Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Durbakayım, Fikirtepe’de mutlu sona ulaşılıyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe’de yaşanan belirsizlikle alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm sürecini hızlandırmak için adım atmasını değerlendirdi.

Durbakayım; “Fikirtepe’de nihayeti mutlu sona ulaşılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’ın konuya el atmasıyla arsa sahipleri, konut üreticileri, Yeni Fikirtepe’den yeni bir daire almak isteyenler ve tüm İstanbul’u memnun edecek bir süreç başladı.

Fikirtepe’de yaşanan belirsizlik üzerine bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm sürecini hızlandırmak için konuyla bizzat ilgileneceğini belirtti ve söylediğini yaptı. Fikirtepe’deki planları tadil eden Bakanlık, yeni şehircilik anlayışına göre tasarlanan kentsel dönüşüm planlarını onaylandı.

Gelinen noktada; Fikirtepe’nin afet riski taşıyan bölge ilan edilmesiyle birlikte herkes “bundan sonra ne olacak?” sorusuna cevap arıyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Fikirtepe’de nasıl bir yol haritası izleyeceği merak ediliyordu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama ile bu soruların önemli bir kısmı cevaplandı.

Buna göre Fikirtepe’de dönüşüm çok hızlı ve düzenli bir şekilde yapılacak. Ruhsatların çıkması için ilgili belediyelerin daha hızlı olması için özel çalışmalar yapılacak. Eğer belediyelerde çözüme kavuşmayan bir nokta olursa, bizzat bakanlık devreye girecek.

Bu kapsamda;

ü    Fikirtepe’de evi olanlar ve konut üreticileriyle sözleşme imzalayıp taşınanlar, gelecek planlarını yapanlar beklentilerini gerçekleştirecek.

ü    İnşaat firmaları milyonlarca lira yatırım yaparak hazırlık yaptığı projeler akamete uğramadan devam edecek. Yeni projelerin hayata geçme süreci hızlanacak.

ü    Fikirtepe’nin Afet Riske taşıyan bölge ilan edilmesiyle birlikte, damga vergisi, harç gibi maliyet artırıcı unsurlar ortadan kalkacak. Bölgede yükselecek olan projelerin fiyatlandırılmasında etkili olacak ve Fikirtepe’den yeni daire almak isteyenler biraz daha düşük metrekare fiyatı ödeyecek. Daha da önemlisi KDV muafiyeti nedeniyle yeni konut alıcıları yüzde 1 KDV ödeyecek.

ü    Her şeyden önemlisi Fikirtepe’de bir bütünlük sağlanacak. Birbirinden bağımsız ve parçalı projeler yerine birbirini tamamlayan doğayla barışık, İstanbul’un siluetini bozmayan binalar yükselecek. Fikirtepe daha yeşil, daha ferah olacak. Yeni plan çerçevesinde Fikirtepe’de teknik ve mühendislik hizmetleri açısından donanımlı, enerji ve su tasarruflu, yeşil yapılar inşa edilecek.

Cevap bekleyen bir önemli soru ise emsallerin ne olacağı şeklindeydi? Fikirtepe’nin dönüşümü için önceden belirlenen 4.14 emsal devam edecek mi? Bu emsal değerine göre Ada bazında yüzde 100 ile anlaşan ve sözleşme yapan firmalar aynı şartlarda yollarına devam edecek mi?

Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar, Fikirtepe’deki dönüşümü sağlıklı ve süratli bir şekilde gerçekleştireceğini açıklarken, herkesi memnun edecek (mağdur etmeyecek) emsal oranı olacağı şeklinde mesajlar vermişti. Temennimiz, Sayın Bayraktar’ın süreci hızlandırmadaki adımı gibi, emsali belirlemedeki adımı da bize ikinci bir bayram yaşatması yönünde.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]