Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Türkiye Sağlık Teknolojisi Üreterek Büyüyecek

Yayınlanma:
ABONE OL

Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi in vivo Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı

ve İnovita Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi açıldı

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri UYGAR Merkezi bünyesinde kurulan, Inovita Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi ve in vivo (vücut içi) Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı hizmete açıldı. Türkiye’de Sağlık Teknolojileri alanında hem araştırma hem de girişimcilik faaliyetlerini bir araya getiren bu ikili açılışı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu yaptı. Merkez ve kuluçkada; akıllı ilaç üretiminden, vücut içi ileri implant geliştirilmesine kadar birçok ileri sağlık teknolojisi konusunda hem gerekli temel araştırma, teknolojik geliştirme yapılacak, hem de sonuçların da ticarileşmesi hedeflenecek. Bu yolla, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde yurtdışı bağımlılığını azaltılması hedefleniyor.

 

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi”, Türkiye’nin ilk tematik kuluçka merkezini planlama ve model ölçekte kurgulayıp kurmayı  hedefliyor. Sağlık teknolojileri ve biyomedikal uygulamalar konusunda ulusal ve uluslararası seviyede çalışmaların yapılacağı kuluçka ortamı, yenilikçi fikirleri ürüne dönüştürmek için ihtiyaç duyulan hizmetleri sağlamak ve planlamak üzere kuruldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Yerleşkesi’nde bulunuyor. Sene başından itibaren devam eden çağrı ve değerlendirme süreci sonrası, ilk aşamada geliştirmeyi hedeflediği projeleri seçmiş ve şu anda hizmete geçmiş durumda. Akıllı telefonla idrar tahlili, kişiye özel 3 boyutlu kalça protezi seçimi ve temassız sıcaklık kontrolü cerrahi lazer sistemi gibi pek çok projenin hayata geçirilmeye çalışılıyor. Ancak sürekli açık proje çağrısı ile iyi fikirli yeni girişimcileri de bünyesine katmayı bekliyor.

 

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan açılışların Türkiye’yi daha yukarılara taşıyacağını ifade eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Tıbbı Cihaz Geliştirme Laboratuvarı ve Kuluçka Merkezi’ni açılışı için buradayız, Boğaziçi Üniversitesi’ni böylesine bir araştırma üssü kurduğu için kutluyorum. Bu adımların bizi geometrik olarak bilgi toplumuna ve 2023 hedeflerimize taşıyacağına inanıyorum” dedi. 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda ana stratejinin yenilik ve girişimciliğe dayalı insan odaklı bir yaklaşıma sahip olduğunu ifade eden Cevdet Yılmaz, “Bilgi üretimi katma değere dönüşmeli, bunun için sadece kamu değil, özel sektörde Ar-Ge çalışmalarına bütçe ayırarak elini taşın altına sokmalı” şeklinde konuştu.

Cevdet Yılmaz, “Üniversiteler evrensel bilgiye katkıda bulunan kurumlar. Büyüme stratejimizi insan ve bilgi odaklı gerçekleştireceğiz. Yeniliğe, girişimciliğe dayalı bir kalkınma modeliyle hareket edeceğiz. İşin özü bilgiyi üretmek ve faydaya dönüşmektir. Bu kapsamda üniversiteler de evrensel bilgiye katkıda bulunacaktır” dedi. Son 10 yılda üniversitelerdeki araştırma altyapısı için 3 milyar TL harcama yapıldığını belirten Bakan Yılmaz, Ar-Ge harcamalarının 5 kat artış gösterdiğini söyledi. Bakan Yılmaz, dünyadaki ekonomik krizle birlikte birçok ülkenin araştırma bütçelerini kesmesine rağmen, Türkiye’nin tam tersine yatırımlarına arttırarak devam ettiğini ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi’ni dünya sıralamasında ilk 200’e giren tek Türk üniversitesi olduğu için tebrik eden Bakan Yılmaz sözlerini söyle sürdürdü:

“Üniversiteler aynı zamanda kalkınma kurumları olarak görülmeli. Bu yönden de Boğaziçi Üniversitesi’ni tebrik ediyorum. Dünyada ilk 200’e giren ilk Türk üniversitesi oldular. Bu sıralamada yukarılara çıkmalarında araştırmaya verdikleri önem olduğu ortada. Bu başarıda emeği olan herkese çok teşekkür ederim. Burada rektörümüz önderliğinde örnek bir araştırma ortamı ve anlayış var. Boğaziçi Üniversitesi kamu ve özel sektör için araştırmacı yetiştiriyor. Üniversitemizden beklentimiz büyük. Daha da ileri adımlar atılmasını ümit ediyoruz.”

