Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

“Dini eğitim kurumlarına ve İspanyolca bilen imamlara ihtiyacımız var”

Yayınlanma:
ABONE OL

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ev sahipliğinde 40 ülkeden 75 Müslüman âlimi İstanbul’da buluşturan “I. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Toplantısı”nın ikinci gününde; Latin Amerika ülkelerindeki Müslüman azınlıkların problemleri konuşuldu. Toplantıda, bölgede çocukların dini eğitimlerini karşılayacak kurumların yokluğuna ve İspanyolca bilen imam ihtiyacına dikkat çekildi.

 

 
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Arjantin, Brezilya, Küba, Venezüella, Peru, Kolombiya gibi 75 Latin Amerika ülkesinden 40 katılımcıyı İstanbul’da bir araya getiren “I. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Toplantısı” nın ikinci gününde bölgede yaşayan Müslüman azınlıkların problemleri konuşuldu. Kosta Rika, Haiti, Honduras, Jamaika gibi ülkelerin yanı sıra 4,5 milyon Müslümanın yaşadığı Brezilya ve Arjantin’den katılımcıların söz aldığı toplantılarda genç nesli İslam’a ısındırmak, duyarlı Müslümanlar yetiştirmek için dini eğitim kurumlarının kurulmasına ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti.

 

 

 
“Amerika kıtasındaki Müslümanların birliğe ihtiyacı var”
Gün boyu devam eden toplantılarda Müslüman toplumları temsilen konuşan katılımcıların vurgu yaptığı hususlardan bir diğeri Amerika kıtasındaki Müslümanların birliğe ihtiyaç duyduğuydu. Yapılacak sayımdan sonra Amerika kıtasında yaşayan Müslümanların, toplam nüfusun yüzde 30’una tekabül edeceği öngörülüyor. Bu gerçekten hareketle Amerikalı Müslümanlar Cemiyeti(MAS) Genel Müdürü Mazen Mokhtar, ülkesinde Latin kökenli vatandaşlar arasında İslam’ı seçenlerin oranının hızla arttığını belirterek, bu durumun İspanyolca ve Portekizce kaynak ve dillerini konuşabilen imam ihtiyacını ortaya çıkardığını ifade etti.

 

 

 
“Batı’dakinin aksine Latin Amerika ülkelerinde İslamofobi yaşanmıyor”
Batı’dakinin aksine Latin Amerika ülkelerinde İslamofobinin yaşanmadığını, Müslüman azınlıkların İslamı özgürce yaşamak noktasında diğer Hristiyan ülkeler kadar problemler yaşamadığını anlatan Müslüman temsilciler, coğrafyada barışçıl bir İslam’ın yaşandığını ifade etti. Küba İslam Birliği Başkanı Yahya Pedro Lazo Torres, komünizmle yönetilen Küba’da dinlerini dilediği gibi yaşadıklarından bahsetti. 20 yıl önce ilk İslam merkezini kurduklarını, İslam ilahiyatını ve İslam bilimlerini öğretme izinlerinin olduğunu söyleyen Torres, anayasada yer alan bir maddeyle sosyal ve politik olarak tanındıklarını belirtti. Özel mülkiyet anlayışının olmadığı Küba’da, zaman zaman İslami merkezler için yer sıkıntısı çektiklerini, kütüphanelerde ilmi kaynaklara ve helal gıdaya ulaşmak konusunda sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Bu hususla ilgili Latin Amerika ülkelerinin birbirini desteklemesi ve ortak bir sistem kurulması gerektiğini dile getirdi.

 

 
“Diyanet’in Latin Amerika’daki ve Karayipler’deki varlığı çok önemli”
Toplantıya, Karayip’lerin küçük ülkesi Haiti’den katılan Bilal Derneği Başkanı Jean Jacob Chanpagne’nin anlattıkları ise Ortadoğu coğrafyasında yaşayan Müslümanların yabancı olduğu türdendi. Tarihte Amerika kıtasındaki kölelik zincirini kıran toplum olduklarından bahseden Chanpagne, bu zirveyi ‘İslam’ın diriliş günü’ olarak değerlendirdi. “Davranışlarımızı kınamayın, kölelikten gelen geleneklerimiz var” sözleriyle salonu duygulandıran Haitili katılımcı, Diyanet İşleri Başkanlığının Latin Amerika’da ve Karayipler’deki varlığının çok önemli olduğunu ifade etti. 2012’deki Haiti depreminden sonra Müslümanların Haiti’yle ilgilenmeye başladığını söyleyen Chanpagne, Diyanet Vakfının yardımıyla bir okul ve bir cami açmaya hazırlandıklarını dile getirdi. İşsizliğin yüksek ve yaşam standartlarının düşük olduğu ülkede, Kur’an-ı Kerim’in yalnızca iki türlü Fransızca mealinin bulunduğunu ifade eden Chanpagne, Haiti’de imamların maaşlarını cami cemaatin ödediğini, birçok mescidin elektriksiz olduğunu söyledi.

 

 

Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Toplantısı 14 Kasım Cuma sabahı yapılacak son oturumun ardından Cumartesi günü sonuç bildirgesinin okunması ile sona erecek. Latin Amerikalı dini liderler, İstanbul’un tarihi ve kültürel mekânlarına yapacakları ziyaretlerden sonra hafta sonu Türkiye’den ayrılacaklar.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]