed’in şehzadeleri gömülüdür. Toplam 19 sanduka vardır.

İlgili Haberler

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]