Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Birinci Mühür Seramik Pano Açılış Töreni

Yayınlanma:
ABONE OL

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve öğretim üyesi Prof. İlhan ÖZKEÇECİ tarafından tasarlanan ve seramik sanatçısı Hülya Çeltikçi tarafından uygulanan “Birinci Mühür” seramik panosu 8 Temmuz 2014 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak açılış töreniyle izleyicilerle buluştu. Program acilis konusmalari ve video gosterimi ile basladi. Daha sonra seramik uygulamasi olan Birinci Muhur calismasinin acilisi yapildi.

 
Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen ve YTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri koordinatörlüğü tarafından desteklenen “YTÜ Davutpaşa Kampüsü Mimari Yapıların İç Ve Dış Mekânlarına Büyük Ölçekli Seramik Panoların Tasarlanması Ve Uygulanması” isimli proje kapsamında gerçekleştirilen “Birinci Mühür” seramik panosu uzun süren bir çalışmanın ürünü olarak ilk kez izleyicilere sunuldu.

 
Konu ile ilgili Prof. Özkeçeci, tasarim calismasi ile ilgili sunlari soyledi: “Yeni bir tasarim calismasi oldugundan dolayi adini muhur koyduk. Muhur yeni bir seyi onaylamak ve isaretlemek anlamina geliyor.”
“Geleneksel sanat kavrami dogru degil”
Ozkececi geleneksel sanat kavraminin sanatin icinin bosaltilmasi amaci ile konulan bir kavram oldugunu ifade etti. Ozkececi, “Bu bir yaftadir, bununla gecmiste ortaya koyulan ancak anlasilamayan sanat anlayisimiz eskimis ve degersizlesmis birseymis gibi gosterilmeye calisiliyor. Gokkube altinda soylenmemis yeni bir soz yok. Bizler gecmisteki degerlerimizi bilmedigimiz icin bu tanimi kullaniyoruz. Modern dusunce kendilerini ayristirmak icin bu kelimeyi kullaniyor. Bin yil geriye gidildiginde cok degerli sanat eserleri vardir ama bizler bunu bilmiyoruz. Bilmedigimiz icin bu kilifi uyduruyoruz.”dedi.
yaşadıgımız yerler bizi strese sokuyor 2
“Yasadigimiz mekanlar bizi strese sokuyor, oysa mutlu etmeli”

Prof. Ozkececi, ortaya koyduklari bu tasarim calismasinin diger sanat dallarini da olumlu anlamda etkilemesini de ongorduklerini belirtti. Ozkececi sunlari kaydetti: “Biz yasiyoruz ancak bunun farkinda degiliz. Uretiyoruz ama bilincle yapmiyoruz. Yasadigimiz mekanlarin mimari cizgilerini de bilmiyoruz.

 

Kimin ekraninda kendimizi gorup, kimin kasigi ile yemek yiyoruz bilmiyoruz. Simdi biz kendi olculerimizi ve izlerimizi bilirsek daha saglikli ve huzurlu olacagiz. En basta yasadigimiz mekanlar bizi rehabilite etmeli ve huzur katmali. Ancak su an yasadigimiz mekanlar bizlerde stres yaratiyor. Bilincsiz gelisen bu mimari yapi bizi daha mutsuz ediyor. Bizler ortaya koydugumuz urunlere kendimizden bir ruh katmaliyiz. Bu bizi rahatlatacak ve mutluluk verecektir. Aksi halde cesetten ibaret birsey cikiyor ortaya.

 
Ozkececi Turkiyede sanatsal calismalarin durumu ile ilgili ise sunlari soyledi: “Turkiyede sanat adina uzun yillardir egitim ve calismalar vardir. Ancak bizim once kendi mevcut envanterimizi bilmemiz lazim. Nicelik ve ozelliklerini bilmemiz de gerekiyor. Eserlerimiade cok ince degerler var. Amerikayi yeniden kesfetmeye gerek yok. Sahip oldugumuz degerleri iyi analiz edelim. Egitimde bunlardan yararlanmamiz da gerekiyor.”

 
YTÜ Kongre ve Kültür Merkezine kalıcı bir sanat eseri olarak yerleştirilen seramik pano, Prof. İlhan ÖZKEÇECİ’nin hazırladığı tasarım proje ekibinin (Proje ekibinde yer alan araştırmacılar: Öğr. Gör. Hakan ALACALI, Arş. Gör. S. Nesli GÜL ve Arş. Gör. Bahadır UÇAN) gayretleriyle ve seramik sanatçısı Hülya ÇELTİKÇİ’nin özverisiyle hayata geçirilmiştir.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]