Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Tarihi Şehremaneti binası kent kütüphanesi oluyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Kadıköy’e çağdaş, yaşayan Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi
Kadıköy Belediyesi, iskelede bulunan ve uzun yıllar belediye binası olarak kullanılan Tarihi Şehremaneti binasını restore ederek, kent kütüphanesine dönüştürüyor. ‘Kadıköy Tarih,
Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olarak hizmete girecek olan 100 yıllık Şehremaneti Binasında başta Kadıköylü aydınlar olmak üzere çok sayıda sanatçıya dair bilgi ve belgeler ile tarih, edebiyat ve sanat koleksiyonları yer alacak, söyleşi ve etkinlikler düzenlenecek.
Kadıköy Belediyesi, 2014 yılında Kadıköylüleri, yeni bir kültür ve sanat merkezine kavuşturacak. Kadıköy Belediyesi, İstanbul’un kültür hayatının önde gelen simalarına ev sahipliği yapan Kadıköy, burada yaşamış ve yaşamakta olan kültür ve sanat insanlarına vefa borcunu bir kütüphaneyle ödüyor. İşgal İstanbul’unda Milli Mücadele taraftarı aydınların düzenlediği mitingler gibi birçok toplumsal ve siyasi olaya tanıklık etmiş tarihi bir yapı olan Şehremaneti binası, ”Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi”ne dönüştürülüyor.
1913’te Kadıköy Belediye Dairesi (o zamanki ismiyle şehremaneti) olarak yapılan Kadıköy’ün önemli tarihi yapılarından olan binayı Kadıköylülere yeni işlevi ile yeniden kazandıracaklarını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, projeyi şöyle anlattı:
“Bina uzun yıllar belediye meclis ve sergi salonu olarak hizmet verdi. Ancak şimdi onu tarihi yapısıyla koruyacak, sanat, tarih ve edebiyat kütüphanesi olarak yeniden restore edip Kadıköylülere kazandıracağız. Burası sıradan bir halk kütüphanesi olmayacak. Binanın mimari özelliğine uygun olarak farklı tarih, edebiyat ve sanat konularına odaklanan bir ihtisas kitaplığı olacak. Yazarlardan, edebiyatçılardan, bilim insanları ve hocalardan fikir alıyoruz, ayrıca onlardan bu özel kütüphaneye kendi kitaplıklarından bağış yapmalarını talep ediyoruz. Şuan isim açıklayamasam da birçok insanla temas halindeyiz. Belediye de buraya kitap temin edecek elbette. Burayı kent kütüphanesi yapma fikri 2010’da alındı, 2011’de iç düzenlemeye yönelik hazırlıklar yapıldı, proje çizildi, Anıtlar Kurulu süreci ilerledi. Yaklaşık 1 ay önce de restorasyon başladı. Ocak 2014 itibariyle de adım adım faaliyete girecek. Tabi buranın açılması demek, tüm koleksiyonların toplanmış olması anlamına gelmiyor. Kitaplar, evraklar, belgeler toplanmaya devam edilecek. Bu, hiç bitmeyen bir süreçtir, dünyadaki tüm kütüphaneler böyledir.”
Kadıköy’de yaşmış ve yaşayan yazar, sanatçı, edebiyatçı, şairlerin belgeleri, mektupları, fotoğrafları, yazışmaları, varsa el yazmalarının da toplanacağını kaydeden Öztürk, kütüphanede Kadıköylü yazar, edebiyat adamları ve sanatçılar için ayrı bir bölüm olacağını da belirtti.
Öztürk şöyle devam etti:
“Kadıköylü sanatçılarla ilgili arşiv araştırması yapan araştırmacılar birçok edebiyatçının hayatını ilgilendiren bilgi ve belgelere burada ulaşabilecek.Ayrıca burası yaşayan bir yer olacak. Bilimsel toplantılar, tarih-sanatla ilgili özel seminerler, tematik toplantılar, konferans dizileri, akşamüstü sohbetleri olacak. Senede birkaç efemera (elyazma, mektup, kartpostal) sergisi düzenlenecek. Projenin başında çok değerli iki insan; Prof.Dr.İlber Ortaylı ve Süreyya Operamızın başında bulunan Murat Katoğlu var. Çağdaş bir kültür sanat yaklaşımı içinde buranın çalışması lazım. İlber hoca ve Murat hoca bunu yapacak değerli iki kişi. Kadıköylülerin, Şehremaneti binasını yeni işlevi ve yeni haliyle çok beğeneceklerine inanıyorum.”
100 Yıllık Tarihi Bina
Kadıköy Haydarpaşa Rıhtım Caddesi üzerinde, Beşiktaş vapur iskelesinin tam karşısında yer alan
Kadıköy Şehremaneti, Y.Terziyan isimli bir Ermeni mimar tarafından 1912-1914 yılları arasında inşaa edilmiş. I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin önemli eserlerinden olan bina, mimari kimliği kadar birçok tarihi olaya tanıklık etmesiyle de öne çıkıyor. Örneğin; I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu mağlup çıkmasından sonra, İngilizler Şehremaneti binasının önüne barakalar kurarak askerlerini yerleştirmişler. 22 Mayıs 1919′da, Yunan ordusunun İzmir’e çıkışını protesto etmek amacıyla Şehremaneti önünde kalabalık bir halk toplanmış, binanın balkonuna Hüseyin Suat Bey, Ahmet Kemal Bey, Fahrettin Hayri Bey, Münevver Saime, Halide Edip gibi önemli isimler çıkarak heyecanlı konuşmalar yapmışlar. Kadıköy Şehremaneti binasında ilk belediye seçimlerinin yapılacağı gün de binasının önündeki Kumluk’ta Halk Fırkası ve Serbest Fırka taraftarları büyük bir kavgaya tutuşmuştu.
1995’te bir tadilat geçiren tarihi bina, bir süre Kadıköy Kaymakamlığı binası, daha sonra da Belediye Başkanlığı binası olarak kullanıldı. Belediyenin Söğütlüçeşme’deki ana binaya taşınmasının ardından, burası belediye meclis toplantılarına, etkinlik ve sergilere ev sahipliği yapıyordu.

