Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal Meydanı’nda Ahilik Kutlaması

Yayınlanma:
ABONE OL

KARTAL MEYDANI’NDA AHİLİK KUTLAMALARI YAPILDI

Kartal Belediyesi ile Kartal Cemevi’nin düzenlediği Ahilik Haftası kutlamaları Kartal Meydanı’nda yapıldı. Kartal Belediye Meclis Başkan vekili Ali Ekber Şahin, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Ömer Fethi Gürer, Gülcemal Fidan, Dr. Turgut Mermertaş, Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı. şirket ve birim müdürleri, Belediye Meclis üyeleri ile Oda ve Dernek Başkanları da etkinliğe katıldı. Kartal Meydanı’nda farklı mesleklerin de yer aldığı çadırlar kuruldu, konserler verildi. Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Fethi Gürer, yaptığı konuşmada Ahiliğin önemine değindi ve mesleklerin çıraklıktan ustalığa kadar süren ahlaki, dürüstlük gibi değerleri içinde barındıran bir uygulama olduğunu söyledi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün belediye başkanı olduktan sonra Kartal’da ülke değerleri ve önemli günleri anarak dündeki yaşamın günümüze yansımasını sağladığını vurgulayan Gürer şöyle konuştu: -“Özünde ahilik Türklerin Anadolu’ya yerleştikten sonra ortaya koydukları bir yaşam biçimidir. Ahilik bir ahlakdır, dürüstlüktür, erdemdir. Hırsızdan ahi olmaz. Toplumsal olarak kimliğini, kişiliğini ispatlayamayan, üretimde olmayan, çalan, çırpan, yalandan riyadan, ahlaksızlıktan beslenen insandan ahi olmaz. Çünkü ahiliğin temelinde insan kavramı vardır. O kavram nerede ve ne şekilde gelişirse gelişsin doğru insan olmayı getirir. Ahilik çıraklıkla başlayan, ustalıkla devam eden sonuçta da şeyhliye kadar uzanan ama yaptığı işi topluma sunarken, karşısındakinin de insan olduğunu unutmadan davranan bir anlayış biçimidir.

Önce insan yaklaşımının esnaflık da yansımasıdır. Ahiliğin ülkemize yaptığı, kattığı değerleri ne yazık ki toplum olarak unuttuk. Bugün Anadolu’da yitirdiğimiz değerleri yurtdışından ithal malları getirerek yok ettirdiler. Üretimin içinde olmazsak toplumun geleceğinin karanlık olacağını görmeliyiz. Üretmeden ve çalışmadan ve yeni arayışlar içinde olmadan, bir toplumun kimlik bulması mümkün değildir. Ahiliğin temeli öğrendiklerini kendinden sonrasına öğretme geleneğidir. Bu anlamda ahilik yalnızca Ahi Evran ile sınırlı kalmayan, yaşam biçimi olan kültür olan bir değerdir. Ahilik geleneğinde ne yazık ki çok şeylerimizi yitirdik. Örneğin Anadolu’dan gelen bir esnaf mal alır gider ve gününde de borcunu öderdi. Bilinirdi ki, o alacak mutlaka gelecektir. Yani haksız kazanca el sürenin eli yanardı. Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfus cüzdanlarına mutlaka kişinin mesleği yazılırdı. Mesleği olmayanlara evlenmek için dahi yol verilmezdi. Çünkü işin olmalı, aşın olmalıydı.

O dönem erkekler esnaflık yaparken ev hanımları da halı dokuyor, ev eşyaları yapıyorlardı. Ailede bir bütünlük vardı. Bu ailenin çocukları da ona göre yetişiyordu.” dedi.

Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı da Ahiliğin ne denli önemli olduğunun altını çizerek, bu geleneğin devam ettirilmesi gerektiğinin önemini anlattı. Saçlı şöyle konuştu: “Ahilik sadece bir inancın veya mezhebin tekelinde olan felsefe veya örgütlülük değildir. Ahilik bir tarikat ve esnaf teşkilatıdır. O anlamda esnaf odalarımızı çok önemsiyoruz. Ahilik kadını da ayırmamıştır. Ahiliğin hem inanç boyutu var, hem sosyal boyutu var, hem de ahlaki boyutu var. Esnaflık yapabilmek için bugün çıraklık eğitim merkezlerine gidiyorsunuz.

Oysa o dönemde böyle imkanlar yoktu. Eskiden esnaf demek güvenilir insan demekti. Siz bir yere giderken anahtarınızı mahallenin bakkalına bırakıyordunuz. Okula giderken çocuğunuz harçlığını ondan alıyordu. Ahilik kardeşlik demektir. Ahilik de sevgi var hoşgörü var. Bu süreçte kardeşlik duygularına çok ihtiyacımız var. Ahiliğin beslendiği kaynak hünkar Hacı Bektaş-i Velidir. Ahilik bir akımdır. Teşkilattır.” dedi. Ahilik geleneğinin anlatıldığı etkinliği Abdullah Özcan sundu.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]