Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Memurların Emeklilikteki Ek Gösterge Sorunu TBMM Gündeminde

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Kamu-Sen’in kamu görevlilerinin haklarının geliştirilmesi için yürüttüğü mücadele her boyutuyla kamuoyu nezdinde karşılık bulmaya devam ediyor. Özellikle Konfederasyonumuzun toplu sözleşme süreçlerinde ve kamu görevlilerini ilgilendiren kanun çalışmalarında, sorunların çözümü noktasında sunduğu öneriler milletvekilleri tarafından da dikkate alınarak Meclis çalışmalarında kaynak haline geliyor.

Son olarak 2012 ve 2013 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde dile getirdiğimiz ve 2013 yılı Temmuz ayında yasalaşan 6495 sayılı Torba Kanun çalışmalarına önerge olarak sunduğumuz, memur emeklilerine bağlanacak maaşların belirlenmesinde memurların ek gösterge rakamlarına göre tespit edilen özel hizmet tazminatı oranlarının artırılması teklifimiz, Artvin milletvekili Sayın Uğur Bayraktutan tarafından yeniden düzenlenerek kanun teklifi haline getirildi.

 

Bu aşamada AKP milletvekillerinin ve Hükümetin memur emeklilerinin sorunlarına nasıl yaklaşacağı ise sorunun çözümü için asıl belirleyici etken olacak. Bu teklif bir bakıma iktidarın sorunları çözme konusundaki samimiyetinin test edilmesi için de bir gösterge niteliği taşıyor. Bilindiği gibi komisyonlarda iktidar partisi üyelerinin ağırlıklı olması nedeniyle, AKP milletvekilleri istemedikleri kanun önergelerini reddederek gündemden düşürebiliyorlar.

Sayın Bayraktutan’ın teklifinde ek göstergesi 2200 ile 3600 arasında olan kamu görevlisi emeklilerine bağlanacak tazminat oranının %70’den %110’a; ek göstergesi 2200’ün altında olan ya da ek göstergeden yararlanamayan diğer personelin %40 olan tazminat oranının ise %90’a yükseltilmesi öngörülüyor.

 

Teklifin yasalaşması halinde ek göstergesi 2200 ile 3600 arasında olan memur emeklilerinin emekli maaşlarına yaklaşık 292,6 TL; daha düşük ek göstergesi olanlarla ek göstergesi olmayanların maaşlarına 365,7 TL artış yansıması söz konusu olacak. Konfederasyonumuzun öngördüğü değişiklik daha geniş çerçeveli olsa da, memur emeklilerinin maaşlarının insan onuruna yaraşır bir seviyeye getirilmesi için, 5434 sayılı Emekli sandığı Kanununun değişik ek 70inci maddesinin (b) bendindeki ek gösterge rakamlarına karşılık gelen oranların yükseltilmesi önerimizin de Meclis gündeminde tartışmaya açılmış olması son derece önemli bir gelişmedir.

Hatırlanacağı üzere hali hazırda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan torba kanun tasarısı için de onlarca kanun teklifi hazırlayarak milletvekillerine sunmuş ve bu tekliflerin bir kısmının önerge olarak tasarıya eklenmesine öncülük etmiştik.

Görüldüğü gibi Türkiye Kamu-Sen, memurlarımızın ve emeklilerimizin haklarının korunup ilerletilmesi noktasında tam bir çözüm odağı işlevi görmektedir. Sorunların tespitinin ve dile getirilmesinin yanı sıra çözümünün de nasıl sağlanacağına yönelik olarak yürüttüğümüz teknik çalışmalar, bugün TBMM gündeminde önemli bir yer teşkil etmektedir.

Sivil toplum olgusuna eyyamcı yaklaşımları dışlayarak geliştirdiğimiz bilimsel sendikacılık sonucunda kamu görevlilerinin birçok sorununun çözümünde odak noktası olmanın gururunu yaşarken, Artvin milletvekili sayın Uğur Bayraktutan’a ve hazırladığımız kanun önergelerini teklif haline getirerek Meclis’e sunan tüm milletvekillerine, kamu görevlilerinin sorunları ve çözümü için gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]