Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Afrika’da Türkiye ışığı ..!

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiyeli hayırseverler, bağışlarıyla Afrika’da görmeyen gözlere ışık olmaya devam ediyor. İslam Kalkınma Bankası ve İHH İnsani Yardım Vakfı, Güney Sudan’da görme sorunu yaşayan 300 katarakt hastasını ameliyat ederek ışığa kavuşturdu. Karanlık gözler, küçük bir operasyonla doğaya, ışığa yeniden merhaba dedi.

Bir milyar nüfuslu Afrika’nın yüzde 1,2’sinin âmâ olduğu belirtiliyor. Afrika genelinde görme sorunu yaşayan 10 milyon insanın yarısı katarakt hastası.

“Üçüncü Dünya Ülkeleri”nde her 5 saniyede bir kişi ve her 1 dakikada bir çocuk kör oluyor. Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama olarak 40 bin insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor. Nijer’de ameliyat yapabilen göz doktoru sayısı sadece 11’dir. Bu da, 1,2 milyon kişiye sadece bir göz doktorunun düştüğü anlamına gelmektedir.

Afrika’daki görme soruna Türkiyeli hayırseverler el attı.

Proje 2007 yılında başladı

2007 yılında ‘‘Siz görürseniz onlarda görecek’’ sloganı ile “Afrika’da katarak ameliyatları projesini” başlatan İHH İnsani Yardım Vakfı gerçekleştirdiği ameliyatlar ile görmeyen gözlere ışık oluyor.  Benin, Gana, Togo, Çad, Nijer, Burkina Faso, Sudan, Etiyopya ve Somali’de şimdiye kadar 43 bin 681 kişi ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Bu ameliyatlara Türkiye’den giden onlarca gönüllü göz doktoru ve hemşire de katıldı.

300 kişi daha ışığı gördü

Proje kapsamında devam etmekte olan ameliyatlara bir yenisi daha eklendi. İslam Kalkınma Bankası ve İHH ortak çalışması kapsamında Güney Sudan’ın Wau kentinde yeni sağlık taramaları ve ameliyatlar gerçekleştirildi. Güney Sudan’ın en büyük kentinden birisi olan Wau’da sağlık bakanlığına bağlı Wau Öğrenim Hastanesi göz polikliniğinde 1000 kişi İHH sağlık ekibi tarafından göz taramasından geçirildi.

Taramalar sonrasında görme sorunu yaşadığı tespit edilen 300 katarakt hastası ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Karanlık gözler, küçük bir operasyonla doğaya, ışığa yeniden merhaba dedi.

Ameliyatların yanı sıra hastalara güneş ışınlarından korunma amaçlı gözlük ve ilaç dağıtımı yapıldı. Ameliyatlar, 2 doktor ve 9 sağlık görevlisinin yer aldığı ekip tarafından gerçekleştirildi.

Güney Sudan Sağlık Bakanı Dr. Isaac Clent, ameliyatı gerçekleştiren sağlık ekibine ve Türkiyeli hayırseverlere teşekkür etti.

Bir ameliyatın bedeli 120 TL

Proje kapsamında Afrika genelinde son 3 yıl içerisinde toplam 157 bin 524 kişi sağlık taramasından geçirilirken 43 bin 681 kişi ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Proje Türkiyeli hayırseverlerin bağışlarıyla finanse ediliyor. Hayırseverler 120 TL bağışlayarak Afrika’da görme sorunu yaşayan bir insanın ışığa kavuşmasına vesile oluyor.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]