İlgili Haberler

MÜLAKAT!
Toplum
07 Mayıs 2024
MÜLAKAT!

Bir devlet dairesine girmek için KPSS yetmiyormuş gibi bir de mülakat getirdiler; üniversite mezunu gençlerimizi hayatlarından bezdirdiler. Bırakın hayatlarından bezdirmeyi, KPSS ve mülakat illetinden bezip kendi canına kıyan bir sürü gencimiz oldu. İnanın şu yazıyı yazarken, mülakat mağduru gençlerimiz aklıma geldi, tüylerim diken diken oldu, içim ürperdi. Epey bir mülakata girmiş birisi olarak şunu açık […]

Genel
01 Mayıs 2024
Dolandırıcıların Hedefinde Teknik Servis Aramaları

Son zamanlarda, teknoloji ürünlerinin fiyatlarının artmasıyla birlikte tüketiciler, ellerindeki cihazları onararak veya güncelleyerek kullanmaya yöneliyorlar. Ancak, bu durum teknik servis aramalarını da arttırıyor ve dolandırıcıların yeni bir hedefi haline geliyor. Eskiden dolandırıcılar, telefon veya basılı ilanlar aracılığıyla tüketicileri kandırırlardı. Ancak, internetin gelişmesiyle birlikte bu taktikler daha da sofistike bir hal aldı ve vatandaşlar artık doğrudan […]

Genel
30 Nisan 2024
Kuğu Gölü Balesi İzmir’de izleyiciyle buluştu

İzmir Devlet Opera ve Balesi, klasik bale repertuvarının en ikonik eserlerinden biri olan Kuğu Gölü balesini bu akşam Bornova Necdet Aydın Sahnesinde İzmirli izleyicilerle ilk kez buluşturmanın heyecanını yaşadı. Pyotr Ilyich Tchaikovsky’nin ilk bale çalışması olarak bilinen Kuğu Gölü, 1877 yılında Bolshoi Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde karmaşık müziği ve hatırlanamaz koreografisiyle eleştirilse de zaman içinde bale denince […]

Dünyadan
30 Nisan 2024
Türk Yunan Ortak Yapımı Romeo & Juliet’ i 2 Ülkenin Bakanı Birlikte İzledi

Devlet Tiyatroları ve Yunanistan’dan Atina Konser Salonu Megaron ve Lykofos ortak yapımı William Shakespeare’in ölümsüz eseri Romeo ve Juliet, 26 Nisan Perşembe günü, Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda, saat 20.00’de seyirci ile buluştu. Temsil öncesi Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, oyunun yönetmeni Lefteris Giovanidis ile oyunun yapımcılarından Lykofos Genel Sanat Yönetmeni Yiorgos Lykiardopoulas Yunanistan […]