Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Türk Kılıcını hatırladı

Yayınlanma:
ABONE OL

Cennet Kılıçların gölgesi altındadır hadisi bize ilham oldu”

Adını Urkun Türkçesi’nden alan Türk Kılıç Sanatı Yesüken’in ilk semineri yapıldı. Yesüken, ‘yasadan yana, yasaya bağlı olan’ demektir. Yani Allah’ın yasasına uyan manasına geliyor.

 

Türk kültürleşme hareketi olarak ortaya çıkan ve Türkiye’de bir ilk olan Türk Savaş Sanatı Sayokan’a kardeş geldi. Savaş sanatları alanında Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan Nihat Yiğit, yine bir ilke imza atarak Sayokan’ın ardından Türk Kılıç Sanatı Yesüken’i kurdu. Urkun Türkçesi’nde ‘yasadan yana’ anlamı taşıyan Yesüken’in ilk seminerine ise Sivas ev sahipliği yaptı.

 

Sayokan’a destek vererek Aybar Halil Kozanoğlu’nu bünyesine alan Sivas Belediyesi, Türk Kılıç Sanatı Yesüken’e de kapılarını açtı. Yesüken ile bizzat ilgilenen Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, seminer boyunca Talay Yabgu Nihat Yiğit ve katılımcıları yalnız bırakmadı.
4 Eylül Belediyespor Kulübü, Sebahattin Öztürk Spor Salonu’nda 3 gün devam eden Yesüken çalışmalarını izleyen Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, başta Talay Yabgu Nihat Yiğit olmak üzere Alpar ve Boşkur’ları tebrik ederek, böyle bir değere sahip çıktıkları için tebrik etti. Kültürünün ve değerlerinin farkında olmayan hiçbir milletin kıyamete kadar yaşamasının mümkün olmadığını dile getiren Doğan Ürgüp, şöyle konuştu: “Türk milleti ezelden ebede, dünya milletleri arasında en nadide milletlerdenbirisidir.

 

İnançlarıyla, kültürel değerleriyle, savaşıyla ve birçok meziyetiyle her zaman ön planda olmuştur. Uzak Doğu sporları dediğimiz sporların, milletimizin kültüründen geldiğine inananlardan biriyim. Bu sebeple Yesüken’i kuran Yabgu Nihat Yiğit’e Osmanlı ve daha öncesi Orta Asya’ya varan kültürümüzü bizlere aktardığı için teşekkür ediyorum. Böyle bir değere öncülük etmekten de büyük mutluluk duyuyorum.”

 

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’e katkılarından dolayı bir plaket takdim eden Nihat Yiğit de, Yesüken kelimesinin Urkun (Orhun) Türkçesi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Yesüken, ‘yasadan yana, yasaya bağlı olan’ demektir. Yani Allah’ın yasasına uyan, Allah’ın yasasına bağlı olan manası taşımaktadır.”


Türk Şavaş Sanatları Tesisi


Gazete ve televizyonların büyük ilgi gösterdiği seminerde konuşan Talay Yabgu Nihat Yiğit öncelikle katkılarından dolayı Başkan Ürgüp’e teşekkür etti. Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Yiğit, şu ifadelere yer verdi: İlk seminerimizi Sivas’ta yaptık. Bundan sonra sık sık seminerler düzenleyeceğiz. Önümüzdeki aylarda, İstanbul’da, Aydın’da, İzmir’de, Antalya’da, Ankara ya da Hatay’da yapabiliriz. Bu seminerlerle popülaritesi daha da artacaktır. Çünkü, Türk Kılıç Sanatı Yesüken’in, diğerülkelerin kılıç sanatlarından tarihî ve manevi olarak daha donanımlı olduğu fark edilecektir. Tarihiyle haşır neşir olan, milli ve manevi değerleriyle gurur duyan Türk gençleri de bu sebeple büyük bir alaka gösterecektir. Yeni bir branş olmasına rağmen kısa zamanda tanınıp sahip çıkılacağı inancındayım. Şu an Karabük Safranbolu’da 54 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa etmeyi planladığımız tesis, Türk Savaş Sanatları için bir merkez konumunda olacaktır.”

Hadis-i Şerif ilham oldu


“Cennet kılıçların gölgesi altındadır” Hadis-i Şerifi’nin kendisine ilham verdiğini ve bu suretle bir sünneti yaşamak istediklerini anlatan Talay Yabgu Nihat Yiğit, Türk töresinde “at, avrat, silah” deyişinin ayrı bir yerinin olduğunu hatırlattı. Yiğit, bu üç ögenin önemli olduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Başkalarıyla paylaşılmaz. At, Türk savaşçısının yol dostu, savaşta yareni, ruhen birbirleriyle bütünleştikleri bir can dostudur. Avrat, Türk savaşçısının namusu, kalplerinin birbirinedestek verdiği, sadakatin ölümüne ortaya konduğu, ömür yolculuğunda sevgiyle el ele, gönül gönüle beraber yüründüğü can yoldaşıdır. Aile olmayı sağlayan, anaç özelliği ile saygıdeğer bir varlıktır. Tanrı’nın erkeğe emanetidir. Silah ise bir savaşçının hayatta kalmasını sağlayan önemli uzuvlarından biridir.”

 

İSTANBUL (İHA)

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]