Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Tuzla Belediyesinden, Tarihi Evlere Saygı

Yayınlanma:
ABONE OL
Tuzla Belediyesinden, Tarihi Evlere Saygı

Tuzla Belediyesi, I. Derecede Arkeolojik ve Kentsel Sit Alanı’nda kalan Köyiçi 40 paftada harabeye dönüştüğü için hem görüntü kirliliğine yol açan hem de komşu binalar için tehlike oluşturan çoğu ahşap tarihi evleri aslına uygun olarak yeniden restore edip, turizme kazandırmaya amaçlıyor. Tuzla Köyiçi Mevkii, Ankara Beypazarı ve Safranbolu gibi, tarihi evleriyle turizm açısından bir cazibe merkezine dönüşecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Tuzla Belediyesi’ne yaptığı ziyaret sırasında projelerle ilgili Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’dan bilgi aldı ve Anıtlar Kurulu’nda bekleyen projelerin onayı için bizzat ilgileneceğinin sözünü verdi.

KÖYİÇİ, TURİSTİK BÖLGEYE DÖNÜŞECEK
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, 40 Pafta’nın bir bölümünün yer aldığı Postane Mahallesi’ne yaptığı esnaf ziyareti sırasında, plan, imar ve mülkiyet gibi konuların tartışılmadığı bir Tuzla için çalıştıklarını belirterek, ‘Bunun yanı sıra, restorasyon projelerine de önem veriyoruz. Köyiçi 40 pafta ve Kamil Abduş Gölü çevresiyle ilgili projelerimiz, Anıtlar Kurulu’nda onay bekliyor. Köyiçi 40 Pafta’daki binalar aslına uygun olarak restore edilip çok az bir katkı payı ile mülkiyet sahiplerine tahsis edilecek. Bölge, proje kapsamında, hem ticaret hem konut uygulamasına açılacak. Harabeye dönüşen binaları restore edip, bölgeyi turistik bir havaya sokabilirsek, Tuzla hem ticaret hem de turistik açıdan önemli bir ivme kazanacak” dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Tuzla’da, 40 pafta 10 hektarlık alanda 650 bina bulunuyor. Bunlardan sadece 115’i tescilli. Tescilli binaların büyük çoğunluğu harap durumda. Bu durum hem görüntü kirliliğine yol açıyor hem de komşu binalar için tehlike oluşturuyor. Tescili olmayan binalar nedeniyle söz konusu bölge SİT Alanı ilan edildiği için herhangi bir yapılanmaya gidilemiyor” dedi.

PROJE BEDELLERİNİ BELEDİYE ÖDEYECEK
Bu sorunu çözmek amacıyla Tuzla Belediyesi’nin, Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan 1/5000 Nazım İmar Planı çerçevesinde 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama planı yaptırdığını hatırlatan Başkan Yazıcı, “Bu plan halkla akademik çevrelerce ve sivil toplum kuruluşları ile toplantı yapılarak tamamlanmış – koruma kurulunca da incelenerek son hali verilmiş ve onay aşamasına gelmiştir. Plan onaylandığında tescilsiz binalara yönelik de inşaat yapılmasına olanak sağlanacaktır” diye konuştu.

Bölgede harabe dönüşen tescilli binalarla ilgili, Tuzla Belediyesi ve İstanbul İl Özel İdaresi kaynaklarıyla rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandığını vurgulayan Başkan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hazırlanan projeler, İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda inceleniyor. Bu projeler için halktan hiçbir ücret alınmadı. Bina başı 30-35 bin TL tutan proje bedellerini belediyemiz üstlendi. İlk aşamada, 16 binanın projeleri kurulun onayından geçti ve restorasyonu için ihale dosyası hazırlandı. Bu çalışmalar için gereken ödenek de ayrıldı. Tescilli binaların restorasyonuyla ilgili hak sahiplerinden sadece sembolik bir katkı payı alınacak.”

Tuzla genelindeki tescilli binaların restorasyonu için 25 milyon TL’lık bir maliyetin söz konusu olduğunu belirten Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Tüm tescilli binalar aslına uygun olarak restore edildiğinde ve tescilsiz binalara yönelik de, ‘sokak sağlıklaştırma projeleri’ tamamlandığında, Tuzla, özellikle turizm potansiyeli açısından kentin en önemli cazibe merkezi olacak” dedi.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]