Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Heybeli Adada Lozan Konferansı Düzenlendi

Yayınlanma:
ABONE OL
Heybeli Adada Lozan Konferansı Düzenlendi

Lozan Barış Antlaşması’nın 86. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, İnönü Vakfı tarafından Heybeliada İsmet İnönü Evi ve Müzesi’ndeki programa Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’de kızı Zeynep Öz ile beraber katıldı.

oz-adalar

Cumhuriyet Tarihimizde çok önemli bir yeri olan Lozan Barış Antlaşması’nın 86. Yıldönümü tüm yurtta çeşitli etkinlikle kutlanıyor. Bu etkinlikler kapsamında Heybeliada’da bulunan ve İsmet İnönü’nün dinlenme evi olarak kullandığı sonrasında da müze haline dönüştürülerek İsmet İnönü Evi ve Müzesi adını alan evin bahçesinde katılımın yoğun olduğu bir program düzenlendi.

Program, günün sunuculuğunu üstlenen Semra Deniz Kurnaz’ın, “Sizleri bağımsızlık hareketimizin önderlerinin Cumhuriyetimizin mimarlarının ve çağdaş laik cumhuriyet için mücadele eden tüm kaybettiklerimizin anısına saygı duruşu ve ardından istiklal marşına davet ediyorum” sözleriyle başladı.

Kurnaz “Lozan antlaşması Türk ulusu aleyhinde asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr antlaşması ile ihlal edildiği sanılmış büyük bir suikastın yıkılmasını ifade eden bir belgedir. Tarihte eşi görülmemiş bir siyasi zaferdir. Atatürk Lozan antlaşmasını işte bu sözlerle tanımlıyor. “ tarih kitaplarının ancak 1 ya da 2 sayfasına sıkışıp kalan bu antlaşma acaba Atatürk’ün ifade ettiği önemini kaybetmiş olabilir mi? Ya da bazı çevrelerin iddia ettiği gibi çok da başarılı bir belge değimli? Bu soruları özellikle sordum. Çünkü içerdiği her maddeyi günümüzün koşullarında ekonomik ve siyasi bağımsızlığımız için ne kadar değerli şifreler taşıdığı anlaşılsın istiyorum. Anlaşılsın ki Lozan antlaşmasının Türkiye Cumhuriyetinin sadece kurulmasında değil, geleceğinde de nasıl bir öneme sahip olduğu fark edilsin” dedi.
Program, konuşmasını yapmak üzere İnönü Vakfı Başkanı ve aynı zamanda 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün kızı Özlem Toker’in sahneye gelmesiyle devam etti.
Toker, konuşmasına “İnönü Vakfı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Adalar Vakfı, Adalar Belediye Başkanlığı ve Adalar Kaymakamlığı beraberliğinde düzenlediğimiz Lozan Konferansı ve antlaşmasının 86. Yıl dönümü toplantısına hoş geldiniz” diyerek başladı.

Toker: “Babam İsmet Paşa 86 yıl evvel bugün Lozan’da Kurtuluş Savaşını sona erdiren ve zaferimizi bütün dünyaya kabul ettiren barış antlaşmasını imzalamıştı. Biliyorsunuz 1. Dünya savaşından sonra imzalanan bütün antlaşmalar tarihe karışmışken yalnız Lozan barış antlaşması hala yürürlüktedir. Ayrıca Sayın Bilal Şimşir’in deyimiyle “O gün bugündür hala Lozan Barışının nimetlerinden yararlanıyoruz. Lozan barışının değerini anlamak için Sevr Antlaşmasını da iyi bilmek lazım.” Bu kış pembe köşkte yine Sayın Bilal Şimşir çok çarpıcı ve aydınlatıcı bir konuşma yaptı ve orada çoğumuzun unuttuğu ilginç bir konu üzerinde durdu.
Sevr antlaşması sadece Türkiye’yi parçalamakla kalmıyor. Fransa, İngiltere ve İtalya’dan oluşan 3’lü bir komisyon kuruyor ve Türkiye’yi bu komisyonun süresiz denetimi altına sokuyor. Bu komisyonun onayı olmadan Türkiye kanun çıkaramaz, para basamaz, ordu kuramaz, silah alamaz, silah fabrikası kuramaz, borç alamaz, yatırım yapamaz, fabrika kuramaz, baraj yapamazdı.

Kısacası Sevr’de zaten çok küçülmüş olan zavallı Türkiye’nin bağımsızlığı sınırlanıyor, egemenliği yok oluyordu. Bu gerçekten ölüm fermanıydı. İşte böyle felaket bir antlaşmadan Lozan barış antlaşmasına gelindi. Bunu unutmayalım” dedi.
Konuşmacıların söz almasından sonra Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucusu ve genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan adına derneğe ”Onur Ödülü” ve emeği geçen katılımcılara da plaket sunuldu.

Programa Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve kızı Zeynep Öz, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çeliker, Adalar Vakfı Başkanı Aykut Mutlu, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ve eşi Hatice Farsakoğlu, Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Türk Diplomat, Akademisyen, Yazar Bilal Şimşir’de hazır bulundular.

Haber: Mefharet Keleş

İlgili Haberler

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]