Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kadıköy’de Kardeş Kent Krizi

Yayınlanma:
ABONE OL
Kadıköy’de Kardeş Kent Krizi

Kadıköy Belediyesi’nin Yunanistan’ın Agios Rentis Belediyesi ile kurduğu kardeşlik ilişkisine İçişleri Bakanlığı müdahale ederek, ilişkinin derhal sonlandırılmasını istedi. Bakanlık, Yunanistan’ın Rentis kentindeki bir meydanda Ermeni Anıtı bulunduğunu öne sürerek, “kardeşlik ilişkisinin derhal sonlandırılarak İçişleri Bakanlığı’na bilgi verilmesi aksi takdirde sorumlular hakkında yasal işlem yapılacağı” belirtildi. İhtar yazısına şaşırdığını belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Türkiye, uluslararası ilişkilerde herkesle küserek yalnız kalmak yerine her platformda haklılığını anlatmalı. Bizim kardeşliğimiz Türk-Yunan halkı arasında yakınlaşma sağladı” dedi.

Avrupa Birliği üye ülkelerinin, üyeliğe aday ülkelerle kardeşlik anlaşması kurulması kararıyla Yunanistan’ın Rentis Belediyesi ile kardeş olan ve 6 yıldır kardeşlik ilişkileri sürdüren Kadıköy Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden “derhal kardeşliği bozun” emri geldi. İçişleri Bakanlığı’nın 23 Temmuz 2009 tarihinde gönderdiği yazıyı üzüntü ile karşıladığını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Yunanistan’ın Rentis Belediyesi ile 2003 yılında kardeşlik ilişkilerinin kurulduğunu ve bu süre içinde Rentis halkı ile Kadıköylüler arasında sıcak ilişkiler geliştiğini söyleyen Öztürk, bu süreci şöyle anlattı:

“Avrupa Birliği’nin üye ülkeler ve aday ülkelerin kentleri arasında sosyal, kültürel ilişkiler kurulması konusunda bir karar çıkınca Yunanistan’ın Rentis Belediyesi bizimle kardeş olmak için başvurdu. Çünkü Rentis’de Türkiye’den özellikle Kadıköy’den göç eden Rumlar çoğunlukta olduğu için Kadıköy tercih edilmiş. Bizi aralarında kadınlar ve gençler ile belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 40 kişilik bir ekibi Rentis’e davet ettiler. Bu ziyaret sırasında bize Avrupa Birliği projeleri hakkında bilgi ve eğitim verdiler. Biz de burada kadın ve gençlere yönelik uyguladığımız projeleri anlattık. Bu ziyaretler karşılıklı sürdü ve iki belediye çalışanları ile kent halkı arasında çok sıcak dostlukların yanında önemli proje alış-verişleri oldu. Üstelik Rentis Belediye Başkanı Georges Ioakeimidis ile aramızda daha fazla bir arkadaşlık kuruldu. Kardeş kentin Belediye Başkanı’nın annesi Ordu’lu babası ise Trabzon doğumluydu. Kendileri de Türkiye’yi ziyarete gelince Trabzon’u ve Ordu’yu da ziyaret ettiler. Hatta yeni evlendiği için İstanbul da onlara bir Türk düğünü dahi yaptık. Çok samimi ve sıcak dostluk kurduk. ”

Rentis Belediyesi’nin Akdeniz Ülkeleri Kardeş Kentler Birliği’ne üye olduğunu ve Kadıköy’ü de bu birliğe üye yapmak için harekete geçtiklerini kaydeden Öztürk şunları söyledi:
“George, bizi de üye yapmak için Kardeşlik Kenti anlaşmasını göndermemizi istedi. Bizde Meclis’ten böyle bir karar çıkararak gönderdik. Kardeş kentlik anlaşmamızla ilgili Dışişleri Bakanlığı’na bilgi verdik. Ancak, Bakanlıktan bize bir yazı göndererek Kadıköy ile Rentis’in nüfuslarının uymadığını onların 15 bin nüfuslu küçük bir belediye olduğunu söyleyerek, anlaşmamızı bozmamızı söylediler. Bunun üzerine bir yazı yazarak, nüfusun önemli olmadığını kent halkları arasında bir yakınlaşma olduğundan bahsettik. Fakat ikinci bir yazı göndererek 2000 yılında Rentis’de Tsouvaladika Meydanı’nda bire Ermeni Anıtı dikildiğini ve meydanın adının Ermeni Meydanı olduğu bilgilerini aldıklarını söyleyerek kardeşlik ilişkisinin ivedilikle bitirilmesini ve bu konuda acil bilgi verilmesini, aksi takdirde yasal işlem yapılacağını belirttiler.”

Öztürk “Dışişleri Bakanlığı’nın bu karardan vazgeçeceğine inanıyorum”

Başkan Öztürk, kardeşlik ilişkisinin sonlandırılıp sonlandırılmayacağı konusunda Kadıköy Belediye Meclisi’nin bir karar alacağını belirterek, “Rentis’de bizim kardeşliğimizden sonra Türk-Yunan dostluğuna zarar verebilecek hiçbir işlem yapılmadı, tam tersine bu ilişkileri arttıracak sıcak bir temas sağlandı. Kardeşliğimiz burada eğer varsa o bahsedilen anıtı, anlamsız kıldı. Kardeşlik kent halkı arasında kuruldu. İçişleri Bakanlığımızın bu kararından vazgeçeceğini umuyoruz. Türkiye herkesle küserek bir yere varamaz. Tam tersine haklılığımızı her platformda bu tür ilişkiler kurarak anlatmalıyız.”

İlgili Haberler

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]