Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Hamilelikte ağız ve diş bakımı nasıl olmalıdır?

Yayınlanma:
ABONE OL

Bayanlarda özellikle hormonal değişikliklerin yoğun olarak yaşandığı hamilelik, menstruasyon, menapoz ve emzirme gibi dönemlerde ağız bakımına çok daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.

Hormonların seviyelerinde oluşan değişiklikler ağız ortamının daha hassas ve dış etkenlere karşı daha korumasız hale gelmesine sebep olmaktadır.

Her gebelik sonrasında bir dişin kaybedildiği düşüncesi doğru mudur?

Gebelik döneminde çocuğun kalsiyum ihtiyacını annenin dişlerinden karşıladığı buna bağlı olarak ta, annenin dişlerini hızla çürüyerek kaybettiği inanışı halk arasında oldukça yaygındır. Diş dokusu da bir kemik dokudur ve bebeğin annenin diğer kemikleri yerine dişindeki kalsiyumu alması gibi bir şey söz konusu değildir. Bebekler günlük ihtiyaçları olan 1200-1500 mg kalsiyumu annenin yediği besinlerden rahatlıkla karşılayabilmektedirler ve annenin diş dokularına zarar vermemektedirler.

Gebelik döneminde hem bebeğin ağız ve diş dokularının sağlıklı biçimde oluşmasını sağlamak  hem de annenin ağız sağlığını korumak için beslenmede nelere dikkat etmek gerekir?

Annelerin özellikle kalsiyum ve fosfordan zengin yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bununla beraber süt ve süt ürünleri yoğun olarak tüketilmektedir. A, C, D vitaminlerini içeren besinler alınmalıdır.

Kırmızı et, balık, yumurta ve tahıl tüketimine dikkat edilmelidir.

Karyojenik özellikteki şekerler ve yapışkan gıdalar öğün aralarında alınmamalı ana öğünlerden hemen sonra yenmelidir.

Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılabilir mi?

Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organları oluşmaya başladığı için herhangi bir tedavi uygulamaktan veya ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Hamilelikte diş tedavilerinin yapılabileceği en uygun zaman dilimi 3-6. aylar arasıdır. Yapılacak tedaviler de mutlaka bir jinekoloğun konsultasyonu alınarak uygulanmaldır.

Hamilelik sırasında ağız sağlığı açısından karşılaşılan en büyük problem hormon seviyelerindeki değişikliklere bağlı olarak meydana gelen diş eti iltihaplanmasıdır. Planlı hamileliklerde gebelik öncesi mutlaka var olan diş eti rahatsızlıkları giderilmelidir. Hamilelik süresince de diş eti kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Son üç ayda ise hamile bayanların koltukta uzun süre oturmalarının zor olmasından dolayı, bu dönemdeki tedaviler (acil durumların dışında) doğum sonrasına ertelenebilir.

Hamilelik gingivitisi (diş eti iltihabı) nedir?

Hamilelik gingivitisi hormonal değişikliklere bağlı olarak meydana gelen diş eti iltihabıdır. Bütün hamile bayanlarda mutlaka görülür. Hamileliğin erken dönemlerinde diş etlerinde şişme kanama ve kızarıklıklar görülür. Bu dönemde diş etleri oldukça hassas ve kanamalıdır. Hamilelik gingivitisi hamileliğin 2. ayında başlar ve 8. ayında en üst düzeye çıkar. Özellikle ağız bakımı kötü ve hamilelik öncesinde diş eti rahatsızlığı olan hamile bayanlarda çok daha fazla problem olmaktadır.

Hamilelikte günlük ağız bakımında nelere dikkat etmek gerekir?

Hergün yaptığımız ağız bakımına ilave olarak ekstra bir bakım yapmamıza gerek yoktur. Bu dönemde düzenli olarak diş fırçalama, günlük ağız gargaraları ve ve diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir. Tansiyon problemi olmayan hamilelerde tuzlu su ile yapılacak olan gargaralar diş etlerinde rahatlama hissi verecektir.

Hamilelik sırasında hormonal değişikliklere bağlı olarak plak birikimi de artmaktadır. Dişlerin fırçalanamadığı durumlarda mutlaka ağız su ile çalkalanmalıdır.

Bazı hamile bayanlarda meydana gelen öğürme refleksi diş fırçalamayı zorlaştırmaktadır. Özellikle macunların tat ve kokusundan meydana gelen bu tür sıkıntılarda macun kullanmadan dişler fırçalanabilir.

Hamilelikte dental anestezi yapılabilir mi?

Bir jinekoloğun konsultasyonu ile rahatlıkla dental anestezi uygulanabilir. Anestezi kullanılmadan yapılacak olan tedavilerde ağrı ile beraber kandaki adrenalin miktar artmakta bu da bebeği daha fazla rahatsız etmektedir.

Hamilelik sırasında antibiyotik kullanılmasının sakıncası var mıdır?

Hamilelik döneminde genel olarak antibiyotik veya ilaç kullanımını önerilmemektedir. Ancak zorunlu hallerde jinekolog konsultasyonu ile penisilin grubu ilaçları kullanılabilir.

Tetrasiklin grubu ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Özellikle dişlerin gelişim dönemlerinde kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotikler bebeğin dişlerinde kahverengi çizgiler şeklinde renklenmelere sebep olmaktadırlar.

Hamilelik sırasında röntgen çektirilebilir mi?

Dijital röntgen cihazlarının gelişmesiyle beraber radyasyon miktarı oldukça düşmüştür. Bununla beraber çok gerekli değilse röntgen çekilmesinden kaçınmak gerekir. Zorunlu hallerde mutlaka kurşun önlük giyilerek röntgen çekilmelidir.

Hamilelikte diş çekilir mi?

Enfekte ve devamlı ağrıya sebep olan bir diş hem bebeğin hem de annenin sağlığını sıkıntıya sokmaktadır. Doktor konsültasyonu ile diş çekimi yapılabilir.

Hamilelik tümörü nedir?

Bazı hamile bayanlarda özellikle ağız bakımının kötü olduğu durumlarda diş etlerinde büyümeler görülebilir. Kanamalı ve çok hassas olan bu yapıların tedavisinde ağız bakımı düzeltilir ve tümor tedavi edilir. Büyümenin hastayı çok rahatsız ettiği durumlarda cerrahi olarak alınmaları gerekebilir.

Hamilelik sırasında ağız gargaraları kullanılabilir mi?

Ağız gargaralarının hamile bayanlarda herhangi bir sıkıntı oluşturduğuna dair bir bulgu yoktur. Özellikle ferahlatıcı etkiye sahip gargaralar ağız ortamının rahatlamasına ve mide bulantısının azalmasını sağlayacaktır. Eğer gargaraların tadından dolayı problem yaşanıyorsa ılık tuzlu su ile de gargara yapılabilir.

Dişler hamilelik döneminde daha hızlı mı çürür?

Hamilelik ile diş çürümesi arasında direk bir bağlantı bulunmamakla birlikte bu dönemde çürüğün artmasına sebep olan bazı olaylar vardır.

Özellikle ara öğünlerde tatlı, ekşi ve yapışkan gıdaların tüketiminin artması, tükrük kalitesinin bozulması, özellikle ilk aylarda görülen kusma sonucu ağız ortamının asidik olması ve hormonal dengelerin değişmesine bağlı olarak diş etlerinde oluşan problemler dişlerin çürüme riskini arttırmaktadır.

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]