Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Bilinmeyen Tarihiyle Taksim Topçu Kışlası

Yayınlanma:
ABONE OL

Bilinmeyen tarihiyle Taksim Topçu Kışlası III. Osmanlı İstanbulu Sempozyumu’nda

Dört kulesiyle 267 metre uzunluğundaki Selimiye Kışlası’nı herkes bilir. Taksim Topçu Kışlası da bu kışlanın Avrupa Yakası’ndaki karşılığı olarak 1806’da inşa edilmişti. Öyle ki toplamda 14 kubbesinin oluşu, mimari açıdan daha güzel olması ve girişindeki çift kubbesiyle kışlayı değil adeta sarayı andırıyordu. Tarihte önemli olaylara mekân olan tartışmalı bu devasa yapı hakkında hep benzer şeyler konuşuldu. Bu kez Taksim Topçu Kışlası bilinmeyenleriyle III. Osmanlı İstanbul’ u Sempozyumu’nda gün yüzüne çıkıyor…

Osmanlı devletinin savaşlarda aldığı mağlubiyetler ilk ıslahatları askeri alana yönlendirdi. 18.yüzyıldan itibaren Batı tarzında askeri okullar kuruldu. Bu okullardan biri de İstanbul’un Anadolu yakasında kurulan Selimiye Kışlasındaydı. Bunun Avrupa yakasındaki karşılığı ise 1806 yılında Taksim’de inşa edilen Taksim Topçu Kışlasıydı. Kapıkulu askerlerinin topçu ocağı olarak kurulan kışla, Sultan Abdülmecid döneminde 19. yüzyılın mimari üslubuyla gösterişli bir tarzda yeniden inşa edildi. Yüksel Çelik Taksim Topçu Kışlası hakkında bilinmeyenleri gündeme taşıyacak araştırmasını 25- 26 Mayıs’ta bu yıl III. kez düzenlenen Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu’nda anlatacak.

31 Mart isyanının çıkış noktası…

1860 ve 1870’li yıllarda en parlak dönemini geçiren kışla, 31 Mart isyanının da başlangıç noktası oldu. Taksim Topçu kışlasında bulunan Avcı taburuna bağlı askerler 12-13 Nisan 1909 tarihinde başlarındaki subaylara karşı ayaklanarak onları tutukladılar. Buradan çıkan askerler büyük bir halk kalabalığının da desteğiyle Meclisi Mebusan’a doğru yol aldılar. Taksim Topçu Kışlası’ndan başlayıp Meclisi Mebusan’ın önünde devam eden isyan hareketi Hareket Ordusu’nun İstanbul’a gelmesiyle başka bir boyuta ulaştı ve çatışmalar başladı. Bu çatışmaların en şiddetli yaşandığı yerlerden biri olan Taksim Topçu Kışlası da bu çatışma sırasında ciddi tahribata uğradı.

Askeri okuldan futbol stadyumuna…

Taksim Topçu Kışlası bu tarihlerden itibaren askeri amaçlar dışında kullanılmaya başlandı. Osmanlı’nın son döneminde şehir müzesi, sergi alanı, gösteri merkezi olarak hizmet veren Kışla son olarak futbol stadyumu olarak kullanıldı. Taksim Stadı olarak faaliyete geçen kışladaki ilk maç ise aynı zamanda Türk Milli Futbol Takımı’nın da ilk resmi karşılaşması olan 26 Ekim 1923 tarihli Türkiye- Romanya maçı oldu. 2-2 berabere biten maçta Romanya’ya 2 gol atan Zeki Rıza Sporel, A Milli Takım’ın ilk golünü atarak tarihe geçti.
Yarım kalan proje ve hakkında bilinmeyenler…

Taksim Topçu Kışlası’nın yıktırılmasına giden süreç ise 1939 yılında başladı. Dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar, Fransız şehir planlamacısı Henri Prost’un önerileri çerçevesinde geliştirilen projeye onay vererek hayata geçirdi. Taksim’den Harbiye’ye kadar uzanacak bir projede, büyük bir park ve sosyal tesisler bulunuyordu. 1940 yılında Taksim Topçu Kışlası yıktırıldı. Kışlanın arazisi üzerine bir park yapıldı. Ancak projenin geriye kalan kısmı gerçekleştirilemedi.

Üzerinde benzer hikâyelerin kurgulandığı kışla aslında bilinmeyenlerle dolu. Tıpkı yarım kalan projenin ardından Taksim’in akıbeti gibi. Yüksel Çelik Taksim Topçu Kışlası hakkında bilinmeyenleri gündeme taşıyacak araştırmasını bu yıl 3. kez gerçekleştirilecek Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumunda anlatacak. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen sempozyumda aralarında Ahmet Ümit, Selim İleri, Beşir Ayvazoğlu ve İskender Pala gibi edebiyatın güçlü kalemlerinin de bulunduğu 55 araştırmacı Osmanlı İstanbulu konulu araştırmalarını sunacak. Sempozyum 25-26 Mayıs 2015 tarihlerinde 29 Mayıs Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]