Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu, Srebrenica Soykırımı’nı Anacak

Yayınlanma:
ABONE OL

Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu, Sırplar tarafından 19 yıl önce Bosna’nın Srebrenica kentinde yapılan soykırımın yıldönümünde hayatını kaybedenleri anacak.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, 19 yıl önce yaşanan bu soykırımın unutulmaması ve unutturulmaması için her yıl olduğu gibi bu yılda bir anma etkinliği gerçekleştireceklerini söyledi.
Bölükbaşı yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Balkanlar’ın tarihi katliamlar tarihi gibidir. Özellikle Osmanlının zayıflama bölgeden çekilme dönemi ile birlikte Osmanlı ile özleşmiş tüm uluslar ve Müslümanlar büyük baskı ve ateş altına alınmıştır.

 
19 yıl önce Avrupa’nın göbeğinde tüm dünyanın gözleri önünde film seyredercesine bir soykırım yaşandı. Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge olarak ilan edilen Bosna’nın bu güzel kenti Srebrenica’da, Birleşmiş Milletlerce görevlendirilen Hollandalı askerlerin gözü önünde tamamı 14 yaş altı çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan toplam 8373 kişi 11 Temmuz 1995 tarihinden başlayarak 5 gün içinde şehit edildiler.

 
Bu yıl kirli savaşın 22’inci, Srebrenica Soykırımı’nın ise 19. yılındayız. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, “Bir daha Srebrenica’lar olmasın diyoruz…’’ Srebrenica’da 19 yıl önce bugün yaşanan dramı da dile getirmek istiyoruz.
İnsan hakları konusunda faaliyet gösteren birçok kuruluşun kayıtsızlığı ve devletlerin derin sessizliği ile Srebrenica soykırımının sonraki yıllarda unutturulmaya çalışıldı.

 

Lahey Adalet Divanı tarafından da kayıtlara geçirilen bu soykırımın bilinen sorumluları dünyanın egemenleri tarafından yıllarca korundu. Ancak son kullanım tarihleri geçtikten sonra adalete teslim edildiler. Yargılama süreçleri de bir çadır tiyatrosunun ciddiyeti içinde halen sürdürülmektedir. Bu tuluatın son örneği Karadzic’in Srebrenica dışındaki tüm kentlerdeki soykırımlardan aklanması olmuştur.

 
Sizi, sizi sevenlerinizi, sizi sevenlerinizin de sevenlerini bir daha böyle dramlar, trajediler, yaşanmaması adına Trakya Rumeli Balkan kökenli 65’in üzerinde derneği bünyesinde bulunduran Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu olarak Srebrenica soykırımının 19. Yılında “Bir Daha Bosna’lar, Srebrenica’lar Yaşanmasın’’ diyerek 81 vilayetimizde yaşayan insanlarımızın da katılımıyla toplumsal belleğimizi tazeliyor, her yıl olduğu gibi bu yıl da bu soykırımı unutmadığımızı, unutmayacağımızı ve hiçbir zaman da unutturmayacağımızı belirtmek istiyoruz.”

 
Soykırımın yıldönümü dolayısıyla 11 Temmuz 2014 Cuma günü saat 17.00’de Hollanda Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk konulacak ve ardından bir basın açıklaması yapılacak. PINARBAŞI HABER AJANSI (PHA)

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]