Törendeki konuşmasında kurum olarak her zaman daha iyiye gitme kararlığı içinde olduklarını belirten Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, “Aslında ülkemiz için mütevazi, üniversitemiz için ise çok önemli bir açılışta bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Ülkemiz son yıllarda çok büyük bir kalkınma içinde. Son dönemde önemli ölçüde yol kat ettik. Ama daha sadece birinci kata çıktık. Daha çok yolumuz var. Bütün bu önemli altyapıyı sizinle beraber çok daha yukarı çıkarmalıyız. Daha iyiye gitme kararlılığı içindeyiz.” şeklinde konuştu.

Tesisler için dev yatırım

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü içinde bulunan in vivo Tıbbi Cihaz Geliştirme Laboratuvarı’nın (Temiz Oda) kurulumu için şu ana kadar yaklaşık 5 milyon TL harcandı. Temiz Oda, özgün tasarımı ile sağlık teknolojilerinde sadece Türkiye’de değil uluslararası seviyede çalışmalar yapabilecek özellikleri taşıyor. Merkez, daha önce açılan Deneysel Hayvan Birimi ve kurulumu devam eden Test ve Analiz Birimi ile birlikte toplamda yaklaşık 15 Milyon TL’ya malolacak ve birbirini tamamlayan bir üçlü altyapı şeklinde 2014 yılında alınacak son cihazlarla planladığı ilk aşamasının kurulumunu tamamlanmış olacak.

 

Temiz Oda, havadaki toz ve diğer parçacıklardan mümkün olduğunca arındırılmış sıcaklık ve nem kontrollü çalışma ortamı ile, klinik kalitede tıbbi cihaz prototiplerin hem geliştirilmesi hem de sınırlı sayıda üretilmesi konusunda çalışmaların birlikte yapılabilmesi amacıyla kuruldu.

 

Temiz Oda’nın kullanım amaçları arasında, yarı iletken temelli mikrosistemler içeren cihaz komponentlerinin ve cihazların üretimi ile medikal plastik ve metal temelli özgün implant tasarımlarının bir arada geliştirilmesi yer alıyor. Temiz Oda’da yeni nesil endovasküler kataterler, kılavuz teller ve vücuda konulan ve sensör içeren akıllı implantlar, sinir sistemini elektriksel olarak uyaran cihazlar ve yalnız gerektikçe ilaç veren akıllı sistemler geliştirilecek ve üretilecek.

 

Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi 2013 yılı için İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan alınan 675.000 TL’lik ek bir fonla kuruldu. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde ve Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsünden alınan çok önemli kurumsal destekle açılan bu tesis ile kapsamlı bir kuluçka ve proje geliştirme/olgunlaştırma ortamı kurulması planlandı. Bu kapsamda ilk aşamada, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü binasında yer alan 125 m2’lik bir alan, “ön kuluçka merkezi” olarak tasarlandı.

 

Sağlık Teknolojileri Kuluçka Merkezi projesi, halen Boğaziçi Üniversitesi tarafından koordine edilen İnovita Yaşam Bilimleri ve Sağlık Teknolojileri İstanbul İşbirliği Platformunun ilk örnek ve öncü uygulamalarından. İnovita; kendi konusunda üniversite, sanayi ve kamu kuruluşlarını bir araya getirme hedefleri ile kuruldu. İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile 2011 yılı ortasında kurulduktan sonra çok hızlı bir gelişim gösteren İnovita, sağlık teknolojileri alanında her seviyedeki girişimciye önemli destekler veriyor, odaklı ve tüm seneye yayılan aktiviteleri ile bölgesel ve ulusal etkinliğini gün geçtikçe artırıyor.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]