Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kar yanığına karşı önleminizi alın

Yayınlanma:
ABONE OL

 Kayak yağarken üşümemek için kalın kar kıyafetleri, göz sağlığı için kar gözlüğü derken karın deriye olumuz etkileri göz ardı edilip cildi koruma altına almak için yapılması gerekenler çoğu zaman unutuluyor. Ya da yoğun kar yağışı alan bölgelerde yaşayanlar karın doğal hayatın bir parçası olduğunu düşünüp cilt sağlıklarına dikkat etmiyor.

 Oysa yaz aylarında güneş cildimize ne kadar zarar veriyorsa soğuk ve karlı havalar da bir o kadar deriyi yıpratıyor. Memorial Etiler Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, kar yanığı hakkında bilgi verdi ve karlı havada cilt sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Kar yanığından söz edebilmek için öncelikle kar yanığın ne olduğunu bildirmek gerekir. Yanık, sıcak, soğuk, ısı, güneş, kimyasallar ya da tahriş edici herhangi bir madde ile temas sonucu deride meydana gelen değişikliklerdir. Şiddeti maruz kalınan etkene ve süresine göre değişir. İstenilmeyen sakatlıklara ya da görüntüsel sorunlara yol açabilir.

Kar yanığını anlayabilmek için güneş yanığını bilmekte yarar vardır, çünkü kar yanığı da bir tür güneş yanığıdır.

 

Güneş ışınlarının deriye teması deride biyokimyasal değişikliklere yol açar. Bunlara neden olan ultraviyole spektrumundaki ışık demetleridir. UV ile temas eden deride kalınlaşma, yani deri tabakasında artma yanıtı gelişir. Bunun nedeni UV’ nin deri ve deri altı dokusuna daha fazla zarar vermemesi için geliştirdiği savunma mekanizmasıdır. Tek savunma mekanizması bu değildir aynı zamanda “melanosit” adı verilen renk hücrelerinin fazla çalışmasına neden olur, bu da renk koyulaşması ile kendini gösterir.

Tüm bu biyokimyasal mekanizmaların gelişmesi maruz kalınan UV ışığının ne kadar dik açıyla geldiğine, derinin ne kadar süre buna maruz kaldığıyla, maruz kalan derinin renk tipiyle alakalı olarak faklı şiddetlerde kendini gösterir.

Her 300 metrede risk 4 kat artıyor

Karlı ortamda UV yansır. Yani kara çarpan güneş ışığının etkisi güçlenir. Normal ortamda gösterdiği etkinin 4 – 5 kat daha fazla etki gösterir. Özellikle deniz seviyesinden yüksek mekanlarda daha fazla yansıma yapar. Her 300 metrelik yükseklik artışında ışınların yanık oluşturma etkisi 4 kat artar. Tüm bu nedenlerden dolayı kar yanığı yazın görülen güneş yanıkları kadar şiddetli olur.

Soğuk havada cildin kuruması da yanığın şiddetli görülmesine ekstra katkıda bulunur. Peki görüntüsel olarak neler görülür? Ciltte başlangıçta kızarıklık, yanma, kaşıntı, gerginlik, ateş basması, pullanma, daha sonrada bazen gerileyen, bazen gerilemeyen lekeler gelişir.

Mutlaka güneş koruyucu kullanın

Tüm bu bulgular vücudun açıkta kalan alanlarında gelişir. Bu da genelde yüz bölgesidir. Yanıkların oluşmasını engellemek için güneş koruyucuları kullanmak ilk yapılması gereken önlemdir. Bu ürünlerin kullanılması hem güneş ışığının yansıyan demetlerini engelleyip deri tarafından emilmesini önleyecektir, hem de deriyi nemlendirdiği için kuruma ve kızarıklığı azaltacaktır. Kullanılacak güneş koruyucusu yazın kullanılanlar gibi en az 30 SPF ve üzeri olan bir ürün olmalıdır. Dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürülüp, dört saatte bir de tekrarlanmalıdır.

Yine yansıyan ışıklar gözler için zararlı olabilir. Bunu engellemek için kar gözlüğü mutlaka kullanılmalıdır. Zira güneş koruyucuların gözleri koruması mümkün değildir. Eller eldivenle korunup, mümkünse yüz için bereli şapkalar tercih edilmelidir. Yani açıkta bırakılan deri oranı mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.

Mutlaka dermatoloğa başvurulmalı

 

Kar yanığına maruz kalan kişiler öncelikle yanıklarını önemsemelilerdir. Çünkü,   kar yanığı, yüzde açık yaralara varabilecek kadar vahim sonuçlar doğurabilir. Bir hekime ulaşana kadar yüzlerine uygun nemlendirici kullanıp en kısa zamanda da dermatologa başvurmaları gerekir. Akut yanık belirtilerini gidermek olanaklı iken, özellikle renk değişiklikleri gelişmiş derilerin tedavisi gerçekten çok zordur. Yıllarca mücadele edilmesi gereken bir problem halini alabilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı kayma sporu yaparken ya da coğrafik olarak karlı ortamlarda yaşayan kişilerin kar yanığını engellemek için derilerini korumaları gerekir.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]